Az agyféltekék összehangolása és a mese fejlesztő hatásai

Forognak az agykerekek (freeimages / man-thinking-987763-m)

Forognak az agykerekek (freeimages / man-thinking-987763-m)

A kettővel ezelőtti írásomban (Egy agyérrög üzenete… >>>) volt egy videó, amely az agyunk működését mutatta be. Andi azt írta a hozzászólásában, hogy szívesen olvasna az agyféltekék összehangolásáról. Éva már ki is fejtette a témát egy kicsit (köszönöm neki). E szerint az agyféltekék összehangolása abból áll, hogy a testünk és lelkünk egymással való kapcsolatát megismerjük. Hogy meglátjuk, hogy nem a test irányít minket, hanem hogy mi irányítjuk a testünket. Mégpedig a gondolatainkkal! Valamint, ami ennél fontosabb, az érzéseinkkel! A jó érzések vezérelnek minket, egyfajta belső érzékként, aminek a használatát Jézus is tanította anno. És ha nem ezt a belső érzéket követjük, nem a szívünk szava szerint cselekszünk, akkor a testünk mindenféle tünetekkel jelez, hogy letértünk az utunkról.

Én most egy kicsit gyakorlatiasabban közelíteném meg a témát. 🙂

Az agyféltekék összehangolása: elképzelem és megalkotom

Az agyféltekék összehangolása: elképzelem és megalkotom (freeimages / sewing-957818-m)

Az agyféltekék összehangolása: elképzelem és megalkotom (freeimages / sewing-957818-m)

Mint a blogbejegyzés említette, a jobb agyféltekénk úgymond a képzelet lakhelye, a bal agyféltekénk pedig a cselekvésé. Ezt azt takarja, hogy akkor működik harmóniában a két agyfélteke, ha képesek vagyunk elképzelni valami szépet, álmodozni, és azt tudatos cselekvéssel meg is valósítani. Én például, mivel hobbivarrónő is vagyok, ha meglátok egy textíliát, már rögtön látom is magam előtt azt a ruhadarabot, amit meg lehet belőle alkotni. Rá vagyok a témára hangolódva, van célom vele: a kész ruha. Viszont tudnom kell látni azt a lépés-sorozatot is, a folyamatot, amit a ruhadarab elkészítése jelent. És tudnom kell a kezeimmel kiszabni a ruha részeit, és a megfelelő sorrendben össze is varrni azt. Ez utóbbi, a szabás-varrás már bal agyféltekés tevékenység, de közben a jobb agyfélteke is működik, hiszen a belső szemeimmel folyamatosan látnom kell magam előtt a kész ruhát, hiszen ha nem látom, nem tudom, hova tartok.

Amikor gyerekek voltunk, ezek a képességek még megvoltak bennünk. A gond valószínűleg a mi kultúránkban ott van, hogy kinevelték belőlünk az álmodozás képességét. Valószínűleg azért, hogy ha nem valósul meg az álmunk, akkor ne csalódjunk. Merthogy a csalódás jaj de borzalmas dolog. És kinevelték belőlünk azt a képességet is, hogy az álmaink megvalósulásáért tudatosan tanulni és cselekedni tudjunk.

Viszont ezeket a képességeket soha nem késő legalább részben visszahozni!

A mese fejlesztő hatásai: a lelki képzelőerő előcsalogatása

A mese fejlesztő hatásai: képzelet, humorérzék (kép: wikimedia)

A mese fejlesztő hatásai: képzelet, humorérzék (kép: wikimedia)

Úgy vélem, először az álmodozáshoz való bátorságunkat kell visszavenni, fejleszteni a képzeletünket. Gondolkodtam, milyen módszert javasoljak erre, valamilyen meditációs CD-t szerettem volna felhozni példaként (az is jó lehet), amikor jobb ötletem támadt. Egy jó mese! Mostanában az én gyerekkori Süsü, a sárkány audió mesekazettáimat hallgatjuk a lányommal. Nos, ha jól van megszerkesztve a hanganyag, akkor könnyen el tudjuk képzelni a képeket vizuálisan is, és a mese fejlesztő hatásai is érvényesülhetnek. Márpedig ez a Süsü, a sárkány mese meglátásom szerint nagyon jól támogatja a képzelet fejlődését. Minden szereplő hangja, minden effekt, minden zene annyira a helyén van, hogy azt el sem lehet mondani (ezúton is szeretném kifejezni végtelen hálámat Csukás Istvánnak a sok nagyszerű meséért, amit írt, Bergendy Istvánnak a zenéért, és az összes szereplőnek, akik ennek a hanganyagnak az elkészültén dolgozott).

Nem is beszélve arról, hogy nagyon jókat mulatok azon, hogy mennyire emberből vannak a figurák. És a mese fejlesztő hatásai már a humoron keresztül is előjönnek, a humorérzéket is fejlesztik. 🙂

Neked milyen meséket meséltek gyerekkorodban? Szoktál felnőtt fejjel mesét hallgatni?

hozzászólás

 1. Eva szerint:

  Kedves Titi nagyon jo, ahogy megfogalmaztad! Az elet egy nagy logikai jatek! S valoban gyermekkorunkban nem volt megengedett az almodozas, de talan azert, mert pl. az En Anyukam az 9 eves volt, amikor a haboru volt, es nagyon rossz emlekei voltak. A haboru utan az emberek a vallashoz fordultak es hittek, biztak, de a fizikai let volt a legfontosabb szamukra es nemigen volt energiajuk a lelkukkel foglalkozni. Mi mar a “keszbe” erkeztunk gyermekkent, viszont a szuleink elettapasztalatai miatt,igen nagyon sok mindent megtiltottak Nekunk es csakis az O eletformaik szerint akartak Bennunket iranyitani, mivel Ok a sok fizikai-lelki szenvedes miatt, lelkileg “beteg”-ek voltak, es En ezt nem bantoan jegyzem meg, de igen En igy erzem. Viszont Mi mar felnott fejjel viszont a kezunkbe tudjuk venni a sorsunk iranyitasat, es valoban amit es ahogyan Te is megfogalmaztad, igen; a gondolatok-erzesek es a cselekvesnek kell egyforman mukodni, de csak szeretettel es oszinten lehet elerni. En ha “Magamalatt” vagyok, mindig kitalalok valamit, s Enis varrok pl. Tehat a lenyege, hogy ne csak tetlenul uljek es almodozzak, mert ez igy nem teljes. Nagyon fontos a lelki tisztasag, es valoban Jezusnak nagyon jok a tanitasai, mert O a szeretetre, bolcsessegre es a valtozasra is tanit, mert minden valtozo, semmi sem allando! S amikor gyakoroljuk a mindennapokban az O tanitasait akkor sokkal konnyebben fogjuk megelni a kornyezetunkben felmerulo problemakat. S amikor megtalaltuk a Nekunk megfelelo hobbit, mert ittis nagyon fontos, hogy szivbol jovo cselekedett legyen. En mivel “mindenes” vagyok a hobbi teren, mindig a hangulatomtol fugg, hogy mit fogok csinalni. 4 napja pl. fuggonyt csereltem a nappaliban, s a ferjem megis jegyezte a gyermekeimnek; hogy ha elfogy a kaja penz, majd Anyukatok uj es szep fuggonyet eszitek, sipszel! De “nem fogom fel a megjegyzeset”, Nekem a lelki megnyugvasomhoz kellett, ennek a fuggonynek a megvarrasa pl. es tokeletesen sikerult is, jo es szep munka volt!
  Nalam ez ugy mukodott, mint ahogyan Titi ezt megfogalmazta, hogy meglattam az anyagot es mar lelki szemeimmel megis terveztem mindent, ugyhogy gyorsan megvettem es irany a varrogep! S amig varrtam tokeletesen megnyugtatott lelkileg, es egy olyan munkat vegeztem fizikailag, ami boldogsaggal toltott el!
  Pl. a “bolha piac”! Nagyon sok Baratnomet En vittem el, eleinte fintorogtak, de aztan rajottek, hogy lelkileg milyen jo nyugtato hatasa van, annak a helynek!
  Erdemes kiprobalni, mindig ugy erzem Magam, hogy En 1 regesz vagyok es csak a “leletekkel” foglalkozom, tokeletesen “kikapcsol”!
  S igen En ugy erzem, hogy a bennunk elo gyermekre oda kell figyelnunk es torekedni kell arra, hogy az almait kielegitsuk, hiszen az ut adott es csak rajtunk mulik, hogy az az alom valora is valjon, es kozben mar elis ertuk azt, hogy a gondolataink-erzemeink es a tetteinket egyforman tudjuk iranyitani.
  Meg kell tanulni jatszva elni es vidaman, de szeretetben es oszintesegben!

 2. Gyulai Izabella szerint:

  Kedves Titi nagyon tetszet a levele igen en is ugy veszem eszre hogy az agyunkat mi iranyitsuk,vagyis gondolatokkal.
  Sokat almodozom es volt mar ojan hogy valami bejott amirol almodttam csak kesob,az akarat a pozitiv gondolkodas es a hitt szerintem csodakra kepes.
  Valahol mejen minden ember belorul gyerek marad,es ahogy oregszik ugy is gondolkozik.
  Igen nekem is sokat meseltek a szuleim peldaul a Piroskat,most is szeretem a jo meseket.
  Van hogy a 8 eves kislanyommal egyutt nezem a teveben a nepmeset,amit szeretek es lefoglal.
  Tovabbi szep estet,egy huseges olvasoja.

 3. Szilvia szerint:

  Szia Titi!

  Nekem gyerekkoromban nagyon sokat mesélt az anyukám, diafilmeket néztünk és sok meselemezem volt. Bár az öreg bakelitlemezek már rég nem hallgathatóak, van egy agyonnyúzott hangkazettánk Az eltérített télapó címmel. hát azt így télvíz idején még ma is (30-as fejjel) szívesen és örömmel hallgatom. Az idő alatt hangulatban és érzésekben visszajön a gondtalan gyerekkor. 🙂
  Ja, és nagyon szeretem a szép, régi rajzfilmeket, mesefilmeket (pl.: Disney, Süsü, Frakk stb. stb.). Kár, hogy ma már sok a durva, agresszív mese.

 4. Nagy Eszter szerint:

  Azt hiszem nem csak az álmodozáshoz, hanem az érzelmekhez való bátorságunkat is vissza kell nyernünk.

 5. Szanita szerint:

  Szia Titi!
  Sohasem voltam nagy tévés, de az utóbbi négy évben szinte egyáltalán nem nézem. Visszaszoktam az olvasásra (napi több óra, beleértve a gyerekeknek való mesélést is), és kb. két hónapja fogalmaztam meg magamnak, hogy egyre jobban vagyok képes vizualizálni az olvasottakat, egyre részletesebben! Beleértve a meséket is. És vagyunk olyan szerencsések, hogy van egy jól működő Tesla lemezjátszónk, és jónéhány bakelit. Valahogy újra átélem a csodát, mikor a gyerekeimmel hallgatom a régi meséket.
  Nekem egyébként még Dosztojevszkij volt olyan élmény egyetemista koromból, hogy a regényei teljesen be tudtak szippantani, ha megzavartak az olvasásban, néhány percig azt se tudtam, hol vagyok 🙂 Vágyom erre az élményre újra, majd ha a gyerekek kicsit nagyobbak lesznek, és számíthatok arra, hogy olvashatok néhány órát egyhuzamban 🙂

 6. Petz Teri szerint:

  Kedves Titi!

  Szomorú vagyok, mert nem emlékszem arra, hogy meséltek volna nekem, mikor gyerek voltam, sőt mikor olvasni kezdtem, kritizáltak érte.
  Arra viszont emlékszem, hogy sokat meséltem volt szomszédunknak, Erzsi néninek, aki talán oda sem figyelt mindig, de a végén mindig megdicsért, megtapsolt, értékelte amit tettem és sokat játszott velem.
  Később meséket és játékokat találtam ki és bábszínházat csináltam, verseket szavaltam. Ő, és néhány tanárom táplálta a “mesét”, az álmokat bennem.
  Szerencsére az álmokat soha nem vették el tőlem, 47 évesen is álmodok és egyre többett meg is valósítok. Itt megköszönném mindenkinek, akik táplálták és támogatták az álmaimat, meg azoknak, akiktől megtanultam azokat megvalósítani.

  Köszönöm, hogy ezt most megindítottad bennem, azt hiszem, írni fogok róla a NőErőműn.

  Ölellek,

  Teri

 7. Prech Kati szerint:

  A 8. hírlevélben a célokról írtál Titi, erre reagálok. Igen, ott kezdődik, hogy a kisgyereknek mesélnek a szülők, együtt társasoznak, stb. Így fejlődik a fantáziája, keratívitása. Nem szabad csak leültetni a tv elé! Sokkal többet ér, ha ő maga elképzeli a személyeket, eseményeket és van kivel megbeszélni. Mindezek hiánya jelentkezik később az iskolai kudarcokban is! Már felső tagozatba úgy érkeznek a gyerekek, hogy nincs önbizalmuk, – ez kapcsolódik a célokhoz. Úgy állnak hozzá a feladatokhoz, hogy “én ezt úgyse tudom megcsinálni!” Rengeteg biztatásra van szükségük, hogy egyáltalán elkezdjék, el merjék hinni, hogy ők is képesek rá. Az már az iskolarendszer hibája, hogy valóban néha túl nagyok a követelmények, és ez elveszi a kedvüket. De ha sikerül a nehéz feladatot megoldani vagy dolgozatot megírni, az szárnyakat adhat. Ehhez viszont nagy odafigyelés kell a szülő és a tanár részéről egyaránt! Csak így várható el, hogy később, felnőttként bele merjen vágni egy új elképzelés megvalósításába, ne adja föl idő előtt. Ehhez kívánok sok sikert mindenkinek, aki olvassa ezt a honlapot, – Titi az élő példa, hogy működik az életében, amiről ír!

 8. Borbás Mary szerint:

  Kedves Titi!

  Nagyon tetszenek a cikkeid. Nem rég fedeztem fel a honlapodat, de azóta folyamatosan olvasom. Úgy mond:”Nem tudom letenni!” Mindig találok bennük valami érdekeset, ami persze engem is érint.
  Sajnos hasonló dolgokon mentem keresztül gyerekkoromban, mint te. És az érzelmi zsarolást azóta is tapasztalom. Kiölték belőlem, hogy fantáziáljak, ezért ezt nagyon nehéznek találom. Így nagyon is érintve érzem magam. Mindig is kerestem a megoldásokat, hogyan oldhatnám fel a bennem lévő érzelmi blokkokat. Ezzel kapcsolatban rengeteg cikket elolvastam.
  A Te tanácsaid nagyon gyakorlatiasak. Ha valaki hasonló dolgokat élt át, és még meg is tudja fogalmazni mi az, és rájön a megoldásra is…! Nekem nem sikerült ilyen jól.
  Szívesen venném, ha még írnál arról, hogy a fantáziát, hogyan lehet beindítani.

  Nagyon köszönöm a cikkeidet! Minden elismerésem!

  Üdv
  Mary

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kötelezően kitöltendő mező!

Ezen oldal böngészésével elfogadod a cookie-k használatát. Több infó

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát. Erről bővebben érdemes elolvasni az Adatvédelmi tájékoztatót

Bezárom

Read previous post:
Gondatlanság és mézesmáz: munkahelyi stressz kezelése

A jó munkahelyi légkörhöz fontos az egészséges mértékű érdekeinkért való kiállás és munkahelyi stressz kezelése. Milyen félelmek akadályozhatnak meg ebben?

Close