Az anyagi helyzet javítása 4. Spórolás okosan!

Spórolás okosan: ha olcsót veszel, rosszul leszel (freeimages /market-day-1195948-m)
Spórolás okosan: ha olcsót veszel, rosszul leszel (freeimages /market-day-1195948-m)

Néhány nappal ezelőtt az egyik idősebb rokonommal az anyagiakról és az egészségről beszélgettünk. Ő megkérdezte tőlem, hogy megvenném-e, megengedném-e magamnak a bioboltban az X Ft-os (“jó drága”)  biokrumplit? Ő ugyanis szinte mindig az olcsóbb dolgokra “hajt”. Olykor egy teljes napot is rászán arra, hogy végigjárja a boltokat, hogy tényleg mindenhol azt vegye meg, ami ott olcsóbb, mint a többi helyen… De számomra ez a kérdés egyértelmű. IGEN, MEGVENNÉM a biokrumplit, ha úgy érezném, hogy arra van szükségem, és az ott a legideálisabb választás. És hogy miért? Mert mindig belegondolok abba, hogy hosszú távon ez az ésszerű. Mert ha vegyszeres, vagy rossz minőségű dolgokkal táplálom a szellememet-lelkemet-testemet, annak bizony tanulópénzként súlyos ára lehet nálam!

Például romlik a közérzetem, az agyam és a testem működése, a munkavégző képességem. Lehet, hogy legyengülök, és akkor a patikában fogom otthagyni a pénzemet a vegyszerekre, és ugye a táppénz sem annyi, mint egy fizetés. Akkor már ötször inkább a biokrumpli! És minden lehetségeset elkövetek, hogy megengedhessem magamnak, mert ez a magyar gazdaságnak, mindannyiunknak jót tesz!

Spórolás okosan: olcsó húsnak sokszor híg a leve

Egy gyerekkori barátom úgy szokott fogalmazni, hogy: “Nem vagyok olyan gazdag, hogy gagyit vegyek.” Ez így a gazdagságot érintően egy kicsit negatív megközelítés, de a lényeget jól lefedi. Pozitívra átírva: “csak akkor változhat az anyagi helyzetem, ha jót veszek. Például, ha van egy 400 Ft-os ruhadarab, ami fél évig tart ki, és egy 800 Ft-os, ami 3 évig, akkor a 400 Ft-osból a 3 évre összesen 6 db kell (feltéve, ha annyi ideig akarjuk hordani), ami összesen 2.400 Ft-ba kerül. Ha pénzstresszesek vagyunk, mégis a 400 Ft-osat vesszük meg, aminek híg a leve, mert a 800 Ft hosszú távon sokkal kevesebb, mint a 2.400 Ft…

De miért is szoktuk sajnálni a pénzenergiát szellemi-lelki-testi építő dolgokra, amik kellenének?

Megint csak a rossz beidegződésekre >>>, a fejünkben duruzsoló kisördögökre >>> tudok hivatkozni, amik ilyeneket suttognak. Hogy: “nem engedhetem meg magamnak“, “nincs rá pénz“, “félek, hogy nem lesz pénzem“, “megszólnának érte“, és így tovább. És olyan erősen suttognak, hogy nem tudunk tőlük józan paraszti ésszel gondolkodni.

És mik azok az alap dolgok, amik nagyot lendítenének az életünkön, és a suttogó kisördögök miatt mégis sajnálni szoktuk rájuk a pénzenergiát?

Spórolás okosan! Szerintem ezekkel:

 • Egy kényelmes ágy, jó alvókörülmények, alvással kapcsolatos stresszoldás. Ha ezek nincsenek, nagyjából az egész életünknek lőttek, mert az ágyban töltjük az életünk egyharmadát. Ha nem alszunk jól, akkor rossz lesz a közérzetünk, minden porcikánk fájni fog, nem tudunk gondolkodni. Sőt, az intuíciónk >>> sem működik – ami pedig sokszor reggel, kipihenten jelentkezik.
 • Kényelmes cipők. Ebben töltjük az életünk másik egyharmadát, hasonló hatása van, mint az ágynak.
 • Kényelmes asztal, szék. Főleg ülőmunkát végzőknél fontos, a fontossága az ággyal és a cipővel egyenértékű.
 • Az itókánk: tiszta víz  >>>. Lehetőleg gyomirtó- arzén és egyéb vegyianyag-mentes, esővíz minőségű víz. Mert a testünk nagy része víz, és ha vegyszeres víz kering bennünk, az ugye megint csak nem valami egészséges dolog.
 • A táplálékunk: bio, de legalábbis jó minőségű élelmiszerek, házi készítésű finomságok, természetes eredetű és egészségbarát vitaminok, gyógynövényes hiánypótlók, táplálék kiegészítők (pl. “lélek-multivitamin” virág-homeo étrendkiegészítő Moksa Csepp >>>). Mert ha a testünket és a lelkünket szeméttel és kemikáliákkal tápláljuk, hogy várjuk el, hogy jól működjön? Nem csak az autóba kell jó minőségű benzint tölteni…
 • Az öltözékünk: kényelmes, jó minőségű pamutruhák – a jó közérzetnél ez is meghatározó lehet.
 • Spórolás okosan: add meg a testednek-lelkednek, amit szeretne (freeimages / spa-947347-m)
  Spórolás okosan: add meg a testednek-lelkednek, amit szeretne (freeimages / spa-947347-m)

  Ha egyedül nem megy, és hozzájárulásra van szükségünk: hiteles trénerek, tanítók, hatásos önfejlesztő könyvek, képzések, tréningek (A Lelkirendrakás gyakorlatok >>> mind ilyenek).

 • És így tovább. Sorolj fel még ilyeneket a hozzászólásokba! Köszönöm szépen! Szívesen veszek jó ötleteket, legyen spórolás okosan!

A pénz oda megy, ahol jól tartják magukat

Mielőtt újra feltennénk a kérdést, hogy amit az egyik kedvenc filmemben az egyik főhős feltesz a másiknak, hogy mindezt: “Miből fizetjük ki? Nincs egy felesleges veséd?“, egyrészt kanyarodjunk vissza a bevételek bevonzásához >>>. Másrészt megjegyzem, hogy ELŐSZÖR el kell kezdeni magunkat legalább egy kicsit, és egyre inkább jól tartani. Ha úgy tetszik, SZERETNI. UTÁNA fognak jönni az eredmények. ELŐSZÖR kell stresszoldó kezelést végezni magunkon, elkezdeni rendbetenni a lelkünkben a pénzenergiát. Ha egyedül nem megy, például a Pénztaláló Tréning >>> eszközeivel. UTÁNA fog változni az anyagi helyzetünk. Ez a működő sorrend!

Tehát, kezdd el valahogyan! És mostantól figyelj oda, hogy mire költesz és hogy mire sajnálod a pénzenergiát, és hogy közben miket érzel / gondolsz, mert sokat elárul a lelkedben levő kisördögökről. A jelszó: spórolás okosan! Az építő dolgokra történő, jó szívvel való pénzenergia kiadás egészséges dolog. De csak akkor, ha az adás nem kényszer, ha annyit és azt adsz, ami aktuálisan még nem megterhelő számodra.

Oldd fel Te is a pénzzel kapcsolatos rossz érzéseidet, és máris nem menekülsz attól, hogy megváltozzon az anyagi helyzeted! Tanuld meg a Pénztaláló Tréningen >>>, hogyan lehet önállóan felderíteni és feloldani a pénzügyi stresszt!

Kérem az ajándék alap információkat a stresszoldó (ön)kezelésről >>>               Időpontot kérek stresszoldó kezelésre >>>