(Autó)vezetés fóbia? Így lehet belőle autóvezetés szerelem

Van jogsim, de nem merek vezetni…” “Van bennem egyfajta, irracionális és megmagyarázhatatlan gyomorgörcs, szorongás vezetés közben…” “Nincs az autóvezetéshez elég önbizalmam…“, stb. Számtalan embertől, zömmel nőktől hallottam már ilyen “vezetés fóbia” jellegű panaszokat. Olyanoktól is, akiknek még nincs jogosítványuk, és nem is tartják magukat képesnek rá, hogy szerezzenek. Olyanoktól is, akiknek van jogosítványuk, de még kezdők, és mindenfélétől félnek az úton: az autótól, a forgalomtól, az ámokfutóktól, a kátyúktól, …. Akik ezek miatt, az én régebbi hozzáállásomhoz hasonlóan, még az autóvezetés gyakorlásának elkezdését is elszabotálják. És bizony még olyanoktól is, akiknek már van némi autóvezetési gyakorlatuk, csak például (majdnem) baleset történt velük – mint ahogy az itt és itt említett hölgyeknek. Pedig ahogy köztudott, a biológiai alapszerepünkből adódóan több nő vezet biztonságosan, mint férfi… Ezért is választottam most ezt a témát. És még miért?

Vezetés fóbia: inkább járok mindig vonattal (freeimages / train-1-1495284)
Vezetés fóbia: inkább járok mindig vonattal (freeimages / train-1-1495284)

Mert a Facebook szeret emlékeztetni minket régebbi bejegyzéseinkre. 🙂 Engem például tegnap arra emlékeztetett, hogy már 3 éve, hogy elkezdtem “dokumentálni” a magamon a kollégáim-barátaim hozzájárulásaival feloldott vezetés fóbia-leblokkolás-disz-pánik-… utó-történetét. 🙂 Hogy minden érintett lássa: ez lehetséges. Olykor hosszabb, és kitartó stresszoldó-gyakorló (“véletlenszerű egybeeséses”) munkát igényel, de aki nem mer vezetni, az a félelmétől talán még ne ássa el magát.

2014 augusztusában körülbelül ezt írtam a Facebookra a saját vezetés fóbia ügyemhez:

Ha valaki egy évvel ezelőtt, de akár tegnapelőtt előtt azt mondta volna nekem, hogy ma saját négykerekűvel, saját kormányzás alatt, gyomorgörcs nélkül, egész jól elgurulok a gyerekem leendő iskolájáig, kézzel-lábbal tiltakoztam volna és kinevettem volna.
De a jósgömbje az ő igazát mutatta volna. 🙂
Autóvezetés fóbia, a jelek szerint Isten veled. 🙂
Köszönöm szépen a szakszerű közreműködést az egyik legnagyobb mumusom megszelídítésében: Szilvia néni, “lélek-multivitamin” virág-homeo étrendkiegészítő Moksa Csepp, EFT és a többiek.

Egy hét múlva:

Nincs is annál fincsibb, mint újrakezdő sofőrként ömlő esőben, intenzív alvázmosás közepette, 30-cal végigdöcögni a városon a szülői értekezletre, és onnan haza.

2015 szeptemberében ugyanez körülbelül:

10 (egész pontosan: 11) évnyi autóvezetés fóbia-pánik után 1 évnyi napi szintű autóvezetés mérlege:

Bátorító autóvezetés feng shui: SK autós pihe-puha popómelegítő
Bátorító autóvezetés feng shui: SK autós pihe-puha popómelegítő
  • kb. 5000 megtett kilométer főleg kisvároson belül
  • 3 db lökhárítófesték leamortizálás tolatással (a tolatásnak még alakulnia kell, de ez belefér)
  • benzinspórolós vezetési technika kialakítása, mert a gépsárkánynak elég jó az étvágya
  • 1x vezetés ismeretlen autóval ismeretlen, forgalmas helyen, kamionok előzgetése 2 db gyerekkel a hátam mögött (tele is volt a nadrágom, de épségben túléltük).

Mindez kb. 1 évnyi pszichés blokkoldás (kineziológus, EFT, Moksa Csepp), autó feng shui és fél évnyi nőcis, férjkiakasztós gyakorlás után. 🙂

Tehát aki nem mer vezetni, csak biztatni tudom,hogy próbálja meg mégiscsak. És ha külső támogatásra van szüksége, ne átalljon kérni, lehetőleg holisztikusat. 😉 Akár tőlem is, mert megjártam a hadak útját. 🙂
És a legfontosabbat post módosítással írom bele: átestem a ló másik oldalára és szeretek vezetni!!! 🙂

2016 szeptemberében ugyanez körülbelül:

10 (egész pontosan: 11) évnyi autóvezetés fóbia-pánik után 2 évnyi napi szintű autóvezetés mérlege:

M0 mélyrepüléses szakasz, kölcsönautóval
M0 mélyrepüléses szakasz, kölcsönautóval
  • összesen kb. 10.000 megtett kilométer
  • még 1 db minimális lökhárítófesték leamortizálás tolatással, így összesen 4 db a 2 év alatt
  • a nulláson a kamionok mellett végighasítani már semmi különös para
  • eljött a rendszeres “soha” korszaka. Ugyanis két éve még azt mondtam, hogy én?? Pestre??? Kocsival????? Soha! Ehhez képest 1 éve elég gyakran bemászkálok Káposztásmegyerre, Újpestre, Angyalföldre, Zuglóba, és meglepően könnyen megy. 🙂 Egyszer majd talán a Belvárost is bevállalom – ha több parkolóhely lesz és kevesebb szmog.

Ezért továbbra is azt preferálom, hogy aki parázik az autóvezetéstől, kérjen stresszoldást! Na ki szeretné még rajtam kívül feloldani az autóvezetéssel kapcsolatos félelmeit, a gyakorlással szembeni ellenérzéseit? Akkor várom szeretettel stresszoldó kezelésekre.

És még egy jótanács: akinek bátorsága van autót vezetni, annak gyakran van mellé mozgáshiánya is. Figyelj oda erre, jusson eszedbe ezt is kezelni!

Kérem az ajándék alap információkat a stresszoldó (ön)kezelésről >>>               Időpontot kérek stresszoldó kezelésre >>>