Bátraké a szerencse, okosan kitartóké a testi lelki egészség

Nem is olyan régen kikapcsolódásként feltöltöttem a Facebookra néhány fotót saját készítésű textilneműkről >>>. Néhányan rácsodálkoztak a képekre (bár már említettem, hogy hobbivarrónő vagyok, pl. itt: Az agyféltekék összehangolása… >>>). Kaptam kérdést is: hogyan tudok ilyeneket megvarrni, amikor ő a gombokkal is hadilábon áll. Megnyugtattam a kérdezőt, hogy nehogy azt higgye, hogy én mindig tudtam így varrni. Jaj, dehogy! Kezdetben rengeteget bénáztam. És most is szoktam bénázni. Csak kellően megszállott vagyok ahhoz, hogy újra és újra próbálkozzak, és a végén sikerül. 😉

Elmesélem, hogyan tanultam meg varrni, lényegében autodidakta módon.

Saját készítésű kötény

A szomszéd néni varrógépe

A történet óvodáskoromban kezdődött, amikor tátott szájjal bámultam a szomszéd nénit, miközben lábbal hajtotta a múzeumba illő Singer gépét és készültek a tornanadrágok. A rokonságunkban senki sem tudott géppel varrni… de én égtem a vágytól, hogy megtanuljak. Az alkalomra általános iskola 8. osztályáig kellett várnom, amikor az iskolában technika órán kötényt varrtunk. Akkor kiderült, hogy egy barátnőmnek van otthon varrógépe, mentem is hozzá gyakorolni. 🙂 Aztán felfedeztem, hogy a kamránkban két régi varrógép is árválkodik. Egy kerek évig szekáltam a szüleimet, hogy hozzák ki onnan valamelyiket, had próbáljam ki, a legtöbbször legyintéssel lepattintottak. Aztán valahogy, emlékeim szerint egy rokon közbenjárására mégis beadták a derekukat. Akkor kezdődött a bénázás. 🙂

  • Először önállóan próbáltam befűzni a cérnát – sehogy sem ment. Amikor már nagyon frusztrált voltam, elmentem a varrónő barátnőmhöz, és ő megmutatta (köszönöm neki).
  • Aztán gyakoroltam az egyenesen varrást egy rongydarabon – ez már ment előtte is.
  • Majd a szabással kísérleteztem. Rövidnadrágot akartam csinálni az egyik kedvenc szoknyámból, jól elrontottam, mert nem volt elég a textil, és nem hagytam helyet a szélén a varrásnak sem. Ekkor megint jött a barátnő támogatása: Burdából és könyvekből megmutatta, hogyan lehet szabásmintát készíteni.
  • Szereztem Burdákat és varrós könyveket, bújtam őket. Innentől kezdve nagyjából egyenes volt az út, csak kitartóan kellett edzeni, hogy a kezeim és az agysejtjeim ráálljanak a szabás-varrás hullámhosszára.

Mindennek már 19 éve. Bár ezután is előfordult, hogy elszabtam például egy kordszoknyát, de nem veszett kárba: kis kreativitással lett belőle üléshuzat. 🙂

Ha jól megnézed a folyamatot, látszik, hogy a varrástanulással nekem való irányba indultam el, kitartóan haladtam előre, amikor pedig elakadtam, és saját erőből nem jutottam tovább, mindig kértem szakértő támogatást.

Hogy miért írtam le mindezt?

Mert a testi lelki egészség titka az okos kitartás!

Vannak ismerőseim, akik azért nem használnak sem stresszoldó kezelést, sem a “lélek-multivitamin” étrendkiegészítő virág-homeo Moksa Cseppet, sem mást, ami számukra szokatlan, mert nem elég kitartóak megtanulni őket személyre szabva használni. Megijedtek a váratlan kezdeti nehézségektől, és nem is kérdeznek, vagy hozzá nem értőtől kérdeznek róluk. Inkább lemondanak egy egészségbarát, lelki rendrakó mikro-elektromágneses-információs nagytakarítás, érzelmi rendrakás >>> lehetőségéről, és beletörődnek a tüneteikbe.

Pedig ha tudnák…

Testi lelki egészség nincs életellenes dolgokkal!

Testi lelki egészség és nagytakarítás (freeimages /plastic-cans-and-brush-1199765-m)
Testi lelki egészség és nagytakarítás (freeimages /plastic-cans-and-brush-1199765-m)

Ha például sokáig kémiai patikai tünetelnyomó veszélyes hulladékot szedünk, az olyan, mint amikor vendégváráskor a rendetlenséget rendszeresen a szőnyeg alá söpörjük, hogy ne látsszon a rumli. Rövid távon azonnali megkönnyebbülés, de hosszú távon a sok piszok kiszorít minket az otthonunkból, és a testi lelki egészség messzire elkerül minket.

Ha megtaláljuk a nekünk való egészségbarát és természetes stresszoldó módot, eszközt, az olyan, mind amikor nekiállunk nagytakarítani. Idő és munka szükséges a folyamathoz, és rövid távon lehet, hogy rosszul leszünk a felkavart ezeréves portól, de ha kitartóan és szisztematikusan végigcsináljuk, a jutalmunk hosszú távon a csillogó tisztaság, a jó közérzet és a testi lelki egészség lehet.

Vajon ezek szakszerű használata alatt történhet(né)nek “spontán” változások az Életedben?

Kérem az ajándék alap információkat a stresszoldó (ön)kezelésről >>>               Időpontot kérek stresszoldó kezelésre >>>

Kérem az ajándék alap információkat a Moksa Cseppről >>>               Rendelek Moksa Cseppet >>>