Duracellnyuszindróma: munkafüggőség kezelése

Mi nem érdekel: hogy nincs jó munkahelyem? (m.blog.hu/th/theflatearth/image/ leszarom)
Mi nem érdekel: hogy nincs jó munkahelyem? (m.blog.hu/th/theflatearth/image/ leszarom)

A mai napig sokszor kapok e-mailben olyan, munkával kapcsolatos “kompromittáló” képeket, mint amit itt is látsz a szöveg mellett. Hogy ha nincs jó főnököd, ha nagyon sokat kell dolgoznod kevésért, akkor a Leszarom tabletta a zavarra az egyedüli megoldás… El szoktam gondolkodni rajta, hogy akik ezt küldözgetik, vagy csupán lefotóznak egy ilyen kompozíciót, vajon milyen viszonyban lehetnek a munkával? Vajon a sok munka csak a főnökön múlik, vagy azért a tisztelt munkavállaló is sáros benne valamennyire?

Munkafüggőség: tízszer tovább tart

Akár tízszer tovább tart… ugye ismered ezt az szárazelem reklámot? A médiában azt a példát látjuk, hogy az a jó, ha tízszer tovább tart, ha a nyuszi tízszer tovább mozog ugyanazzal az energiaforrással. Ezt az élet- és viselkedési sablont, ha fogékonyak vagyunk rá, magunkra is vesszük. Úgy gondoljuk, hogy ha a szárazelem tízszer tovább tart, akkor nekünk is illik tízszer tovább tartani, jó sokat dolgozni. Mindezt sokszor élvezet nélkül, és ezt az egészet leanyagcserevégtermékezzük. Ekkor alakul ki a munkaalkoholizmus, munkafüggőség, a duralcellnyuszindróma, legalábbis én így nevezem a jelenséget. (Ezt néhány évtizeddel ezelőtt egyébként sztahanovizmusnak hívták, és a jelek szerint sokan még nem tudtak kijönni belőle…)

A munkaalkoholizmus jelentése: nem hatékonyan és ésszel és örömmel akarunk dolgozni, hanem sokat, folyamatosan. Többet, mint amennyit az agyunk be tud fogadni. Meg akarunk felelni valamilyen külső vagy belső eszményképnek, minden áron. Ennek érdekében mindent bevetünk, méregerős kávét töltünk be a bendőnkbe naponta háromszor, és még annál is erősebb energiaitalokat tolunk le a torkunkon. Hogy bírjuk a strapát, hogy tudjunk úgy pörögni, ahogy mi elvárjuk magunktól, vagy ahogy szerintünk a környezetünk elvárja tőlünk.

Sokszor már csak az ostor meg a gyeplő hiányzik a kezünkből…

Munkafüggőség kezelése: ismerd fel a zavart!

Ha valaki nagyon-nagyon szeret dolgozni, és az ideje nagy részét végeláthatatlan munkával tölti, még a feltöltődés, a lazítás és a szerettei rovására is, akkor valószínűleg munkafüggőségben szenved. Ekkor a munka ugyanolyan pótcselekvés, mint a dohányzás, eltakar sok rossz érzést, stresszt, szorongást, amit munka nélkül érezne. Azt, hogy zavarban van, ha nincs mit csinálnia. Vagy azt, hogy igazából nem szereti a szeretteivel tölteni az idejét, mert nem érzi jól magát velük. Sőt. A sok munka elkendőzi azt a, gyerekkorból származó érzést is, hogy csak akkor értékes, ha sokat dolgozik. Mert egyébként haszontalan és semmirekellő, legalábbis ezt tanulta a szüleitől (akik valószínűleg szintén munkafüggők [voltak], és így önigazolták a saját ügyüket).

Munkafüggőség kezelése: miért fontos?

Tisztában vagyok vele, hogy súlyos dolog az előbbieket így kijelenteni. De fontos róla beszélni, mert a munkafüggőség (és a mögötte levő stressz) előbb-utóbb átcsap az ellentétébe. Szellemi-lelki-testi tünetekhez, kiégéshez, kétoldali munka(hely)undorhoz, sőt, életutálathoz vezet. Ha ez megtörténik, akkor a delikvens  már a gondolattól is rosszul lesz, hogy dolgozni kell mennie.

Munkafüggőség kezelése: ki az egészségtelen hiedelmekkel!

Munkafüggőség kezelése: vedd észre! (freeimages / busy-businessman-4-1125739-m)
Munkafüggőség kezelése: vedd észre! (freeimages / busy-businessman-4-1125739-m)

Pláne foglalkozni kell a témával, mert nekem az a tapasztalatom, hogy a kétoldali munkahelyundorban és munkafüggőségben szenvedő embert igazából nem a munkahely, de nem is a munka frusztrálja. Sokkal inkább az a kép, ami a fejében a munkával kapcsolatosan kialakult. Az a kép, amit arról hisz, hogy azt a munkát hogyan kell elvégezni (mert máshogy nem lehet). Pedig lehet, hogy nem is várják el tőle, hogy mindent megcsináljon és igásló legyen, de ő ettől függetlenül hajt, mert azt hiszi, hogy csak akkor fogják őt szeretni.

Munkafüggőség kezelése stresszoldó kezeléssel: a következő linken találsz egy kopogtatós ÉFT gyakorlatot. Ezt mindig elvégezheted, ha úgy érzed, hogy hatalmába kerített a munkafüggőség, a munkakényszer. Ha ezt kitartóan végzed, és mellette még kikopogtatod magadból a közben feljött érzelmi okokat is, akkor egyre türelmesebb lehetsz magadhoz. Vele együtt egyre jobban képes lehetsz kellemes időbeosztást is csinálni magadnak. Egyre jobban képes lehetsz olykor örömmel leülni hátsódra, a lógatni a lábadat és nézni ki a fejedből. 🙂 A munkafüggőség kezelése ezek nélkül sajnos nem nagyon lehet sikeres.

Íme a kopogtatós ÉFT gyakorlat linkje:

http://www.lelkirendrakas.hu/ajandekokolv/20111009-EFT_kopgyak_duracell_blog.pdf

Ne érd be ennyivel, töltsd le az összes ÉFT gyakorlatot egy helyről PDF-ben, amiket feltettem és majd még felteszek ide a blogba! Plusz kapj még hasonló információkat is a stresszoldó (ön)kezelésekről! Ehhez nem kell mást tenned, mint feliratkozni az ajándék Lelkirendrakás stresszoldó (ön)kezelés hír-emailre:

Kérem az ajándék alap információkat a stresszoldó (ön)kezelésről >>>               Időpontot kérek stresszoldó kezelésre >>>

Neked van duracellnyu-szindrómád? Milyen gondolataid, érzéseid vannak vele kapcsolatban? Sikerül-e a munkafüggőség kezelése?

Kérlek írd a hozzászólásokba! Köszönöm!