Kell egy kis áramszünet – a kiégés elkerülése érdekében

Kiégés elkerülése táncos kikapcsolódással (freeimages / dancing-feet-1197226-m)
Kiégés elkerülése táncos kikapcsolódással (freeimages / dancing-feet-1197226-m)

Főiskolás koromban egy ideig hétfőn reggel jártam vissza a kollégiumba, mert nem volt túl messze tőlünk, csak a közlekedés volt bonyolult. Viszont, amint megszoktam és megszerettem a kollégista életet, és elkezdtem például társastáncra járni, az utazás már vasárnap délben megtörtént. Ugyanis vasárnap este “edzés” volt, amit nem szabadott kihagyni. Nagyon jó kikapcsolódást, feltöltődést nyújtott nekem. Akármilyen rossz hangulatban, fáradtan, fejfájósan mentem le, az edzés végére mintha kicseréltek volna. Elmúlt a fejfájásom, felfrissültem, felvidultam. Az életmódom miatt égető szükségem volt erre a feltöltődésre!

Kiégés elkerülése: a negatív embereket érdemes kerülni

Néha a mai napig, mint egy rossz álom, a fülemben cseng a kötelező érvényű ukáz. Ezt otthon folyamatosan szemrehányó hangnemben megkaptam a korai “lelépésemért”: “Ne menj! Mért mész el? Pihenj, tanulj!” És hiába próbáltam magyarázni, hogy ez a tánc fontos és hasznos nekem. A visszafele kommunikáció sajnos most sem működött a rokonaim felé. Náluk nem létezett, nem létezik olyan, hogy élvezni az életet, és másnak sem akarták ezt megengedni. Ők nem foglalkoztak azzal, hogy a kikapcsolódás, a buli a kiégés elkerülése nagyon fontos (lenne). Így egy idő után már nem is szóltam semmit, csak fogtam magamat és mentem.

Nem tudom, neked mi jut arról eszedbe, hogy “Pihenj! Tanulj!“, de nekem nem a a jó közérzet. Ha búgócsiga az agyam a sok információtól, és az ágyban fekszem egy képzeletbeli kényszerzubbonyban, és közben az izmaim követelik a jogos mozgás és élvezetadagjukat, az minden, csak nem lelki egyensúly.

Kiégés elkerülése: aktív pihenéssel

A pihenést sokan kizárólagosan úgy értelmezik, hogy ágyban, párnák között, sokszor nyugtatóval (mert máshogy nem megy). Ez elég szűk megközelítés. Az aktív pihenés legalább ilyen fontos. A táncban például az a jó, hogy egyrészt fizikailag az agy vérkeringését élénkíti, másrészt kikapcsolja a gondolatokat. Egyszerűen muszáj nem a munkahelyünk feszült légkörére koncentrálni, hanem arra, hogy nehogy orra essünk a saját lábunkban, mert különben pórul járunk. A biciklizés hasonlóképpen megmozgat, és közben arra irányítja a figyelmünket, nehogy felkenődjünk egy fára az út mentén.

És még lehetne sorolni, mi minden tudja elérni ezt az állapotot az emberi szellemben-lélekben-testben.

Te hogyan szoktál igazi áramszünetet tartani a fejedben és a testedben, a kiégés elkerülése érdekében?