Elfüstölni a stresszt: a dohányzás lelki függőség!

A dohányzás lelki függőség: stressz! (freeimages / incense-smoke-color-background-1304196-m)
A dohányzás lelki függőség: stressz! (freeimages / incense-smoke-color-background-1304196-m)

Ma egy kérdésekkel foglalkozó weboldalon láttam egy érdekes párbeszédet. Valaki azt kérte a többiektől, hogy mondjanak minél durvább indokokat arra, hogy le tudja tenni a cigarettát. Jöttek is a jól megszokott ijesztgetések, amelyek többnyire a dohányzás árnyoldalával próbálták riogatni a kérdezőt: kínok között fog meghalni, megmutatták a rákos tüdő képét, és így tovább. És jöttek természetesen a leszokási módszerjavaslatok is, hogy hogyan undorítsa el magát a cigarettától: szívjon el egymás után X mennyiségű cigarettát, szopogasson helyette cukrot (de akkor ugye el fog hízni), erősen akarja a leszokást, gondoljon arra, hogy milyen sok pénzébe kerül, és így tovább.

De igazából senki sem tudott érdemleges javaslatot adni a leszokásra. Hogy miért nem?

A dohányzás lelki függőség: stressz!

Mert a dohányzás okára, hogy miért is dohányzik az illető, és miért is lett erősen függő, nem kérdeztek rá! A dohányzás ugyanis lelki függőség, szinte mindig azért alakul ki, mert az embernek rejtett érzelmi feszültsége, stressze, szorongása van, amiről nem tud. Nem láttam még olyan erős dohányost, (egyet sem!) aki nem lett volna valamilyen szinten szellemileg-lelkileg-testileg feszült! Aki nem azért dohányzott volna, hogy úgymond eltüzelje, elfüstölje, a füsttel együtt kilélegezze a feszültségét.

A dohányzás lelki függőség, egy orális élvezet, sok esetben egy gyerekkori, tudat alatti hiányt pótol. Lehet, hogy az erős dohányos embert például korán és/vagy drasztikusan elválasztották az anyatejtől csecsemőkorában. Erre az elválasztásra emlékszik a mikro-elektromágneses energiarendszere, és az anyatej hiányát próbálja bepótolni. De az is gyakori, hogy a rokonságában elvették az önbizalmát, és ezt pótolandó olyan társaságba keveredett, ahol az önbizalom fogalmát összekapcsolta a dohányzással (a menő “nagylegénykedés” és “nagyleánykodás”). Ez még akkor is így van, ha a tudományos kutatások egyelőre nem tudják bebizonyítani.

A dohányzás lelki függőség, és megmarad…

Másik, hasznosabb függőség lehet: a sport (freeimages / yoga-118151-m)
Másik, hasznosabb függőség lehet: a sport (freeimages / yoga-118151-m)

Ha egy szellemileg-lelkileg-testileg feszült ember leszokik a dohányzásról, és az érzelmi hiánya, függősége, stressze, szorongása megmarad, akkor nagyon valószínű, hogy ezután más módszerrel próbálja majd kompenzálni. Lehet hogy evéssel (így vezet a dohányzás elhagyása elhízáshoz), körömrágással, alkohollal, patikai legális tünetelnyomó veszélyes hulladékkal, szerencsejátékkal vagy hasonlókkal.

Én a fentiekből kifolyólag, nem tanácsolok ilyen “sokkterápiát” a leszokáshoz dohányosoknak, mert szerintem többet árt, mint használ.

Hogy mi a megoldás?

A leszokás igazi sikeréhez elengedhetetlen, hogy oldjuk a dohányos rejtett, tudat alatti stresszét. Azt a szorongást, lelki függőséget, amit a dohányzással tulajdonképpen csak palástol, elfüstöl. Ezen oldásra alkalmas lehet például a stresszoldó kezelés >>> és/vagy a “lélek-multivitamin” virág-homeo étrendkiegészítő Moksa Csepp >>> szakszerű és kitartó használata? Nem tudjuk előre, hogy ki milyen jellegű hozzájárulást tud befogadni, az egyéni, de puding próbája még mindig az evés!

Kérem az ajándék alap információkat a stresszoldó (ön)kezelésről >>>               Időpontot kérek stresszoldó kezelésre >>>

Kérem az ajándék alap információkat a Moksa Cseppről >>>     Rendelek Moksa Cseppet >>>

Megjegyzés: rágyújthatnék esetén rögtön alkalmazható az a technika, amit Elsősegély szorongás és pánik esetén… című bejegyzésben >>> leírtam, mert az is egy stresszes, szorongásos, pánikos, helyzet…

Te dohányzol? Milyen módszerekkel próbáltál eddig leszokni, és milyen sikerrel?