A félig teli pohár esete: a realista gondolkodás

Realista gondolkodás, a valóság: félig készen van! (freeimages / construction-workers-on-a-roof-915719-m)
Realista gondolkodás, a valóság: félig készen van! (freeimages / construction-workers-on-a-roof-915719-m)

Nemrégiben beszélgettem egy ismerős idős nénivel.  (természetesen) Panaszkodott, hogy a társasház, ahol él, eléggé elhanyagolja a lépcsőházuk kinézetét. Hogy nagyon ráférne már egy felújítás az egészre. És hogy milyen sok erőfeszítésébe és intézkedésébe került, hogy elkezdjék a munkákat (ő sajnos fizikailag nem tud bennük részt venni, a kora és az egészségi miatt). A munkák azonban abbamaradtak. És természetesen bosszankodik miattuk, hogy csupán a fal lett kifestve, a többi maradt, ahogy volt.

Realista gondolkodás, a valóság: félig készen van!

A néni nézőpontja is egy nézőpont. Mégpedig negatív gondolkodás. 🙂 Hogy bosszankodunk miatta, hogy a munka nem tökéletes. Lehet szidni a festőt és a munkásokat, hogy miért nem csinálták meg a többit. (Nem tudom, hogy ilyen “szidós” környezetbe ki jönne vissza szívesen dolgozni… Még akkor is, ha ebbe a csapdába emberileg könnyű beleesni.) Tehát ezek szempontjából, a félig üres vagy félig teli pohár hasonlattal nézve a pohár félig üres. Viszont kicsit egyoldalú a megközelítés. Javasoltam a néninek, hogy realista gondolkodás révén hasonlítsuk össze a már kifestett lépcsőházat azzal az állapottal is, hogy mi lett volna, ha még a festést sem csinálják meg.

Realista gondolkodás: mink NINCS, ÉS mink VAN?

Realista gondolkodás: mink NINCS, ÉS mink VAN? (freeimages / glass-1268254-m)
Realista gondolkodás: mink NINCS, ÉS mink VAN? (freeimages / glass-1268254-m)

Azt hiszem, ezt a nézőpontot sok embernek nehéz figyelembe vennie. Annyira megszoktuk már, hogy arra figyelünk, hogy mink nincs (félig üres pohár), hogy elfelejtjük, hogy mink van (már meg: félig teli pohár). És így nem tudunk neki örülni sem. És azt sem szoktuk figyelembe venni, hogy a pohár megtelése az egy folyamat lehet, amihez szükséges lehet némi idő.

Személyes kulisszatitok megosztása következik: tudod, ha én is így álltam volna hozzá kezdettől a weboldalépítés témához, akkor bizony most nem lenne a Lelkirendrakas.hu! Mert nézhettem volna én is azt, hogy mennyi minden feltétel nincs meg még ahhoz, hogy elfogadható módon tudjam működtetni… De mégsem néztem, hanem nekiálltam és szépen fokozatosan, lépésről lépésre fejlesztgettem. Abból főztem, amim volt. Mindig csináltam rajta valamit, és az újonnan elkészült dolgoknak mindig örültem.

Szerencsére olyan mentorokat sikerült találnom, akik ugyan nézik a célt, de az apró lépések megtörténtének örömét sem hanyagolják el. És azt mondták nekem, hogy: “Csináld! Gyakorold! Majd alakul!”

Te észreveszed-e azt is, ha a pohár félig tele van (noha nemrég még semmi sem volt benne)? Vagy bánkódsz azon, hogy félig üres?