Ha felmegy a pumpa 1 – a magas vérnyomás lelki okai

Egy email író azzal a kérdéssel keresett meg, hogy mit tegyen: allopata kezelőknél és otthon is rendszeresen 150/100-as vérnyomást mérnek neki. Viszont szeretné tünetelnyomó veszélyes hulladék nélkül, otthon kezelni a jelenséget. Kérdezte, hogy mi a véleményem a törekvéséről. Köszönöm a témát!

A magas vérnyomás lelki okai: hagyjuk felmenni a pumpát (freeimages / beep-beep-909105-m)
A magas vérnyomás lelki okai: hagyjuk felmenni a pumpát (freeimages / beep-beep-909105-m)

Hogy mi a véleményem? Ez nem kérdés. A vérnyomáscsökkentő tünetelnyomó veszélyes hulladék egészen biztosan nem fogja megoldani azt az életviteli, pszichés témáját, témáit (tartósan magas stressz-szint, belső feszültség), ami a magas vérnyomást valójában okozza nála. Ellenben megterheli a szervezetét vegyi anyagokkal és sok mellékhatást fog neki okozni. Ezért naná, hogy (főleg hosszú távon) a tünetelnyomó veszélyes hulladék nélküli stresszoldást javasoltam. Ehhez pedig első lépésként meg kell figyelni, fel kell deríteni, hogy konkrétan mik lehetnek a magas vérnyomás lelki okai pont nála (ezek mindenkinél egyediek).

(Természetesen mindenkinek szíve joga azt hinni, hogy a vérnyomáscsökkentő veszélyes hulladék majd minden életzavarát megoldja, és még a vérnyomását is tartósan leviszi, kockázatok és mellékhatások nélkül. Szívből kívánom, hogy így legyen. De a Lelkirendrakás weboldal pont arról szól, hogy a testi tünetek nagy része pszichés eredetű (is). Ezt a pszichés eredetet kell megváltoztatni a normál vérnyomás értékek visszanyeréséhez… Mert ha a vérnyomáscsökkentő tényleg levinné a vérnyomást, akkor mindenkinek mindig alapban normális lenne a vérnyomása, aki szedi!)

Bár a konkrét lelki okok a magas, időnként felszökő vérnyomásnál mindenkinél egyediek, de az okokban vannak közös vonások, ezeket most megnézzük!

A magas vérnyomás lelki okai: útmutatók a tünetek!

Először is, fontos megnézni, hogy milyen tünetekkel jár a magas vérnyomás?

A leggyakoribb érzés talán, amit ilyenkor tapasztalunk, az az, hogy olyanok vagyunk, mint egy túlhevített kukta. Majd’ felrobbanunk, mert valaki feldühített minket. Van bennünk egy nagy adag belső gőz, feszültség, amihez ráadásul ragaszkodunk. Ezt az állapotot a fejünkben levő egészségtelen gondolatok, érzelmek, félelmek, harag alakítják ki. No, ezeket a mintákat tanultuk meg, vettük át a rokonságunktól, nem a magas vérnyomást örököltük! Így a rendszeresen felszökő magas vérnyomás gyakorlatilag viselkedés(ből fakadó) egyensúlytalanság!

A magas vérnyomás lelki okai: vizsgáld meg a viselkedésedet!

Vajon milyen butaságok, egészségtelen önkorlátozó hiedelmek alakítják ki a magas vérnyomást? Ezek több fajták lehetnek, amelyek egy időben lépnek fel nálunk.

Felhúzzuk magunkat

Az első fajta butaság az, amikor azt gondoljuk, hogy fel kell magunkat húzni, például úgy érezzük, hogy:

 • veszélyben vagyunk és mindig menekülnünk kell valami elől,
 • nem védhetjük meg magunkat, nem képviselhetjük az érdekeinket, mindig tartani kell a hátunkat valakinek / valakiknek,
 • minden velünk történt esemény ok arra, hogy bosszankodjunk és aggódjunk,
 • mindenkire haragudni kell, és nem maradhatunk higgadtak, bármi történik,
 • magunkban zúgolódni hasznos és egészséges tevékenység, és szeretjük is csinálni, sokkal jobban, mint valakivel tisztázni valamit, mert attól félünk!
 • És így tovább.

Magunkban tartjuk a gőzt

A második fajta az, amikor nem engedjük meg magunknak, hogy a bennünk levő feszültséget valahogy kezeljük, kiengedjük. Például úgy érezzük, hogy:

 • A magas vérnyomás lelki okai: nem(csak) genetika, viselkedés! (freeimages / blood-cells-1153649-m)
  A magas vérnyomás lelki okai: nem(csak) genetika, viselkedés! (freeimages / blood-cells-1153649-m)

  Vannak dolgok, amikről egyszerűen nem szabad beszélni, bármennyire is szeretnénk.

 • Nem szól szám, nem fáj fejem (vagy csak akkor fáj igazán…)
 • Nem beszélhetek vissza a szüleimnek.
 • Káromkodni primitív dolog.
 • Úrinők nem kiabálnak.
 • Jó kislányok nem sírnak.
 • Azt mondták, hogy üljek nyugodtan (még akkor is, ha éppen sétálhatnékom van).
 • Haragudni nem támogatok senkit.
 • És így tovább.

Mindezt ráfogjuk a “rossz” génjeinkre

Egy harmadik fajta pedig az, amikor a fenti állapotot megváltoztathatatlannak fogadjuk el, és meg sem engedjük, nem tartjuk lehetségesnek a normál értékeket saját magunk számára, azaz:

 • Nekem veleszületett magas vérnyomásom van, amin semmi sem használ, hiába csinálok bármit. (De jó, legalább a pirulafogyasztás egy stabil, biztos pont lesz az életemben…)
 • Nem tehetek róla, örököltem a szüleimtől, benne van a génjeimben, nálunk ez rokonsági “divat”. (És vajon a rokonságom mit csinálhatna másképp?)
 • És így tovább.

Eszedbe jutnak még ilyen agymenések? Kérlek, írd a hozzászólásokba! Köszönöm!

Folytatása következik, amiben elárulom, hogy mi az igazi, tartós változtatás a rendszeresen felmenő pumpára!