A hit hat? Placebó hatás és hitrendszerek

Placebó hatás: és lőn világosság, mert hittem benne? (freeimages / lamp-479293-m)
Placebó hatás: és lőn világosság, mert hittem benne? (freeimages / lamp-479293-m)

Amikor valakinek szüksége van rá, szoktam beszélni arról, hogy az élete és az egészsége megváltoztatásához, vissza- és helyreállításához egészségbarát stresszoldó módszereket és eszközöket is mindenképpen érdemes szakszerűen használnia. Minimum azért, mert hosszú távon eredményesek lehetnek, és nincs mellékhatásuk. Ekkor gyakran kapom azt a kifogást, hogy nem akarja őket kipróbálni, mert nem hisz bennük. Hiszen ha nem hisz bennük, akkor nem fognak működni, mert csak a placebó hatás okozná a változást… Ezért aztán úgy gondoltam, ideje kicsit alaposabban (újra) megnézni, mi is az a HIT tulajdonképpen, és miért is szoktuk fontosnak tartani, hogy higgyünk valamiben.

Tehát, mi az a hit?

A definícióm szerint a HIT = általános állítás, amit a világról vagy annak egy részéről igazságként, tényként fogadunk el. Mégpedig saját magunk számára a neveltetésünk és az eddigi élettapasztalataink alapján. Mert “úgy van, és kész, hiszen eddig mindig azzal találkoztam”! És mivel a világnak sok alkotóeleme van, amikről eddig sokfélét éltünk át, ezért nemcsak a Teremtőről van hitünk, hogy például létezik-e vagy sem. Sokkal inkább sok-sok hitünk van a világ minden eleméről. A sok hitet pedig hitrendszernek is hívhatjuk. És ennek a hitrendszernek az egyes hitei, azoknak a minősége dönti el, hogy rendben tudjuk-e tartani az életünket vagy sem. Hogy egészségesek vagyunk-e vagy sok tünettel bajlódunk. Hogy harmóniában élünk-e vagy diszharmóniában, egyensúlyban vagy egyensúlytalanságban. És azt is, hogy milyen placebó hatás érvényesül nálunk!

Placebó hatás és hitrendszerek

Hogy példákat is írjak: hihetjük például azt, hogy:

 • a szomszédok mindenhol utálatosak
 • a főnökök mindenhol meg vannak hibbanva
 • a Föld lapos
 • az öregkor mindig leépüléssel jár (mint ahogy Bódi László is hitte sajnos, ezért nem akart tovább élni, és Elszállt a bálna a csillagokba >>>)
 • minden gyerek szemtelen
 • a pénzt nehéz megszerezni
 • társat találni bonyolult
 • a munkát orrvérzésig kell csinálni
 • és így tovább.

És hihetjük azt is, hogy:

 • a szomszédok kedvesek
 • a főnökök rendesek
 • a Föld gömbölyű
 • az öregkor bölcsességgel jár
 • a gyerekek aranyosak
 • a pénzt könnyű megtalálni
 • a társat elénk hozzák az angyalok
 • a munkát lehet okosan is végezni és élvezni
 • és így tovább.

Észrevetted? Az előbb alapvetően kétfajta hitet írtam. Az első csokor volt az Élet nehézségét hangsúlyozó, negatív, önromboló, önkárosító, stresszelő hitek felsorolása. Ezeket már az Önbizalom romboló feltételezések című bejegyzésben >>> is részleteztem. A második pedig az Élet játékosságát észrevevő, pozitív, önépítő, ellazító hitek listája.

Ezek a hitek a mi lelkünkben csücsülnek elásva, jó mélyen, sokszor nem is tudunk róluk! És mindkettő hozzájárulhat a placebó hatás kialakulásához. Ha többségben negatívakat hiszünk, akkor az életünk nehéz lesz és rosszul fogjuk magunkat érezni. Ha többségben pozitívakat, akkor pedig könnyen boldogulunk majd és jó lesz a közérzetünk. Ennyi!

És mi az igazság?

A Természet Törvényeinek működése nem placebó hatás alapú!

Placebó hatás: a Természet Törvényeinek nincs rá szüksége (freeimages / untitled-1418648-m)
Placebó hatás: a Természet Törvényeinek nincs rá szüksége (freeimages / untitled-1418648-m)

Létezik egy harmadik hitrendszer is az előbbieken kívül az Életben, ami felettünk áll, és amit hívhatunk Természeti Törvényeknek. Hogy mi köze ennek a mi hitrendszerünkhöz és a placebó hatáshoz?

Csak annyi, hogy akkor lehetünk egészségesek, jó közérzetűek, harmonikusak, egyensúlyban levők, akkor lehet rendben az ÉLET-ünk, ha a lelkünkben levő hiedelmek hasonlítanak a Természet, az Élet törvényeire, ha összhangban vannak velük. Mert nem tudunk úgy egészségesek és boldogak lenni hosszú távon, ha a lelkünkben levő igazságok nagyon eltérnek a Természet igazságaitól. Akkor tényleg csak a placebó hatás az, amibe kapaszkodhatunk (egy ideig). Ha ugyanis magunkévá tesszük például azt a, média által sugallt állítást, hogy a Cxxgon vízlágyító a legjobb a vízkő ellen, és mást ki sem próbálunk, akkor rosszat teszünk a pénztárcánknak és a Természetnek is. És attól még a vízkő egyik legjobb ellensége vígan az ecet marad. 😉 És ha belenyúlunk a konnektorba, megráz az áram, mert az elektromosság így működik. És ha kilépünk az ablakon, lezuhanunk, mert a gravitáció így működik. Az elektromosság és a gravitáció is a Természeti Törvények része. Ha hiszünk benne, ha nem.

Egészségbarát stresszoldó módszerek és eszközök: placebó hatás?

És most jutottam el oda, ahová ki akartam lyukadni. Vajon lehet-e placebó hatás az alapjuk az IGAZI egészségbarát stresszoldó módszereknek és eszközöknek, amik a Természet Törvényeit figyelembe véve működnek, és az Élet mikro-elektromágneses energiáját, információit befolyásolhatják bennünk?

 • Vajon placebó hatás-e a szakszerűen végzett stresszoldó kezelés után tapasztalt “véletlenszerű” változás? Én nem tudom, de a stressz-szint változása a kellően nyitott emberi lényen itt még mérhető is megfelelő műszerrel. Ezzel együtt a saját belső önvalónkban, szubjektíven gyakran szoktuk azt észrevenni, hogy az egészségtelen önromboló hitek önépítőkre cserélődtek, az Élettel összeegyeztethető hitek erősödtek. Nem feltétlenül úgy, ahogy számítottunk rá, ahogy vakon “hittünk” benne előtte!
 • A “placebó” virág-homeo étrendkiegészítő Moksa Cseppben a virágesszenciákról hasonlókat lehet kérdezni. Vajon történhetnek-e “véletlenszerű”; az előzetes várakozásainkhoz képes meglepően más, mérhető és szubjektív változások a bennünk levő víz rezgésében, frekvenciájában a használata mellett? Ha hagyjuk…

Vajon kell-e vakon hinni bennük, számítani valamire előzetesen ahhoz, hogy változzon valami? Vagy inkább “puding próbája az evés” alapon csak nyitottnak, kíváncsinak kell lenni rájuk és szakszerűen kell (érdemes) őket használni? 😉 Nem tudjuk előre, ez mindenkinél egyéni.

A nyitottság Rajtunk múlik.

És ugye tudod, hogy ha hozzáértő alkalmazásukban hozzájárulásra van szükséged, akkor tőlem kaphatsz. 😉

Kérem az ajándék alap információkat a stresszoldó (ön)kezelésről >>>               Időpontot kérek stresszoldó kezelésre >>>

Kérem az ajándék alap információkat a Moksa Cseppről >>>               Rendelek Moksa Cseppet >>>