Idegrendszer erősítő – hogy a 40 évesek tovább és jobban éljenek

Természetes idegrendszer erősítő tápelem: mi az? (freeimages / harvest-freedom-1-1365006)
Természetes idegrendszer erősítő tápelem: mi az? (freeimages / harvest-freedom-1-1365006)

Már volt nálam egy írás arról, hogy milyen táplálékot adjunk az idegrendszerünknek ahhoz, hogy segítsünk magunknak lelkileg egyensúlyban lenni (pl. oroszlánsörény gombát). Most egy kicsit tovább részletezem a témát, mivel voltam erről egy nagyon érdekes, igazi egész-ség-ügyi továbbképzésen. 🙂 Létezik egy létfontosságú tápelem, amely alapesetben szinte mindenhol jelen van az emberi testben. A kutatások szerint az emberi test sejtjeinek mitokondriumai (az energiatermelő részek) használják MINDEN folyamatuknál. A holisztikus keleti egészségkultúrában „csodálatos ásvány”-ként emlegetik. Szükséges az általános energikus állapothoz, a csontok, az izmok és a szív épségéhez. Szükséges sok-sok enzim, például a Q10 koenzim megfelelő működéséhez, valamint a D vitamin hasznosulásához, a DNS kijavításához is (ezért a hiánya az öregedésben is ludas)! És még idegrendszer erősítő szerepe is van! Dr. Selye János, a híres magyar származású stresszkutató professzor stresszellenes ásványi anyagnak nevezte. Kísérleti állatait meg tudta védeni különböző nagy stresszhatásoktól azáltal, hogy ilyet adott nekik.

És hogy miért fontos erről külön beszélni?

Mert a szóban forgó tápelem készlete a 21. századi életkörülmények miatt az emberek nagy részének sejtjeiből 40 éves kor körülre, de általában hamarabb kifogy. (Ezért is lehet sajnos olvasni olyan rémes híreket, hogy “Hullanak a 40(-50-60) évesek, ki neveli fel a gyerekeinket?“)

Te tudod, melyik ez a tápelem?

Idegrendszer erősítő vitamin (pontosabban ásványi anyag)

Ez pedig nem más, mint a MAGNÉZIUM! Meglepő? 🙂

Stressz hatásai: kiürül a magnézium (freeimages / man-towel-2-1424030)
Stressz hatásai: kiürül a magnézium (freeimages / man-towel-2-1424030)

Törekedjünk rá, hogy a testünkben tudjuk tartani! A magnézium megfelelő sejtbeli szinten tartásához először jó tudni, hogy mikor ürül ki a testünk sejtjeinek magnéziumkészlete. (Itt fontos megjegyezni, hogy ez NEM azonos a vérünkben keringő magnézium mennyiségével. A vérben keringő magnéziumot tudják mérni vizsgálattal, a sejtek magnéziumhiányára pedig szinte csak a tünetekből lehet következtetni!) Ezek a következők:

  • Stressz: a 21. század általános rohanása, hajszoltsága. Ide tartozik a magunkkal hordott traumák emléke, a tudat alatti lelki blokkok, a folyamatosan “bekapcsolt” állapotban “tevékenykedő”, generációkon átívelő negatív szellemi minták romboló hatása is. Ezeket nagyon fontos (lenne) oldani, kezelni valahogyan, mert ha stressz van, a vese nem tudja az emberi testben tartani a magnéziumot, kiürül. A stresszek igazi, természetes, egyszerű és hatékony oldásáról szól ez az egész weboldal…
  • Elégtelen táplálkozás, minőségi éhezés (környezetszennyezés, nagyüzemi mezőgazdaság terményei – sajnos a talaj magnéziumtartalma is nagyon lecsökkent, nincs honnan felvegyék a növények a magnéziumot).
  • Az emésztőrendszer működési zavarai, például hányásos, hasmenéses betegségek, gyulladások.
  • Túl kevés B6 vitamin a szervezetben – a B6-vitamin elősegíti a magnézium felszívódását, ezért szokták e kettőt párosítani a táplálék-kiegészítőkben.
  • Túl intenzív sportolás. Az élsportolók szervezete is elhasználja, kiüríti a magnéziumot például az izzadással.
  • Bizonyos vegyi anyagok használata: patikai orvosságok (pl. gyomorsavkötők, vízhajtók, antibiotikumok, fogamzásgátlók); függőséget okozó szerek: kávé, dohányzás, alkohol, tudatmódosítók, stb. Ezeket érdemes csökkenteni letenni, elhagyni; például úgy, hogy egészségbarát módokon oldjuk a használatukra kényszerítő stresszt. Hiszen ez a stressz az, ami miatt nem érezzük magunkat jól a bőrünkben (lásd az első pontot!).

Folytatása következik!

Dr Kuti Vilma: Egészségvédelem - másképpen (életünk és a magnézium)

Vajon a te tested sejtjeinek is van krónikus magnéziumhiánya most?

Ajánlott könyv: Dr. Kuti Vilma: Egészségvédelem – másképpen (életünk és a magnézium)

Katt erre a linkre: a Vatera standunkon rendszeresen találsz belőle megvásárolható példányt. Ha nincs, de szeretnél, írj nekem a Kapcsolat oldalról!