Miért jó kátyúban lenni? A boldogtalanság okai

Megfeneklettem az Életben: a boldogtalanság okai (freeimages / boat-685376-m)
Megfeneklettem az Életben: a boldogtalanság okai (freeimages / boat-685376-m)

Furcsa a címben a kérdésfeltevés? Lehet. Viszont a napokban több helyről is (pl. az előző blogbejegyzésben: Érzelmi oldás, rendrakás… >>> Teri hozzászólása – köszönöm neki! + a Facebookról) azt a jelzést kaptam, hogy ez a téma legyen a következő. Mármint az, hogy miért jó pechesnek, sikertelennek, nem egészségesnek, szegénynek, magányosnak, stb. lenni; milyen előny van abban, hogy az élethelyzetek és mások áldozatai vagyunk. Hogy miért nem fontoljuk meg legalább a nálunk előbbre tartó emberek javaslatait, hogy változtatni tudjunk a helyzetünkön. Mert kétségtelenül vannak ilyen előnyök, bár ha sikerült kijutnunk a kátyúból, visszatekintve már nem is annyira vonzóak.

Van egy ideillő, találó graffiti, ami nekem nagyon tetszik:

Muszáj megoldást találni? Nem élvezhetnénk kicsit magát a problémát?

Tehát, miért élvezzük a “problémát”, a számunkra kellemetlen helyzetet, milyen előnyei vannak? Ha ezt tudjuk, azt is tudjuk, hogy mik nálunk a boldogtalanság okai, és ha képesek vagyunk ezzel szembenézni, egy lépéssel közelebb jutottunk a változáshoz.

A boldogtalanság okai: butaságok

Készülj fel, ez valószínűleg rázós felsorolás lesz… A kellemetlen helyzetet a környezetünktől eltanult, rossz állapotunkkal kapcsolatos pozitív, és a változással kapcsolatos negatív, egészségtelen meggyőződéseink, hiedelmeink, tévhiteink, hozzáállásunk, szokásaink, a lelkünkben élő butaságok miatt élvezzük, amik arról szólnak, hogy gyengélkedés közben:

 • jobban szeretnek és pátyolgatnak minket mások, mintha jól lennénk – és ugye mindenki szeretetre vágyik.
 • nem kell felvállalni azt a sok tennivalót, felelősséget, mások elvárásait, pénzköltést, változást, amivel az új helyzet járna, mert ezekre nem érezzük magunkat képesnek, elég erősnek.
 • nyugodtabbak lehetünk, mert a szerencse / siker / egészség / gazdagság / boldog párkapcsolat / sok barát nem biztonságos dolog számunkra, hiszen könnyen a visszájára fordulhatnak. Hogy is van a pesszimista mondás? Egyszer hopp, másszor kopp?
 • senki nem lesz féltékeny / irigy / dühös / … ránk a környezetünkben, és ez fontos számunkra, mert nem tudjuk elviselni, kezelni az ilyen konfliktusokat. Inkább kátyúba sodorjuk saját magunkat!
 • magunk mellett tudunk tartani olyan embereket, akikkel, ha változnánk, megszakadna a kapcsolatunk.

  A boldogtalanság okai: nem vagyok szerencsés (freeimages / lil-leprechauns-1339405-m)
  A boldogtalanság okai: nem vagyok szerencsés (freeimages / lil-leprechauns-1339405-m)
 • félünk, hogy akkor sem leszünk boldogok, ha jobban leszünk.
 • nyugodtak lehetünk, nem kell bűntudatot éreznünk, hogy másoknál boldogabbak vagyunk, hogy kilógunk az emberiségre sorsszerűen kimért szenvedés sorából, hiszen mi sem érdemeljük meg a nagyobb egyensúlyi állapotot.
 • esetleg jó érzés büszkének lenni arra, hogy nehéz esetek vagyunk, szabadon sajnálhatjuk magunkat.

És így tovább.

Írj még ilyeneket a hozzászólásokba! Köszönöm! És gondolkodj el rajta, hogy ha kijönnél az életed kátyújából, annak milyen ijesztő következményei lennének számodra? Ezeket is szeretettel várom a hozzászólásokba. (Vajon hogyan tudnád könnyen és szép fokozatosan elbúcsúztatni az egészségtelen gondolataidat és érzéseidet? Például a tréningek >>> és/vagy a “lélek-multivitamin” virág-homeo étrendkiegészítő Moksa Csepp >>> szakszerű használata mellett történhet ebben “véletlen egybeeséses” változás? Nem tudjuk előre, ez mindenkinél egyéni.)

És a következő kérdőívekben kérlek jelöld be, hogy milyen kátyúban vagy most, milyen életelakadásaid vannak, hogy lássam, mivel kell foglalkozni:

Milyen életviteli elakadásod a legzavaróbb jelenleg számodra?

View Results

Betöltés ... Betöltés ...

Milyen egészségi tüneted a legzavaróbb jelenleg számodra?

View Results

Betöltés ... Betöltés ...

A következő írás arról fog szólni, hogy ez a “kellemetlen helyzet élvezés” mit jelent az emberi test szintjén, és mi szükséges ahhoz, hogy elinduljunk a változás útján.