Júlia beájulna, avagy szellemes humoros társkeresés

Fiatal koromban, a 1990-es évek vége felé (hú, de régen volt), a gyerekkori barátnőimmel olvastunk és csereberéltünk egymással mindenféle könyveket, füzeteket. Kaptam egy rakat könyvet iskolai jutalomként is, azokat is bújtam – már amelyiket érdemes volt. Amikor pedig elkezdtem párkapcsolatot keresni magamnak, nőtt az olvasottak között a szerelmesregények aránya. Először természetesen a tinédzsereknek, fiataloknak szólók érdekeltek. Ezeket szerettem, a mai napig akad belőlük itthon, mert jól szórakoztam a kalandjaikon, humoros társkeresés poénjaikon. Egy idő után a felnőtteknek szóló “társkereső” szerelmesregényeket is megnéztem (főleg amiket az újságárusoknál lehet megvásárolni). De nagyon hamar rájuk untam… Hogy miért?

Mert – bocsánat a szerzőktől – eléggé egy kaptafára íródtak. Egyrészt szinte mindegyikben önmarcangoló, szenvedő, vívódó, gyötrődő, tipródó, mártírkodó, agyaló a főhős, és a vége természetesen mégis mindig hepi end lett… ki érti ezt az ellentétet? Másrészt pedig több, mint regények fele ágyjelenetek részletes leírásából állt… Oké, hogy a nőknél el vannak nyomva a női kreatív teremtő (ha úgy tetszik, szexuális) energiák, és valahol ki kell végre jönniük, és valamiből meg kell tanulni, hogy hogyan lehet őket egészségesen működtetni… Na de ha a működtetés szenvedéssel, a partnerre való gyanakodással, veszekedésekkel, válással, tehetetlen sodródással, rokonsági ármánykodással és áskálódással van fűszerezve, az nekem nem szerencsés párosítás. Ezek után felmerült bennem a kérdés, hogy lehetséges-e a társkeresés itt is másképp, például humorosan, vagy muszáj végigcsinálni előtte ezt a szenvedéssorozatot?

Steril férfi-női energiák: és lőttek a párkapcsolatnak

A felnőtteknek szóló női szerelmesregények férfi párja, tőlük már csak egy lépés a nyuszis férfimagazin: a női teremtő energiák steril és érzelemmentes tálcán való kitálalása. Mértéktartás esetén nincs ezzel semmi baj. Viszont az olvasásuk túlzásba vitele azt jelentheti, hogy az olvasója nem tanulta meg, nem tudja működtetni a saját kreatív teremtő energiáit, és kevesebb eséllyel sikerülhet jól a társkeresése, lehet egészséges a párkapcsolata…

Szerelmesregény? Társkeresés? Jaj, ne…

Kávé és krémes: szellemes humoros társkeresés
Kávé és krémes: szellemes humoros társkeresés

Nemrég egy, párkapcsolati stresszoldással sokat foglalkozó kolléganőm-barátnőm, Rita megkért, hogy olvassam el és véleményezzem a készülő társkeresős szerelmesregényét, a Kávé és krémes-t. Kicsit furcsán éreztem magamat miatta. Az előbb leírtak folytán nem olvastam ilyet már rég, szinte csak holisztikus szakkönyveket bújtam. De mi tagadás, kíváncsi lettem és elvállaltam a próbaolvasó szerepét. Abszolút nem bántam meg, nagyon kellemes meglepetés ért, kiválóan szórakoztam és kikapcsolódtam (Köszi, Rita)! Az első megkapott részt egy szuszra végigolvastam, és végig is kuncogtam. Aztán a másodikat is. És végül az egész könyvet. Nagyon ragadós volt, nem engedett el, vigyáznom kellett vele… Aki kihagyja, nem tudja, miről marad le.

Hogy mi ragadott meg benne? Humoros társkeresés, másképp

Emlékeztet a tinédzser szerelmesregényekre… ha valahonnan, hát innen érdemes egészséges párkapcsolati hozzáállást és szempontokat tanulni. Mert:

  • Ebben a regényben is hányatott sorsú, elhagyott, megcsalt, és egy ideig “szingli” a főhősnő, Annamari. Vívódik és bánkódik is valamennyit, és ezt evéssel vezeti le. De a vívódásának a leírása igazán szellemes, pasizós humoros társkeresés sztori, ami közben a főhősnő sokat fejlődik és oldódik. Nem görcsöl rá túlságosan a társtalan állapotra, simán kiosztja a pasikat, ha rászolgálnak.
  • A rokonság itt is ármánykodik, a főhősnő agyára megy. Viszont jóindulatúan és pozitív értelemben: kerítő(nő)t játszik, és Annamari rendkívül egészségesen kezeli a próbálkozásaikat.
  • És természetesen itt is hepi end van, Annamari rálel a nagy Ő-re, némi spirituális mellékzöngével, nem akármilyen csattanóval.

Olvass belőle részleteket itt:

http://www.velenceirita.hu/2015/06/12/romantikus-regeny-blog-kave-es-kremes-1/
http://www.velenceirita.hu/2015/06/13/romantikus-regeny-blog-kave-es-kremes-2/
http://www.velenceirita.hu/2015/06/14/romantikus-regeny-blog-kave-es-kremes-3/

Rendeld meg a saját példányodat a Lelkirendrakas.hu-n keresztül ide kattintva >>>

Én már kölcsön is adtam a saját példányomat, hogy a rokonságom is szórakozzon legalább olyan jól, ahogy én. És már várom a folytatást.

Rita regényéből kiváló film születhetne – főleg akkor, ha egy narrátor azt is felmondaná hangfelvételre, ami a lány fejében zajlik. Remélem, megtalálja egy jó rendező és megcsinálja!