Gátlásos, lámpalázas és szégyenlős gyermek kezelése

Most (újra) egy olyan témáról (a szégyenlős gyermek) lesz szó, amely sok embert érinthet, és amelyre egy kedves olvasó hívta fel a figyelmemet. Köszönet neki érte!

Egy kicsit leveleztünk ezzel az olvasóval, aki többek között tinédzserkora óta küzd pániktünetekkel, legalábbis annak diagnosztizált jelenséggel. (Hogy miért írom így, majd később elmagyarázom.) Azt írta, hogy a társas élete leromlott. Sokszor a boltba sem mer elmenni, vagy csak kísérettel. Folyton előjönnek alaptalan félelmei. Pl. idegenek előtti beszéddel vagy írással kapcsolatban, hivatalos ügyintézésnél, beszámoló tartásánál, telefonálásnál.

Szégyenlős gyermek: mimóza, érzékeny (freeimages / the-sensitive-flower-783046-m)
Szégyenlős gyermek: mimóza, érzékeny (freeimages / the-sensitive-flower-783046-m)

Megkérdeztem tőle, hogy mit gondol, mi lehet ennek a zavarának a gyökere. Azt gyanítja, hogy az, hogy nagyon félénk, gátlásos, szégyenlős gyermek volt… A szülei pedig úgy próbálták ezt “kinevelni” belőle, hogy rászóltak és megpofozták… Hogy ne legyen már ilyen “béna”, “muja”. Mert sokszor a szomszédoknak, rokonoknak sem mert szólni vagy köszönni, és ez a szüleinek nem tetszett… És más dolgok miatt is sok szapulást kapott a szüleitől…

Szégyenlős gyermek? Nem erőszakkal kell kezelni!

Azt tudnod kell, hogy a rendszeres szapulás és dorgálás, a lelki terror nem célravezető szülői viselkedés, ha a gyerek szégyellősségét szeretnénk oldani… A szülői szellemi-lelki-testi verés csak nagyon kevés esetben megoldás, mert csak még nagyobb stresszt és szorongást idéz elő a félénk gyerekben! És hogy mi a célravezető módja annak, hogy egy szégyellős és lámpalázas gyereket oldjunk?

Szégyenlős gyermek: időre és türelemre van szüksége

Véleményem szerint, például ha idegen helyre megyünk, és a gyerekünk lámpalázas lesz, akkor gondolhatunk arra, ami az igazság. Egy gyereknek a felnőtteknél több időre van szüksége, míg megszokja az új helyet. Mikro-elektromágneses energetikailag alkalmazkodnia kell hozzá! Tehát a szülő várjon, míg a gyerek feloldódik. A lányomnál ez bevált: ha rokonlátogatáskor megérkezés után erőltetem, hogy moströgtöndeazonnal puszild meg a nagymamát, akkor mögém bújik és ellenszegül. De ha kap tőlem fél órát, és bízom benne hogy lesz ez jobb, akkor egy idő után feloldódik és önszántából megy a nagymamának puszit adni!

Szégyenlős gyermek: pánik vagy fóbia?

Szégyenlős gyermekhez idő és türelem (freeimages / yellow-watch-1207834-m)
Szégyenlős gyermekhez idő és türelem (freeimages / yellow-watch-1207834-m)

És most már azt is elárulom, hogy ha valakiből a fent leírt helyzetek hozzák elő a kóros rosszullétet, az nem feltétlenül krónikus pánik. Sokkal inkább szociális fóbia! A kettő között az az egyik fő különbség, hogy a pánik előreláthatatlan alkalmakkor tör rá az emberre, a fóbia pedig mindig valamihez köthető: tárgyhoz, állathoz, élethelyzethez, és egyszerűbb is stresszoldó kezeléssel >>> feloldani.

Milyen módokon enyhítheted magadon a szociális fóbia tüneteit? Például:

  • Humorral kifigurázhatod a helyzetet. Konkrét tapasztalatok, minta nélkül ez sem lehet egyszerű, ennek a támogatására is lesz könyvünk >>> a későbbiekben.
  • Új helyzetekben mindig adj magadnak időt a feloldódáshoz. “Éles” bevetések előtt pedig akár többször is térképezd fel a helyet.
  • Előadások tartása esetén MINDIG használj “mankót”, puskát, jegyzetet. Amit az iskolában a fejünkbe plántáltak, hogy mindent fejből kell vágni dolgozatíráskor, el lehet felejteni, mert egészségtelen szemlélet.
  • A szégyenlős gyermek védangyala (freeimages / golden-statue-860043-m)
    A szégyenlős gyermek védangyala (freeimages / golden-statue-860043-m)

    Szorult helyzetekben “intézz” magadnak valamilyen védelmet. Ezeknek a lehetőségeiről részletesen írtam a “Hogyan dobj vissza kenyérrel?” című könyvben >>>. Például, ha mész az utcán és elfog a félelem, magad köré képzelsz egy sárkányt, ami megvéd. Vagy ha beszámolót kell tartani valahol, akkor hívsz angyali támogatást és a hallgatóság elé képzelsz egy vastag üveglapot.

  • És még sok más személyre szabott módszer lehet rá.

Neked mi jutott még eszedbe?