Vásárlásterápia, lomtalanításterápia: elengedni a múltat

Lomtalanítás: elengedni a múltat! (freeimages / closet-clutter-monster-1329506-m)
Lomtalanítás: elengedni a múltat! (freeimages / closet-clutter-monster-1329506-m)

A jelenlegi fogyasztói társadalmunk minden búra és bajra a vásárlást és a fogyasztást ajánlja, mint terápiát. Éhes vagy? Vegyél és kapj be egy hamburgert (a hangyák úgysem szeretik). Csúnyának érzed magadat? Vedd meg és kend magadra ezt a kencét és máris Te leszel a királynő sminkországban. Nincs egy rongyod, amit felvegyél? Itt az árleszállításon vagy a turkálóban töredékáron juthatsz olcsó kínai ruhákhoz. Unatkozol? Vegyél plazmatévét extra csomag műsorral, és bámuld. És így tovább. Aztán pedig, ha besokallunk a felesleges felhalmozástól, megfájdul a fejünk, megakad a túl sok bespájzolt falat torkunkon vagy a gyomrunkban, az allopata kezelői kör (tisztelet a kivételnek) szintén fogyasztást javasol: vásárolj és egyél patikai fájdalomölőt, torokfertőtlenítőt, gyomorsavkötőt, antidepresszánst – mert ugyebár “nincs idő a fejfájásra”. Közben pedig észre sem vesszük, hogy a felhalmozott holmik, az el nem engedett és fel nem dolgozott múltunk veszi el az életterünket, az életerőnket.

Rossz közérzet ellen lomtalanítás, selejtezés: elengedni a múltat!

A depresszióról, mint emberi zavarról Pósa Ferenc az alábbit írja “A betegség mint pótcselekvés >>>” című könyvében (egyetértek vele, és hozzáteszem, hogy ezt a megközelítést sok más pszichés zavarra rá lehet húzni!):

[a depressziós embernek] “Annyi mindennel tele van az elméje, annyi minden kavarog benne, hogy oda betenni már semmit nem lehet! … Onnan, ahol sok van (jelen esetben gond, zavar), csak elvenni szabad, … mégpedig ő saját maga teszik ki.”

Ez nemcsak az elménkre vonatkozik, hanem az otthonunkra is! Van, hogy nem az új dolgok beszerzése, a vásárlásterápia jelenti a megváltoztatási lehetőséget a tüneteinkre, hanem a régiek elengedése, a lomtalanításterápia. Az, ha kikacsoljuk a tévét, és nekiállunk leltározni, kidobni, eladni, elajándékozni, elengedni >>> a múltat, a szükségtelen tárgyainkat, amiket már évek óta nem használtunk. Ha méregtelenítjük és megszabadítjuk a felesleges, idő- és energiarabló, káros energiáktól az otthonunkat, vele együtt a lelkünket, a szellemünket, az emberi kapcsolatainkat is. Illetve a maradó holmikat is megtisztítjuk: amire még szükségünk van, de nem működik, azt megjavíttatjuk.

Mikor és hogyan könnyebb elengedni a múltat?

Bizony mondom Néked, hogy a felesleges dolgok mind-mind veszik el tőlünk az időt és időzavarba kergetnek. Ezért szánj időt a lomtalanításra, selejtezésre, és jó, ha az otthonoddal kezded (erről már itt is írtam: Tedd rendbe magadat! … >>>)! Ha sok felesleges dolgot tárolsz, és rendetlenséget tartasz, akkor soha nem lesz időd, mert keresgéléssel fogod tölteni, hiszen semmit sem fogsz megtalálni. És úgy gondolom, hogy most vagy soha, mert tavasszal, a megújulás idején sokkal könnyebb méregteleníteni, selejtezni, elengedni a múltat, mint például újévkor, sokkal könnyebb betartani az “újévi”, “új tavaszi” fogadalmat, mert a Természet támogat a munkádban. 😉

Elengedni a múltat: támogatást nyújt például ez a videó:

Ha itt nem indulna el, a videó linkje a Moksa TV-n:
http://www.moksatv.hu/#layer=adasaink/239-elso-resz.html

És a Youtube-on:
http://www.youtube.com/watch?v=ZbLfDAv44DY

Elengedni a múltat: gyakorlati ötleteket pedig például a következő két weboldal:

– az ajándékba letölthető anyagaival és a blogjával együtt:
Feng Shuis (mint már itt írtam róla)
Tisztalak

Aki nem hiszi, járjon utána, próbálja ki! ;-)

Az itt olvasott információk ízelítőt kínálnak a Feng Shuiból, nem teljesen fedik azt, a Feng Shuinak nagyon sok apró részlete van. A jó eredményért érdemes hozzáértő szakember támogatását kérni.

Te szoktál lomtalanítani, selejtezni, elengedni a múltat? Hogyan teszed? Milyen ötleteid vannak még hozzá?