Mi az, amit félsz kimondani? 1 A torokfájás lelki okai

A torokfájás lelki okai: az igazmondás hiánya (freeimages / mouth-of-truth-288014-m)
A torokfájás lelki okai: az igazmondás hiánya (freeimages / mouth-of-truth-288014-m)

Hallottad-e már azt az általánosnak vett igazságot, hogy “a gyerek mindig őszinte“? Ha nem, akkor talán jó ismételni: bizony te is őszinte voltál gyerekkorodban. Mégpedig úgy, hogy amit láttál és megtanultál a környezetedtől, azt kimondtad.

Ebből jönnek a következő kérdések:

  • A gyermeki őszinteséged a környezeted számára mennyire volt ijesztő? Megrémültek-e tőle, éreztek-e miatta például szégyent vagy haragot?
  • Csináltak-e nagy felfújt ügyet, negatív visszhangot abból, hogy “Ami a szíveden, az a szádon”?
  • Fel tudták-e dolgozni azokat az igazságokat, amiket mondtál?

Mert ha nem tudták kezelni a gyermeki őszinteségedet, és ha torok, mandula, nyelőcső  és / vagy pajzsmirigy tüneteid vannak, akkor a gyökerei, a torokfájás lelki okai itt lehetnek.

A rekedtség és a bennünk rekedt témák

Ha valaki valamit sokáig nem (megfelelően) mond ki, mert fél kimondani és/vagy nem akarja kimondani, akkor a torka jelez. És az még hagyján, hogy sokszor nem is tudjuk, hogy mit nem mondunk ki… Amikor tőlem régebben megkérdezték, hogy mit nem mondok ki, nekem sem volt róla fogalmam. De attól, hogy nem tudjuk, mit nem mondunk ki, ezek a kifejezetlen dolgok még bennünk rekednek. (Milyen szép a magyar nyelvben a “bereked” kifejezés: benne reked a torkában a mondanivaló…)

Amikor kicsi, pár éves voltam, előfordult, hogy megkérdeztem egy idős nénitől az utcán, hogy “Néni, te már öreg vagy?“. És ha a válasz “igen” volt, akkor közöltem vele, hogy: “Akkor te nemsokára meg fogsz halni.” Attól függetlenül, hogy valószínűleg sok gyerek mond ilyet, természetesen a néni jól megrémült és megsértődött. A szüleim pedig szerintem szerettek volna a föld alá süllyedni, hogy ilyen “tapintatlan” lányuk van. Pedig kicsi voltam, és csak azt mondtam ki, amit tőlük hallottam, vagy éppen amit ők gondoltak… Nem is tudták furfangosan kezelni a mondanivalómat. Maximum rám szóltak, hogy: “ilyet nem szabad mondani!“, de hogy hogyan és miképp lehet mégiscsak kimondani, arról szó nem volt.

A torokfájás lelki okai: meg nem beszélt mondanivalók

Az ilyen szülők az otthoni kommunikációban sem remekelnek. Nem beszélik meg egymással a fontos dolgokat, nem hallgatják meg egymást értő figyelemmel, hanem ítélkeznek, és ettől a szőnyeg alá vannak söpörve (illetve a torkukban tartva) az érzések, a gondolatok, az indulatok. Ez a ki nem mondás feszültséget generál a rokonságban, ami, ha elér egy bizonyos szintet, akkor meg nem oldott veszekedésekkel vágják egymás fejéhez a saját sértődöttségüket.

A torokfájás lelki okai: nem látom, nem hallom, nem mondom (freeimages / three-monkeys-692740-m)
A torokfájás lelki okai: nem látom, nem hallom, nem mondom (freeimages / three-monkeys-692740-m)

Nekem a rokonsági ki nem mondott dolgokból az iskolában is bonyodalmaim voltak. Mivel otthon nem mondhattam mi rengeteg mindent, hát az iskolában próbáltam kimondani. Az órán például jelentkezés nélkül bemondtam a választ a kérdésre. Itt sem tudták kezelni a tanárnénik a túlbuzgóságomat, hanem “jutalmul” rossz jegyet kaptam a magatartásra. (Napjainkban a gyerekekkel hiperaktivitás elleni tünetelnyomó veszélyes hulladékot szedetnek hasonló helyzetben – brutális!) Pedig nekem csak egy értő figyelemre lett volna szükségem…

A torokfájás lelki okai: az önkifejezés nem biztonságos

Ebből azt tanultam meg, hogy magamat kifejezni nem biztonságos, mert hátrányom lesz belőle. Azt tanultam meg, hogy félnem kell, hogy a másik megsértődik. És azt is tanultam, hogy a gondolataim kimondásával megbánthatom őt… Pedig ugye az igazság az, hogy ha kimondom a gondolataimat, akkor csupán hatással vagyok rá, bekapcsolok egy rossz érzést a fejében, de nem(csak) miattam lesz neki baja. Ő dönti el, a fejében levő tapasztalatok alapján, hogy hogyan reagál a gondolataimra, hogy kezeli-e és feldolgozza-e. Ha sértődékeny, akkor úgyis talál valamit rajtam, amin megsértődhet, még ha semmit sem teszek ezért. Ha pedig el akar engem fogadni, akkor úgyis el fog fogadni.

Azt viszont nem tanultam meg, hogy hogyan lehet mégiscsak biztonságosan kifejezni magamat. Az később következett és a mai napig tart.

Folytatása következik!

Ha érintett vagy, szívesen vennék tőled a fentiekhez hasonló történeteket a hozzászólásokban. Köszönöm!