De nehéz az iskolatáska (a gondoktól?) – iskolai stressz ellen

Ezt az írást az ihlette, hogy a jelenleg általános iskolás negyedikes gyerekem egyik pedagógusa olykor érdekes visszajelzéseket mondogat nekem. Ezeket felírogattam, és most összegyűjtöttem (mert látszik rajtuk, hogy itthon milyen eszközöket használunk – iskolai stressz ellen is).

Például, hogy bár az én csemetém a legfiatalabb az osztályban, a régi szabályok szerint évvesztes lenne, mégis jól bírja a tanulást. A majdnem évvesztességből annyi nehézsége volt kezdetben, hogy a többieknél kicsit lassabban olvasott és írt. De ezt lehetett otthoni közös tanulással és gyakorlással ellensúlyozni. Jó jegyei vannak, ügyes, és nem nagyon fárad el (lehet, hogy azért, mert jól alszik?).

Már első osztályban is pénteken is aktív volt (miközben néhány más gyerek már csütörtökön lekókadt, nagyon szüksége volt a hétvégi pihenésre). Teszi ezt amellett, hogy például a társaival sokat szerepelnek különféle rendezvényeken: táncolnak, énekelnek, hangszeren játszanak, prózát mondanak, … És jól érzi magát, nincsenek nagy konfliktusai más gyerekekkel, kiegyensúlyozott, sugárzik belőle a nyugalom, mindig mosolyog, boldog. Hogy milyen jó lehet nekem, hogy ilyen boldog kislányom van! Stb. stb.

Emellett pedig a csajszinak szinte minden álma teljesül, az ölébe hullanak a lehetőségek. És él is velük. Például 1-2 éve pedzegette nekem, hogy szívesen tanulna hegedülni. Hát, idén a hegedű is megtalálta őt, méghozzá egy számára kedves tanárral, igen kedvező feltételekkel. A furulya, a citera és az akrobatikus rock’n roll mellett… (a szomszédainknak lassan érik a füldugó :-D)

Elgondolkodtam rajta, hogy mi lehet mindennek a sorozatos “véletlen egybeesésnek”, nagy boldogságnak és szerencsésségnek hátterében, és most ezt fogom kifejteni.

Iskolai stressz ellen: egészségbarát eszközök használata

Iskolai stressz ellen (is) Moksa?
Iskolai stressz ellen (is) Moksa?

Nem, nem adok neki semmilyen egészségkárosító élénkítőszert, csak például ő is kap rendszeresen a 87 virágesszenciás lélek-multivitamin virág-homeo étrendkiegészítő Moksa Cseppből. Ez a szer egész kicsi gyerekeknek, még koraszülötteknek is adható (amellett, hogy mi is szedjük a párommal 2012 nyara óta, mert a szülőknek is érdemes szednie)! És érdekes változások történnek az iskolás gyerekkel (is): például kevesebb stresszel reagál az élethelyzetekre, ezáltal jobban ki tudja hozni magából a képességeit. Ha pedig van valamilyen különleges ügye, ami a Moksa Csepp és a testi tápanyagok mellett nem oldódik meg (ez havonta kb. 1-2-szer fordul elő), például stresszoldó kezelést szokott kapni tőlem.

Kérem a Moksa Cseppről az ajándék alap tudnivalókat >>>     Rendelek Moksa Cseppet >>>

Iskolai stressz ellen: már az iskola/tanító “választásnál” is

Sok a panasz manapság a magyar oktatásra, hogy túlságosan szigorú, értelmetlen követelményeket támaszt a gyerekek felé, és bizonyos szempontból nem előre halad a korral, hanem hátrafelé. Ennek biztosan van valami alapja. De még itt is lehet könnyebben, illetve nehezebben alkalmazkodni az élethelyzetekhez, találni jobb iskolákat / pedagógusokat.

Mi van az iskolatáskában, stressz? (freeimages / back-to-school-1190569)
Mi van az iskolatáskában, stressz? (freeimages / back-to-school-1190569)

A mi esetünk e tekintetben egy kicsit különleges: nem teljesen hagyományos állami iskolába jár a gyerek, hanem egy jobb hírű intézmény zenetagozatára. Ezt valahogy az Élet hozta neki (bevonzotta?).

Az iskolaválasztásnál, amikor már 2 éve Moksa szakmai fogyasztók voltunk, szóba került egy Waldorf iskola is. Elmentünk megnézni, de a gyereknek nem tetszett, nem akart oda menni… Én pedig rábíztam a választást. Egyrészt egy gyereknek, ha nem “rontottuk el” őt e téren, sokszor jobban működik az intuíciója, mint a szülőnek; érzi, hogy mi a jó neki. Másrészt bármit választ, én úgyis mindent megtanítok neki, amit tudok, ami a boldogulásához szükséges; legyen akár alkalmazott, akár vállalkozó munkája a jövőben. Mivel elég kevés hely is volt a környékbeli iskolákban, mondtam neki, hogy: “Jól van kislányom, majd mész, ahová felvesznek!” Ő a zenetagozatra sodródott. Az iskola kiválasztotta magának az óvodai felvételivel, mint muzikális gyereket, nagy megdöbbenésemre maximális pontszámmal. A felvételin nem, illetve csak kicsit izgult, így stressz nélkül jobban ki tudta magából hozni a képességeit. Bekerült egy neki való osztályba, két neki való pedagógushoz.

Iskolai stressz ellen: már az óvodában is

Iskolai stressz ellen: művészlélek menjen művésziskolába (freeimages / violin-1-1563655)
Iskolai stressz ellen: művészlélek menjen művésziskolába (freeimages / violin-1-1563655)

A teljes képhez hozzátartozik, hogy a csemetém mindig nem volt ilyen nyitott és fesztelen. Óvodás kiscsoportos korában izgult, bezárt és túlirányította a nála kisebbeket. Miután viszont 4 éves korában összcsaládilag elkezdtük a virágesszenciákat használni, egyre több érdekes visszajelzést kaptam a gyerekem környezetéből. Hogy “milyen jót tett neki a kistestvér megszületése; kinyílt, és már kevésbé irányító“. (Huha, valóban a kistestvér megszületése váltotta ezt ki?) És kommunikatívabb is lett, kifejezi a szükségleteit és az érzelmeit, és kiegyensúlyozottan kiáll magáért. Mindezek eredményeként is, amikor dönteni kellett, hogy menjen-e iskolába vagy maradjon, az óvónői a tesztje alapján kijelentették, hogy ha ő nem iskolaérett, akkor senki.

Vajon a te gyerekeddel történhetnek a fentiekhez hasonló változások a Moksa Csepp szakszerű fogyasztása mellett?

Kérem a Moksa Cseppről az ajándék alap tudnivalókat >>>     Rendelek Moksa Cseppet >>>