Nem akarok változni. Változzon ő! Avagy a családi ellentétek

Családi ellentétek vagy családi béke? (freeimages / dad-day-1198667-m)
Családi ellentétek vagy családi béke? (freeimages / dad-day-1198667-m)

Az elmúlt Lelkirendrakás írásban (Segítség, bántják… >>>) arról volt szó, hogy a szülő hogyan erősítheti meg a gyerekét, ha bántják az iskolában. Az egyik hozzászóló, Éva (köszönöm neki) felvetett egy másik gyakori témát, mégpedig azt, hogy mi van akkor, ha az egyik szülő súlyosan beleavatkozik a felnőtt gyereke életébe. Mégpedig úgy, hogy örökösen kritizálja a gyereke barátait, a szobáját, az öltözködését, még a gyereke kedvesét is… Még arra is képes, hogy felhívja a meny / vő jelöltjét, hogy hagyja békén a kisfiát, kislányát…

És főleg, mi van akkor, ha az egyik szülő viselkedése nagyon fáj a másik szülőnek, hiszen ő mást, önállóságot szeretne a gyerekeinek?

Családi ellentétek: ha mi oldódunk, jobban tudjuk kezelni!

Azt írtam egyik javaslatként, hogy a szülő, akinek nagyon fáj a házastársa viselkedése, saját magán kezdheti a rendrakást a családi ellentétek megnyugtató rendezése érdekében. Egy jó szándékú, türelmes, mindent elkövető szülőnek ez a mondat elég rázós lehet. Hiszen úgy értelmezheti, hogy még jobban, még többet kell tennie a gyerekéért, és már így is a teljesítőképessége határán van. Ugyanis pont ő az, aki tudatosan és nagyon vigyáz a gyereke lelkivilágára, és a másik szülő az, aki folyamatosan beletapos abba.

Nem, erről szó sincs! Én arra gondoltam változtatás gyanánt, hogy nem árt észrevennie és kezelnie, oldania valahogy a saját félelmeit. Mert bizony ilyenkor saját félelmekről, stresszről, szorongásokról van szó, amiket a házastárs viselkedése idéz elő bennünk! Hogy milyen félelmekre gondolok? Nézzük azt az esetet példának, hogy az anyát elborzasztja, hogy az apa felhívja a potenciális vőjét / menyét, hogy hagyja békén a felnőtt gyerekét. Milyen félelmek lapulnak meg ennek az elborzadásnak hátterében?

Családi ellentétek: mindenki a saját félelmeinek a foglya

  1. Félek tőle, hogy a párom ezzel az egy lépésével tönkreteszi a gyerekem életét, amit én olyan gondosan építgettem eddig.
  2. Félek tőle, hogy a gyerekem kedvese ez alapján az egy momentum alapján fogja megítélni a potenciális anyósát / apósát és elfordul a gyerekemtől.
  3. Félek tőle, hogy…

Családi béke: bizalommal, szeretettel, humorral, …

Hogyan lehet ezeket a félelmeket oldani? Például átfogalmazással:

  1. Családi béke, családi cirkusz (freeimages / circus---tentsn-tops-870315-m)
    Családi béke, családi cirkusz (freeimages / circus—tentsn-tops-870315-m)

    Bízok benne, hogy a gyerekem képes lepattintani magáról az apja negatív energiáját.

  2. Bízok benne, hogy a potenciális vőm / menyem van olyan értelmes, hogy nevet egy nagyot a potenciális apósa zizi próbálkozásain (mivel nem feltétlenül igaz, hogy “Nézd meg az apját, menj hozzá a fiához…“)
  3. Bízok benne, hogy…

Tisztában vagyok vele, hogy ez olykor nem könnyű! De! Ha a félelmeket az anya képes észrevenni és kezelni (vagy éppenséggel oldani, például stresszoldó kezeléssel >>> vagy a “lélek-multivitamin” virág-homeo étrendkiegészítő Moksa Csepp >>> mellett) saját magában, akkor máris nem fogja annyira szörnyűnek érezni az apa gyerekes viselkedését, és esetleg fog tudni nevetni is rajta.

Tudnál még a hozzászólások közé ilyen félelem / bizalom párosokat írni családi ellentétek kezelésére