Segítség! Nem eszik, nem alszik, agresszív! Gyerek stressz

Gyerek stressz jele: hiszti (freeimages / sad-boy-1-517525-m)
Gyerek stressz jele: hiszti (freeimages / sad-boy-1-517525-m)

Mostanában sok olyan kérdést kapok szülőktől, hogy egész pici gyerekeknél, akik még nem tudnak beszélni (ezért nem lehet a szülőket arra biztatni, hogy kérdezd meg, és A gyereked megmondja >>> a nehézségeit – vagy tudnak, de nem tudják elmondani, hogy mi a bajuk), hogyan lehet megoldani az életviteli és a viselkedésbeli zavarokat. Mert ilyen zavar az van nekik sok: nem (vagy túl sokat) esznek, nem (vagy rosszul) alszanak, agresszívan viselkednek, és így tovább. Ezeket nevezhetjük evészavarnak, alvászavarnak, viselkedészavarnak… A sok kérdés miatt itt, a blogon fogom kifejteni a meglátásomat a témáról.

A jelenség oka lehet: gyerek stressz

Először is nézzük meg, mi is állhat az ilyen viselkedés hátterében. Mármint azon túl, hogy a nagyon piciknek a hasuk is szokott fájni, a fogzásuk is bonyodalmakat okozhat, és nem árt, ha jó helyen alszanak (mert ha rosszul alszol >>>, annak az okai egészségtelen alvási körülmények is lehetnek), és hasonlók.

Szerintem (nagyon dióhéjban) ezen jelenség hátterében az áll, ami egy felnőttnél is állni szokott: stressze, elfojtott belső feszültsége is lehet a picinek. Ez a gyerek stressz, feszültség aztán izomgörcsöket okoz neki (erről Az a fájdalmas izomgörcs a vállaidban >>> című cikkben írtam), ami folytán a létfontosságú belső szervei nem kapnak elég vért és tápanyagot, és a szervezete és az életfunkciói nem tudnak elég jól működni.

Gyerek stressz: hol okoz izomgörcsöket a belső feszültség?

Gyakorlatilag az egész testben. Például:

  • Ha evészavara van, akkor valamilyen étkezéssel kapcsolatos szerve (nyelőcső, gyomor, stb.) körüli izmok lehetnek feszesek. És hát összeszorult gyomorral nem lehet enni…
  • Ha alvászavara van, akkor előfordulhat, hogy az egész testében begörcsöltek az izmok, ami miatt nem tud ellazulni és pihenni a test.
  • Ha agresszívan viselkedik, akkor szintén az egész testében begörcsölhettek az izmok, és próbálja védeni magát egy vélt vagy valós ellenséggel szemben.
  • És így tovább.

A gyerek stressz forrásai lehetnek:

  • nagyon sokszor a szülő, aki folyamatosan stresszel, és esetleg nem is veszi ezt észre saját magán. Egy folyamatosan feszült felnőttnek a feszültség “normális” állapot, és csak akkor érzi, hogy mégsem “normális”, ha egyszer végre laza állapotba kerül. Aggódik és parázik a napi gondokon, a munkán, az elintéznivalókon, a háztartás vezetésén, a gyereknevelésen, a rokonok-barátok viselkedésén, a házasságán, és a többin. A gyerek pedig, mint a szülőnek kiszolgáltatott kis érzékeny lény, átveheti a felnőtt stresszét és szorongásait. Ha ez a helyzet, akkor a gyerek stressz a szülő stresszének oldásával csökkenthető. Nem véletlenül van az a javaslat érvényben holisztikus egészség-szakembereknél, hogy Beteg a gyerek, segítsd a szülőt! >>> A szülő foglalkozzon egy kicsit a saját lelkivilágával! Ennek a támogatására kiváló lehet bármilyen egészségbarát lazító technika, mozgás, humorizálás, táplálkozási reform (amiket az ajándék Lelkirendrakás hír-emil sorozatokban >>> is lehet olvasni).
  • ha a gyerekkel történt valami traumatikus esemény: komplikáció volt a születésekor, bántották, megijedt valamitől, baleset érte, megsérült. És/vagy alapban ilyen nyugtalan, nagyon érzékeny a személyisége. Ekkor a pici gyereket kell valamilyen, lehetőleg egészségbarát módon támogatni ellazulni és feldolgozni az őt ért sokkot: öleléssel, mesével, énekkel, masszázzsal, stb. Az ellazítást természetesen meg lehet tenni a stresszoldó kezelés különféle változatainak támogatásával is, amik közül az alábbi videóban mutatok egy-két lehetséges variációt.

Gyerek stressz ellen – egy lehetséges játékos forma az alábbi videóban!

Mert a stresszoldó kezelés alkalmazási lehetőségei és formái rendkívül sokrétűek, és bizony a népi játékos mondókák stresszoldó mikro-elektromágneses energiajátékokat alkalmaznak! 😉

Vannak még pici gyerekek tudat alatti nyugtalanságát hatékonyan csökkentő eszközeid, praktikáid? Ne titkold el előlünk! 😉

Tanulj több ilyet, felnőtt szinten! Ha jelentkezel az Online Önsegítő Klubba >>> vagy a Stresszoldó szülésfelkészítésre >>>, megtudhatod például azt, hogy milyen stresszoldó kezelés után kezdett múlni “véletlen” egybeeséssel a fiam újszülöttkori sárgasága.

Vajon változhat a mindennapi egyensúlyotok, az általános nyugalmatok, a lazaságotok a stresszoldó kezelés és/vagy a “lélek-multivitamin” virág-homeo Moksa Csepp étrendkiegészítő szakszerű használatával? Próbáld ki őket! 😉 A Moksa például nagyon egyszerűen használható, és olyan egészségbarát, hogy egész pici gyerekeknek, sőt koraszülötteknek is lehet adni. De 14 éves kor alatti gyermeknél elsősorban a szülőnek célszerű alkalmaznia saját magán.

Kérem az ajándék alap információkat a stresszoldó (ön)kezelésről >>>               Időpontot kérek stresszoldó kezelésre >>>

Kérem az ajándék alap információkat a Moksa Cseppről >>>               Rendelek Moksa Cseppet >>>