Nem kell beletörődni – aki akar, talál megoldást

Sajnos sokszor tapasztalom azt, hogy egy családban van valami olyan alapvető életviteli nehézség, ami nagymértékben rontja az életminőséget, és a hozzátartozók ezt hivatalos, “hozzáértő”(nek tűnő) emberek sugallatára elfogadják, úgymond “megtanulnak vele együtt élni“. Mint például az allergiával. Méghozzá úgy, hogy nem teszik fel a kérdést, ami egy pozitív életszemlélet lenne, hogy muszáj-e ennek így lennie, vagy tudunk-e valamit változtatni a helyzeten? Nem kihívásként, megoldandó feladatként, megfejtendő “rejtvényként” fogják fel a nehézségeket, hanem amikor panaszkodásra kerül a sor, beszállnak abba a versengésbe, hogy ki tud több katasztrófát felsorolni, kinek van nagyobb nyűgje.

Aki akar, talál megoldást, aki nem akar, talál kifogást

Ezt az idézetet egy merített papír könyvjelzőn olvastam először, rögtön a szívembe is zártam, és vásároltam belőle néhányat. És a kifogásokat eredményesen megtaláló embereknek elmesélem – olykor magamnak is. 🙂

Milyen kifogásokat szoktunk találni? (kicsit szarkasztikusan)

 • Már az ókori görögök is…
 • Ez a hagyomány…
 • Ezt nem lehet megoldani…
 • Ez öröklődik, genetikus, és a gének a legnagyobb determináló urak az életünkben, előlük nincs menekvés…
 • Nincs más választásom…
 • Nem tudok elmenni…
 • Nem tehetek mást…
 • Nincs kedvem…
 • Kiszúrtak velem…
 • Meghalt a tamagocsim…
 • Stb.

Aki akar, talál megoldást – életbeli példa

 Aki akar, talál megoldást - alvászavarra is (freeimages / bedroom-1189015-m.jpg)
Aki akar, talál megoldást – alvászavarra is (freeimages / bedroom-1189015-m.jpg)

Egy kisgyerek több éves koráig háromóránként felkel éjszaka szopizni. Ez bármilyen felnőtt számára embert próbáló feladat, hogy minden egyes éjszaka háromóránként megszakad az alvása. Ha hosszabb ideig fennáll a helyzet, előbb-utóbb zombivá válik a szülő. És ekkor már tényleg lesz ok panaszkodni, mert megnő például a balesetveszély, nem fogja tudni gondosan végezni a munkáját, stb. stb.

Aki akar, talál megoldást, itt is!

Én a mostani ismereteim birtokában biztosan nem fogadnám el a helyzetet. Ugyanis három lehetőség mindenképpen van:

 • A gyerek alaptermészete rossz alvó. (Bár ezt nem tartom nagyon valószínűnek, mert az álmatlanságot stressz, szorongások vagy egészségtelen alvási szokások szokták előidézni.) Ekkor nem nagyon van mit tenni, maximum a kényelmünket lehet javítani, hogy ne kelljen messzire  menni a gyermekért, ne ébredjünk fel túlzottan.
 • Valamilyen nyugtalanító környezeti tényező akadályozza a nyugodt alvást a pihenés helyén. Ha ezt megtaláljuk és a lehetőségeink szerint korrigáljuk, máris minden rendben.
 • A gyerek valamilyen félelem, stressz, szorongás miatt ébred fel háromóránként. Egy kisgyerek például nagyon rá lehet hangolódva a szülőkre, elsősorban az anyára. Érezheti a legkisebb rezdülését is, és ha például az anya fél, a gyerekre is ráragad. Ez a félelem is lehet sokféle, például az anya olyan irányú stressze, szorongása, hogy nem tudja elengedni a gyerekét, nagyon ragaszkodik hozzá, mert mondjuk a világot nagyon veszélyesnek tartja, ahol a gyermekeknek nem biztonságos önállóan létezni. Ez esetben a félelem okának felkutatásával és oldásával megváltoztatható az éjszakai nyugalom. (Történhet ebben vajon változás például a természetes és egészségbarát stresszoldó kezelés >>> és/vagy a “lélek-multivitamin” étrendkiegészítő virág-homeo Moksa Csepp >>> szakszerű használata alatt? Nem tudjuk előre, ez mindenkinél egyedi.)

Az is lehet, hogy mindhárom ok fennáll, mindhármon változtatni kell, amivel javítani mindenképpen lehet lehet az állapoton, ezért nem érdemes panaszkodni. Mert mindig van jobb, mindig van valamilyen megoldás! És van természetes és egészségbarát is! Lehet, hogy elsőre nem fog sikerülni megtalálni az optimálisat, de minden lépés közelebb fog hozzá vinni, amit megtettünk!

Kérem az ajándék alap információkat a stresszoldó (ön)kezelésről >>>               Időpontot kérek stresszoldó kezelésre >>>

Kérem az ajándék alap információkat a Moksa Cseppről >>>     Rendelek Moksa Cseppet >>>

A Te környezetedben milyen kifogásokat szoktak találni, amikor egy helyzetet meg kell(ene) változtatni?