Segítség, nem tudok fogalmazást írni – stressz az iskolában

Nem tudok fogalmazást írni - stressz az iskolában (freeimages / student-1-1361797-m)
Nem tudok fogalmazást írni – stressz az iskolában (freeimages / student-1-1361797-m)

És most fogalmazást írunk… Kivert a víz a ettől a kijelentéstől? Ha igen, ez például azért is lehet, mert talán Téged sem egészségesen tanítottak az írás tudományára az iskolában. Lehet, hogy ugyanolyan stresszelő, poroszos módszerrel próbáltak fogalmazásra buzdítani, mint amit már a nyelvtanulásról szóló bejegyzésben >>> is megemlítettem. Lehet, hogy a Te tanárod sem ismert agyműködést igazán serkentő-javító praktikákat. És lehet, hogy nem is az volt a célja, hogy mindenkiből kihozza a lehető legjobbat, hanem az, hogy leosztályozzon, mert erre kötelezték. Nem törődve azzal, hogy ez a Beléd rögzült írás-blokk, önbizalomhiány aláássa az egész életedet, és örökös sikertelenségre ítél. Hogy hogyan?

Néhány napja megkértek, hogy nézzem meg egy ember önéletrajzát, aki már 1 éve nem talál munkát magának. Hogy látok-e benne valamit, ami okozhatja a sikertelenségét. Elég volt rápillantanom, már szemet is szúrt, hogy többek között mik lehetnek a hiábavaló próbálkozás hátterében!

Nem tudok fogalmazást írni, nem tudok tagolni, álmodozok

Például azt írás nem volt elég átlátható, érthető, egyes “fejezeteknek” nem voltak címei, csak úgy lógtak a levegőben. És a használt szavak is erősen módosításra szorultak. Például egy hivatalos, vezetői munkára jelentkezésben szerintem nem szerencsés olyan kifejezéseket használni, hogy: “minden álmom ez az állás“, mert ez a népmesékbe való. Én egyszer sem nem írtam ilyet az önéletrajzomba, és valószínűleg ennek is köszönhetően, de mindig volt munkám. Sokkal földön járóbb és reálisabb, ha például azt írjuk, hogy: “nagy örömmel végezném azokat a feladatokat és szervezést, ami ezzel a munkával járna“. Érzed a különbséget?

Nem tudok fogalmazást írni, nem írom le a célomat

És ez nem az első ilyen eset, amivel találkozok. Néhány évvel ezelőtt nagyon hasonló jelenséget láttam egy másik önéletrajzban, amin szintén változtatásokat javasoltam. Volt egy olyan példa is, hogy egy barátnőmet a bankja BAR-listára (a bankok feketelistája, hogy ki nem fizette be időben a tartozását) tette, mert (mint számomra kiderült, a bank hibájából) nem vonódtak le időben a hitel törlesztőrészletei a folyószámlájáról. Ekkor írt egy kérvényt, hogy vegyék le a feketelistáról, de amikor elolvastam ezt az írást, nem értettem, hogy mit akar. Nem fogalmazta bele elég konkrétan, egyértelműen, átláthatóan a kérését, a célját. És ha én nem értettem, lehet, hogy a bankban sem értették, és nem csináltak vele semmit. Ebben az esetben pedig nem fogja elérni a célját, nem veszik le a listáról.

És ez csak három olyan eset, ami megmutatja, hogy az írással kapcsolatos önbizalomhiányod, a fogalmazási nehézségeid, a diszlexiád >>> hogyan befolyásolja nagyon erősen az életedet, az anyagi helyzetedet! Gondolj csak bele, ha már kezdetben jól lett volna megfogalmazva az elsőként említett önéletrajz, lehet, hogy az ember megspórolt volna magának 1 évi idegeskedést és 1 évig kapott volna fizetést!

Nem tudok fogalmazást írni - az agyféltekéidet együtt használva tudhatsz!
Nem tudok fogalmazást írni – az agyféltekéidet együtt használva tudhatsz!

Szerintem érdemes valamit változtatni ezen a helyzeten. És bárki bármit mondjon is, bizony lehet változtatni. Hogy hogyan?

Például úgy, hogy megfelelő hozzájárulással visszahozod azt a gyerekkori képességedet, hogy helyesen, egészségesen használod az agysejtjeidet, az agyféltekéidet fogalmazás közben. Ezzel pedig fejlődik az írási képességed. Erre szolgál egy barátnőm jobb agyféltekés írás tréningje >>>, amit szeretettel ajánlok a figyelmedbe. Bár Rita alapvetően könyvírás érdekében tanít, de a hivatalos ügyek intézésében is nagyon jó lehet, ha tudsz fogalmazni! Ha érint a téma, olvasd el a részleteket és jelentkezz itt a tréningre:
http://www.kreativiras.com/budapest/?r=lelkirendrakas