A (nyelv)tanulás, mint mumus; nyelvtanulási tippek

Ez a nyelvtanulási tippek témájú bejegyzés megint egy kicsit hosszúra sikeredett. Szerintem készíts ki rágcsálnivalót és üdítőt, amíg olvasod…

Nyelvtanulási tippek: lazán és könnyedén jobban megy! (freeimages / books-2-1176923-m)
Nyelvtanulási tippek: lazán és könnyedén jobban megy! (freeimages / books-2-1176923-m)

Rengeteg ember számára ijesztő dolog a tanulás, a nyelvtanulás pedig különösen. Ha meghallják azt a szót, hogy “nyelvvizsga”, szorongani kezdenek és minimum kiveri őket a víz… A felsőoktatásban végzett fiatalok jelentős része például az államvizsgát követően nem kapja kézbe a diplomáját, mert nincs nyelvvizsgája. És valószínűleg azért nincs nyelvvizsgája, mert elszúrták a tanítását. Nem neki való módszerekkel tanították – ő pedig nem (volt) elég agilis, hogy saját nyelvtanulási módokat keressen magának…

Nyelvtanulási tippek: lazán és könnyedén jobban megy!

Nekem szerencsére nem volt, nincs ilyen akadályom – valószínűleg tudhatok valamit. 🙂 Ezért ebben a bejegyzésben a (nyelv)tanulás iránti ellenszenvet és stresszt fogjuk oldani. Saját nyelvtanulási tippek módszereket és titkokat fogok elárulni, és kedvet szeretnék csinálni eme gyönyörű tevékenységhez, mint a (nyelv)tanulás!

Az előző bejegyzésben (Tökéletes akarsz lenni, vagy boldog? >>>) említettem egy hozzászólást, amit most újra megköszönök az írójának, mert fontos zavarokra világított rá. A hozzászólás második részében a nyelvvizsgát említette, hogy a hiánya akadály lehet a munkahelytalálásban, még akkor is, ha nem kötődik közvetlenül az álláshoz. Idézem:

“Papír alapú társadalomban élünk, papír alapján osztogatják az állásokat, ha nincs papírod, nem lehetsz például matematika tanár, hiába zseni vagy és imádod a gyerekeket (állítólag most már két nyelvvizsga is kell majd hozzá). Szóval nem mindig mi döntünk, vannak tőlünk független tényezők is, amelyeknek meg kell felelnünk, amit ez a társadalom követel tőlünk.”

Tényleg a papír a minden?

Helyesbíthetek? 🙂 Az én tapasztalatom szerint, ha nincs papírod, akkor sok helyen nem kapsz munkát. Ha van papírod, de úgymond “kipróbálnak“, hogy milyen tudás rejlik a papír mögött, és nem ütöd meg a mércét, akkor megint csak nem kapod meg a munkát. Ha nincs papírod, de “kipróbálnak”, és megütöd a mércét, akkor a jobb helyeken felvesznek és beiratnak egy tanfolyamra és vizsgázni, hogy legyen papírod. Vagy pedig, ha mégsem vesznek fel, akkor a saját lábadra is állhatsz, erre tudnék példákat sorolni. Ettől függetlenül az az ideális, ha papírod is van, meg elég jó tudásod is. 🙂

Nyelvtanulási tippek: hogyan lehet papírt szerezni tudással?

Nyelvtanulási tippek: nem iskolai oktatás (freeimages / class-352134-m)
Nyelvtanulási tippek: nem iskolai oktatás (freeimages / class-352134-m)

Íme az én történetem a nyelvtanulásról (biztos kíváncsi vagy rá):
A koromnál fogva abba a generációba tartozom, akik a rendszerváltáskor voltak általános iskolások. Így aztán több nyelvet is tanultam már tíz éves koromtól kezdve: 4 évig oroszt, aztán két évig németet. Nyolcadikos koromban pedig a számítógépes továbbtanulási irány miatt szakkörön angolt is.

Utána a középiskolában és a főiskolán végig angol volt terítéken – különféle módokon és tanárokkal. Angolból van középfokú nyelvvizsgám, Rigó utcai, ami az egyik leginkább “szivatós” típus. 🙂 Ezt a vizsgát nagyrészt a középiskolai osztályfőnökömnek köszönhetem (legalábbis a szóbeli részét). Nagyon aranyos tannéni volt és elég jól is tanított, megszerettette velünk az angolt.

De még így is nagyon meglepődtem, amikor első nekifutásra meglett a szóbelim, mert írásban érzem magamat jobbnak. Ha egy külföldi leszólít az utcán, hogy igazítsam el az úticélja felé, bizony még ma is le szoktam izzadni. Az írásbelim elsőre nekem sem sikerült. Másodszorra pedig úgy lett meg, hogy egy főiskolás iskolatársam javasolta nekem: magoljam be a Kis angol nyelvtan >>> című könyv tartalmát szóról szóra, mert neki így lett meg az írásbelije. Bemagoltam. Pár hónap múlva nekem is meglett az írásbelim. És nem utolsósorban sokat fejlődtem és nagyon jól szórakoztam tanulás közben, mert ez a könyv igen humoros és szellemes. Reform nyelvtanítást csinál!

Tanulság: nyelvet tanulni is csak élvezettel és szeretettel érdemes!

És csakis így lehet eredményes a tanulásunk! Szerencsére ezt napjainkban egyre többen, egyre több nyelviskolában ismerik fel!

És hogy sok embernek miért nincs se nyelvtudása, se nyelvvizsgája? Például olyan tényezők miatt, mint amilyen nálam volt az orosz nyelvoktatás (nem mindenhol itt nyilvánul meg, tanárfüggő a dolog): a poroszos tanítási stílust alkalmazó orosztanárnőnknek köszönhetően. Aki otthon felejtette a nyelvkönyvét, ő rögtön egyest adott neki. És szikrákat is szórt a szeme, gyanítom, ha tehette volna, még körmöst is osztogatott volna.

Ilyen körülmények között az agysejtek nem tudnak ellazulni és nem fogják megjegyezni a tanulnivalót, a tanulás élménye összekapcsolódik a lelki terrorral! Hab a tortán, hogy arra vonatkozóan is kaptunk ettől a tanárnőtől tanácsot, hogy hogyan ne hagyjuk otthon a nyelvkönyvet: miután hazaértem a suliból, pakoljak be rögtön másnapra, és ha lesz másnap orosz, nézzem meg, hogy bent van-e az orosz. Aztán, ha elmentem a nagymamához, és hazaértem, nézzem meg, hogy bent van-e az orosz. Aztán vacsora után is nézzem meg, hogy bent van-e az orosz. 🙂 Kész agyrém. 🙂 OK, egy alkalom után elegem lett, és azt gondoltam, hogy engem nem fog lóvá tenni. Egyszer megnézem, hogy bent van-e az orosz, aztán ha mégsincs bent, majd ráfogom a nyuszira, hogy kivette a táskámból. 🙂

De, ahová ki akartam lyukadni, az az, hogy:

Házi feladat Neked: járuljunk hozzá egymás nyelvtanulásához a hozzászólásokban!

  1. Ha van nyelvvizsgád és nyelvtudásod, írd le a történetét, hogyan lett meg, milyen módszerekkel tanultál.
  1. Írjátok meg minél több reform nyelvtanulási weboldal elérhetőségét. Ha esetleg neked van ilyen weboldalad vagy témába vágó cikked, annak a linkjét is szeretettel várom.

Köszönöm előre is Nektek!

A (nyelv)tanulási stresszt (is) lehet-e oldani stresszoldó eszközökkel?

Stresszoldó kezeléssel >>>? Vagy a “lélek-multivitamin” étrendkiegészítő virág-homeo Moksa Csepppel >>>? Nem tudjuk előre, ez mindenkinél egyedi. Mindenesetre kipróbáljuk! Nálam beváltak! A (nyelv)tanulási blokkokkal és a hozzájuk kapcsolódó rossz emlékekkel is foglalkozunk a Munkahelytaláló Tréningen >>>

Kérem az ajándék alap információkat a stresszoldó (ön)kezelésről >>>               Időpontot kérek stresszoldó kezelésre >>>

Kérem az ajándék alap információkat a Moksa Cseppről >>>               Rendelek Moksa Cseppet >>>