A (nyelv)tanulás, mint mumus; nyelvtanulási tippek

Ez a nyelvtanulási tippek témájú bejegyzés megint egy kicsit hosszúra sikeredett. Szerintem készíts ki rágcsálnivalót és üdítőt, amíg olvasod…

Nyelvtanulási tippek: lazán és könnyedén jobban megy! (freeimages / books-2-1176923-m)

Nyelvtanulási tippek: lazán és könnyedén jobban megy! (freeimages / books-2-1176923-m)

Rengeteg ember számára ijesztő dolog a tanulás, a nyelvtanulás pedig különösen. Ha meghallják azt a szót, hogy “nyelvvizsga”, szorongani kezdenek és minimum kiveri őket a víz… A felsőoktatásban végzett fiatalok jelentős része például az államvizsgát követően nem kapja kézbe a diplomáját, mert nincs nyelvvizsgája. És valószínűleg azért nincs nyelvvizsgája, mert elszúrták a tanítását. Nem neki való módszerekkel tanították – ő pedig nem (volt) elég agilis, hogy saját nyelvtanulási módokat keressen magának…

Nyelvtanulási tippek: lazán és könnyedén jobban megy!

Nekem szerencsére nem volt, nincs ilyen akadályom – valószínűleg tudhatok valamit. 🙂 Ezért ebben a bejegyzésben a (nyelv)tanulás iránti ellenszenvet és stresszt fogjuk oldani. Saját nyelvtanulási tippek módszereket és titkokat fogok elárulni, és kedvet szeretnék csinálni eme gyönyörű tevékenységhez, mint a (nyelv)tanulás!

Az előző bejegyzésben (Tökéletes akarsz lenni, vagy boldog? >>>) említettem egy hozzászólást, amit most újra megköszönök az írójának, mert fontos zavarokra világított rá. A hozzászólás második részében a nyelvvizsgát említette, hogy a hiánya akadály lehet a munkahelytalálásban, még akkor is, ha nem kötődik közvetlenül az álláshoz. Idézem:

“Papír alapú társadalomban élünk, papír alapján osztogatják az állásokat, ha nincs papírod, nem lehetsz például matematika tanár, hiába zseni vagy és imádod a gyerekeket (állítólag most már két nyelvvizsga is kell majd hozzá). Szóval nem mindig mi döntünk, vannak tőlünk független tényezők is, amelyeknek meg kell felelnünk, amit ez a társadalom követel tőlünk.”

Tényleg a papír a minden?

Helyesbíthetek? 🙂 Az én tapasztalatom szerint, ha nincs papírod, akkor sok helyen nem kapsz munkát. Ha van papírod, de úgymond “kipróbálnak“, hogy milyen tudás rejlik a papír mögött, és nem ütöd meg a mércét, akkor megint csak nem kapod meg a munkát. Ha nincs papírod, de “kipróbálnak”, és megütöd a mércét, akkor a jobb helyeken felvesznek és beiratnak egy tanfolyamra és vizsgázni, hogy legyen papírod. Vagy pedig, ha mégsem vesznek fel, akkor a saját lábadra is állhatsz, erre tudnék példákat sorolni. Ettől függetlenül az az ideális, ha papírod is van, meg elég jó tudásod is. 🙂

Nyelvtanulási tippek: hogyan lehet papírt szerezni tudással?

Nyelvtanulási tippek: nem iskolai oktatás (freeimages / class-352134-m)

Nyelvtanulási tippek: nem iskolai oktatás (freeimages / class-352134-m)

Íme az én történetem a nyelvtanulásról (biztos kíváncsi vagy rá):
A koromnál fogva abba a generációba tartozom, akik a rendszerváltáskor voltak általános iskolások. Így aztán több nyelvet is tanultam már tíz éves koromtól kezdve: 4 évig oroszt, aztán két évig németet. Nyolcadikos koromban pedig a számítógépes továbbtanulási irány miatt szakkörön angolt is.

Utána a középiskolában és a főiskolán végig angol volt terítéken – különféle módokon és tanárokkal. Angolból van középfokú nyelvvizsgám, Rigó utcai, ami az egyik leginkább “szivatós” típus. 🙂 Ezt a vizsgát nagyrészt a középiskolai osztályfőnökömnek köszönhetem (legalábbis a szóbeli részét). Nagyon aranyos tannéni volt és elég jól is tanított, megszerettette velünk az angolt.

De még így is nagyon meglepődtem, amikor első nekifutásra meglett a szóbelim, mert írásban érzem magamat jobbnak. Ha egy külföldi leszólít az utcán, hogy igazítsam el az úticélja felé, bizony még ma is le szoktam izzadni. Az írásbelim elsőre nekem sem sikerült. Másodszorra pedig úgy lett meg, hogy egy főiskolás iskolatársam javasolta nekem: magoljam be a Kis angol nyelvtan >>> című könyv tartalmát szóról szóra, mert neki így lett meg az írásbelije. Bemagoltam. Pár hónap múlva nekem is meglett az írásbelim. És nem utolsósorban sokat fejlődtem és nagyon jól szórakoztam tanulás közben, mert ez a könyv igen humoros és szellemes. Reform nyelvtanítást csinál!

Tanulság: nyelvet tanulni is csak élvezettel és szeretettel érdemes!

És csakis így lehet eredményes a tanulásunk! Szerencsére ezt napjainkban egyre többen, egyre több nyelviskolában ismerik fel!

És hogy sok embernek miért nincs se nyelvtudása, se nyelvvizsgája? Például olyan tényezők miatt, mint amilyen nálam volt az orosz nyelvoktatás (nem mindenhol itt nyilvánul meg, tanárfüggő a dolog): a poroszos tanítási stílust alkalmazó orosztanárnőnknek köszönhetően. Aki otthon felejtette a nyelvkönyvét, ő rögtön egyest adott neki. És szikrákat is szórt a szeme, gyanítom, ha tehette volna, még körmöst is osztogatott volna.

Ilyen körülmények között az agysejtek nem tudnak ellazulni és nem fogják megjegyezni a tanulnivalót, a tanulás élménye összekapcsolódik a lelki terrorral! Hab a tortán, hogy arra vonatkozóan is kaptunk ettől a tanárnőtől tanácsot, hogy hogyan ne hagyjuk otthon a nyelvkönyvet: miután hazaértem a suliból, pakoljak be rögtön másnapra, és ha lesz másnap orosz, nézzem meg, hogy bent van-e az orosz. Aztán, ha elmentem a nagymamához, és hazaértem, nézzem meg, hogy bent van-e az orosz. Aztán vacsora után is nézzem meg, hogy bent van-e az orosz. 🙂 Kész agyrém. 🙂 OK, egy alkalom után elegem lett, és azt gondoltam, hogy engem nem fog lóvá tenni. Egyszer megnézem, hogy bent van-e az orosz, aztán ha mégsincs bent, majd ráfogom a nyuszira, hogy kivette a táskámból. 🙂

De, ahová ki akartam lyukadni, az az, hogy:

Házi feladat Neked: járuljunk hozzá egymás nyelvtanulásához a hozzászólásokban!

 1. Ha van nyelvvizsgád és nyelvtudásod, írd le a történetét, hogyan lett meg, milyen módszerekkel tanultál.
 1. Írjátok meg minél több reform nyelvtanulási weboldal elérhetőségét. Ha esetleg neked van ilyen weboldalad vagy témába vágó cikked, annak a linkjét is szeretettel várom.

Köszönöm előre is Nektek!

A (nyelv)tanulási stresszt (is) lehet-e oldani stresszoldó eszközökkel?

Stresszoldó kezeléssel >>>? Vagy a “lélek-multivitamin” étrendkiegészítő virág-homeo Moksa Csepppel >>>? Nem tudjuk előre, ez mindenkinél egyedi. Mindenesetre kipróbáljuk! Nálam beváltak! A (nyelv)tanulási blokkokkal és a hozzájuk kapcsolódó rossz emlékekkel is foglalkozunk a Munkahelytaláló Tréningen >>>

Kérem az ajándék alap információkat a stresszoldó (ön)kezelésről >>>               Időpontot kérek stresszoldó kezelésre >>>

Kérem az ajándék alap információkat a Moksa Cseppről >>>               Rendelek Moksa Cseppet >>>

hozzászólás

 1. Mándiné Cseri Katalin szerint:

  Sziasztok! Üdv. Mindenkinek!

  Nos, szívből ajánlom mindenkinek a http://www.kreativnyelvtan.hu oldalt, ahol a kreatív nyelvtanulással mint módszerrel találkozhattok.
  A módszer kifejlesztője Gál Ottó.
  Olyan tanfolyam csomagot vásárolhattok meg, amivel önállóan is tudtok tanulni.
  Használtam és használom most is.

  A legjobbakat!

 2. Benső Iránytű szerint:

  Sziasztok!
  Én francia szakos tanár vagyok, weboldalamon, a http://www.nyelvikorrep.hu -n haladó (a nyelvtani jelenségekre épülő) nyelvleckéket kínálok távoktatásban, elsősorban azoknak, akik nyelvvizsgára, érettségire vagy épp javítóvizsgára készülnek franciából. Meggyőződésem szerint a nyelvtant úgy lehet igazán megtanulni, ha érthetően rendszerezzük, és változatos feladatokon keresztül gyakoroljuk be. Az oldalon egyébként szövegértési feladatok, nyelvtani tesztek, országismereti szövegek, francia receptek is helyet kaptak, mert ezek segítenek minél jobban megismerni az adott kultúrát, ezen keresztül pedig kedvet is csinálnak a tanuláshoz (és gyakorlásra is nagyszerűek).
  Hamarosan elkészülnek kezdőknek szóló leckéim is, hanganyaggal, interaktív gyakorlatokkal: francia-nyelvlecke.hu
  Aki olaszul szeretne tanulni, annak az olasz-nyelvlecke.hu oldalt ajánlom!
  Szép napot mnidenkinek:
  Rita

 3. Teri szerint:

  Üdvözletem mindenkinek!
  Nincs nyelvtanulással kapcsolatos honlapom, de 3 nyelvet beszélek és ebből magyarul, angolul folyékonyan. Németül akadozva, de ha gyakorlom néhány órát, akkor visszajön.
  Én azt tapasztaltam, hogy nem elég vizsgázni és utána elfelejteni, mert tényleg elfelejted. Bár valahol ott él a nyelv és a tudás, nehéz kibányászni, ha nem gyakorlom. A jó hír az, hogy ki lehet bányászni azt, ami berögződött. Nálam a magolt anyag gyorsan elszáll, de amit a tanulás során rögzítettem, az előjön, amikor szükségem van rá. Én ismétléssel rögzítek, mint mikor verset tanultam gyerekkoromban. Azonkívül kifejezéseket tanulok és nem szavakat, amiket magyarról fordítok a magyar nyelv logikájával. Mikor azt tettem, agyatekert kifejezéseket használtam, amit senki sem értett meg, kivéve, aki mindkét nyelvet beszélte.
  Továbbá, még az működik nagyon jól nálam, hogy ha már többször látok egy szót megjelenni, vagy többször hallom, akkor megnézem mit jelent, mert így már félig rögződött bennem.
  Hosszútávú tanulás céljából napi 5-10 szó tanulását ajánlom, ami nem nehéz, de az évek során sokat jelent.
  Szép napot!

 4. Tündi szerint:

  Sziasztok!
  Szerencsére azt mondhatom, hogy jó nyelvérzékem van, ennek ellenére rengeteget küzdöttem az iskolában a nyelvtanulással. Miért? Kedves tanáraim “érdekes” módszerei miatt. Viszont nagy mázlim volt, mert a szüleim mindketten nyelvszakos tanárok, akik nagyon klasszul meg tudták/ják szerettetni a nyelvet akárkivel, ezért még az iskola sem tudta elvenni a kedvem. Anyukám tanított angolul, így az életem részévé vált, és már korán eldöntöttem, hogy én is angollal foglalkozom majd. Ám kettő éves koromtól tizenhét éves koromig tartott, mire megtanultam ezt a nyelvet (én is Rigó utcai középfokút tettem :)), aztán az egyetemen kiderült, hogy csak azt hittem, hogy megtanultam, most pedig úgy érzem, soha nem voltam még ennyire bizonytalan az angollal kapcsolatban. Középiskolában a némettel is megjártam: kezdetben egész jól haladtam, szerettem is, de aztán egyszer csak úgy átugrottunk három nyelvtankönyvet, hogy felzárkózzunk a csoport haladóbb részéhez, és ezzel már meg is volt a kudarc. Elvesztem az anyagban, és úgy féltem a némettől, mint a tűztől. Azt már megtapasztaltam, hogy a hagyományos módszer (= rengeteg nyelvtan, rengeteg elmélet, kicsi gyakorlat és még kisebb önbizalom) nem vált be nálam. Most szeretnék kipróbálni egy új módszert, melynek lényege, hogy már a kezdetektől beszélteti a diákot. Az anyag már nálam van, nagyon szimpatikus, mindenkinek tudom ajánlani, aki szeretne kipróbálni egy rendhagyó módszert.
  Itt tudjátok tanulmányozni a részleteket: http://www.kreativnyelv.hu/start.php

  Remélem, hasznos voltam, és sikeres nyelvtanulást és -megszeretést kívánok mindenkinek!
  Tündi

 5. Kamilla szerint:

  Én mindenkinek szívből ajánlom a Relaxa nyelviskolát. Nem hagyományos, magolós
  módszerrel tanítanak. A tapasztalatom szerint ha akarod, ha nem ragad rád…. És
  nincs házi feladat!

 6. Váczi Éva szerint:

  Sziasztok!

  Titi felhatalmazott, hogy beírhatom ide a weboldalam linkjét, ugyanis

  ANGOLT TANÍTOK SKYPE-ON, valamint SZEMÉLYESEN BÉKÉSCSABÁN.

  Szeretettel várok minden érdeklődőt ide:
  http://angolbekescsaban.5mp.eu

  Ha most jelentkezel Skype-os angolra, akkor az első két órát 10 % kedvezménnyel adom! Ehhez feltétlen említsd meg, hogy a Lelkirendrakas.hu oldalon keresztül találtál rám!

  Eredményes tanulást kívánok!

 7. Szanita szerint:

  Sziasztok!
  Én egyelőre csak a saját gyermekeim kisgyermekkori nyelvelsajátításával foglalkozom, főképp angol és orosz nyelven, de kívánságukra németül is. Ezt a területet elég sok támadás éri, tapasztalataim birtokában nagyon sokszor teljesen alaptalanul. Három nyelven beszélek elfogadható szinten, szintén a magyar nyelvtancentrikus módszer szerint tanultam, ezért nagyon jól látom ennek a hátulütőit, és ezért keresem a jobb megoldásokat.
  Az egyik legnagyobb problémának azt tartom, hogy a tökéletes nyelvtudás illúzióját üldözzük, ami szerintem nem létezik. Emiatt szokták leggyakrabban támadni a kisgyermekek (iskolás kor előtti) nyelvoktatását, mert eszerint csak anyanyelvűtől lenne szabad tanulni, mert különben csak a rossz ragad rájuk. Ebből született egy cikkem, Titi szerint tanulságos, főképp azért, hogy legyen némi kiindulópont, milyen görcsöket, blokkokat akarunk magunkból eltüntetni 🙂
  http://egymast-tanitjuk.hu/korai-fejlesztes/a-tokeletes-nyelvtudas-illuzioja

  Egyébként én is használom az ÉFT-t a kommunikációs blokkok oldására, sikerrel 🙂

 8. Tündi szerint:

  Sziasztok!

  Bár korábban már írtam egy kommentet, most pakolászás közben a kezembe került pár hasznos nyelvkönyv, amik ugyan a hagyományos nyelvtanulási módszer alapján működnek, de mégis szeretném őket a figyelmetekbe ajánlani. Nekem és sok nyelvtanuló társamnak is beváltak, és nemcsak a nyelvtudás, hanem az önbizalom növeléséhez sem utolsók. 😉
  –> Bajnóczi Beatrix és Haavisto Kirsi: Kérdések és válaszok angol nyelvből (Maxim Kiadó): ez a könyv azért különleges, mert kezdők, középhaladók és haladóbbak is használhatják; én például ebből kezdtem készülni a középfokúra, de az egyetemen is sokat segített (angol szakon végeztem). Nagyon közérthető, tanulóbarát; lehet magolni is belőle, de ha csak hangosan felolvastok egy-egy részt, vagy megtanuljátok a leckékhez tartozó szavakat, már az is elég.
  –> Bajnóczi Beatrix és Haavisto Kirsi: Tematikus szótár angol nyelvből (Maxim Kiadó): ugyancsak kezdőtől a haladó szintig, ha szókincsbővítésre van szükség.
  –> Németből Maklári Tamás könyvsorozatát, a “Lazán németül” könyveket tudom nagyon jó szívvel ajánlani; hivatalosan gyerekeknek készültek ezek a könyvek, de szerintem felnőtt(ebb)ek is nyugodtan tanulhatnak belőle, nagyon jó élmény. 🙂 Egyszerű, könnyed, kétnyelvű (tehát a magyarázatok magyarul vannak), nem kell attól tartani, hogy valaki elveszik a sok elméletben. Ráadásul önállóan is lehet vele haladni, nem szükséges hozzá tanár vagy nyelviskola.

  Sikeres tanulást kívánok! 🙂 Tündi

 9. Glória szerint:

  Sziasztok!

  Vicces hogy pont az nap mikor megkaptam a leveledet, új lakótárs költözött be hozzánk, egy német lány akivel angolul kell beszélnem a későbbiekben, és a nyelvtanulás mint mumus -az én esetemben teljesen helytálló kifejezés. Életemben először akkor kezdett érdekelni a nyelvtanulás mikor Olaszországba készültem, és rájöttem, hogy nekem tetszik az a nyelv. Azt hiszem a leginkább motiváló erő számomra az emberi kapcsolatok, Olaszországban is voltak nagyon szimpatikus emberek, és zavart hogy nem tudok beszélgetni velük, remélem itthon most ugyanez lesz a helyzet!

  Angolból szerintem a legjobb oldal:

  http://www.5percangol.hu/

  olaszból pedig itt időztem sokat, nagyon jó a feladat gyűjtemény:

  http://www.italianonline.it/magyar.html

 10. Zaláné Cs. Eszter szerint:

  Sziasztok!

  Nekem igazi mumus a nyelvtanulás.
  Óvodában kezdtem németet tanulni, akkor még nagyon tetszett. A mai napig emlékszem az ott tanult mondókákra. Valamikor felsős koromban utáltam meg, a rengeteg szódoga és számonkérés miatt. Középiskolában sem volt szerencsém a nyelvtanárral. A mai napig biztos vagyok benne, hogy ő sem tudott németül, mégis tanított. ha szavakat kérdeztünk, nem tudta megmondani. A szódogáimat pedig szótárral nem tudtam kettesre megírni. Az érettségire nem is tanultam, biztos voltam benne, hogy németből megbukok. Szerencsémre nem történt meg.
  Az egyetemen egy idős bácsi volt a tanárom, akivel egész órán hangosan olvastunk, ő pedig lefordította, és itt véget is ért az iskolai nyelvtanítás.
  Beiratkoztam több nyelvtanfolyamra, de annyira más szinten voltam a többiekhez képest, hogy vagy újat nem tudtam tanulni, vagy teljesen lemaradtam már az elején. Pedig a tanár szerint egy szinte tartunk.
  Mellette jártam magántanárhoz, ami nagyon jó volt, épp csak rengeteg pénzt vitt el. A sok nyelvvizsga próbálkozásról nem is beszélve. Férjem erőltette, ha nem sikerült, mentem a következőre. Az eredményeim meg egyre rosszabbak lettek, így már csak felesleges pénzkidobásnak tűnt az egész. És akkor feladtam.
  Szeretnék nyelvvizsgát, hiszen a nyelvet kivéve mindig kitűnő tanuló voltam, de mára már nagyon megutáltam.
  Talán majd egyszer újra lesz rá erőm, mert most még az első kudarcok után feladom.

  Honlapot nem tudok írni, ellenben köszönöm az eddig ötleteket, megnézem őket. 🙂

 11. Sebestyénné Vörös Erzsébet szerint:

  Ez szerintem nagyon jó, nagyon újszerű http://beszeljangolul.com/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kötelezően kitöltendő mező!

Ezen oldal böngészésével elfogadod a cookie-k használatát. Több infó

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát. Erről bővebben érdemes elolvasni az Adatvédelmi tájékoztatót

Bezárom

Read previous post:
Tökéletes akarsz lenni, vagy boldog? Maximalizmus kezelése

Maximalizmus kezelése: legyél néha egy kicsit tökéletlen, engedj a görcsből, dolgozz szeretettel, találd meg a jelen tökéletlenségben is a szépséget...

Close