Az önbizalom gyökerei, az önbizalomhiány lelki okai

Szerintem Dunát lehetne rekeszteni most már az önbizalomról szóló írásokkal. És Dunát lehet rekeszteni az önbizalom növelésére tett próbálkozásainkkal, az erre irányuló módszerekkel. Abban biztos vagyok, hogy ha igazán hatékony eszközeink lennének az önbizalom növelésére, akkor sokkal kevesebb ember szenvedne az önbizalom hiányától. És miért nem hatékonyak ezek az eszközök? Mert az önbizalomhiány lelki okai nagyon sok embernek nagyon mélyen, a tudatalattiban gyökeredzenek. Jó régóta hurcoljuk őket, és ezeket az okokat a mostani módszereink nem, vagy csak nehezen tudják elérni.

Az önbizalomhiány lelki okai: torz visszajelzések! (freeimages / vector-girl-951237-m)
Az önbizalomhiány lelki okai: torz visszajelzések! (freeimages / vector-girl-951237-m)

Én úgy gondolom, hogy jó lehet tudni, hogy milyen okai lehetnek a mélyen gyökerező önbizalomhiánynak. Mert kezelni is csak akkor leszünk képesek ezt a zavart, ha a gyökereit ismerjük. Ezért a legújabb írásomat erről a témáról írtam. Kiválasztva egy olyan tudat alatt működő neveltetési mintát, amelyet sokan automatikusan művelnek, mert nincsenek tudatában, hogy káros az önbizalomra.

Ha te is olyan környezetből jössz, amilyenből én is, akkor lehet, hogy teljesen összezavaró, torz visszajelzéseket kaptál az egyéniségeddel és a tevékenységeddel kapcsolatban a környezetedtől.

Az önbizalomhiány lelki okai (például)…

… ha a szüleid és a környezeted siker-kudarc pároshoz egészségtelenül viszonyultak, mert akkor…

  • Ha sikert értél el, tehát például jó jegyet hoztál haza az iskolából, akkor valójában ez a te és a környezeted KÖZÖS érdeme volt. Tehát a szüleid biztosították a feltételeket ahhoz, hogy tudjál tanulni, hozzájárultak a tanuláshoz ÉS te éltél a lehetőségekkel. Viszont, különösen önbizalomhiányos szülők esetén sokszor előfordul, hogy a szülő a sikert teljes mértékben magának tulajdonítja. Azaz a gyerek jó jegye annak köszönhető, hogy…” Folytatás a HosNok.hu-n >>>
  • Ha viszont kudarcban volt részed, tehát rossz osztályzatot kaptál, akkor ez a kudarc valójában a te és a szüleid KÖZÖS hiányossága. Tehát a szüleid nem biztosították a feltételeket a tanuláshoz, nem járultak hozzá ÉS te sem voltál képes jobb jegyet szerezni. Viszont, megint csak különösen az önbizalomhiányos szülők esetén sokszor az a divat, hogy a szülő a kudarcot a gyerek felelősségének tulajdonítja, az ő nyakába varrja. Folytatás a HosNok.hu-n >>>

Te tudatában vagy a rokonsági önbizalomromboló szokásaitoknak?