Párkapcsolat klinika ellentétek vonzása: tánc és párkapcsolat

Tánc és párkapcsolat: kikapcsolódás és szeretet (freeimages / tango-dance-314305-m)
Tánc és párkapcsolat: kikapcsolódás és szeretet (freeimages / tango-dance-314305-m)

A múltkori bejegyzésemben (… megcsalás lelki okai >>>) említettem, hogy 2013 június a párkapcsolat hónapja is lehet itt a blogon, és a jelek szerint az is lesz. 🙂 Ismét egy vendégszerzőt üdvözölhetünk Gál Csaba transzperszonális pszichológiával foglalkozó oktató személyében, aki egy nagyon izgalmas és különleges módszerrel támogatja a párkapcsolatok harmóniájának kialakítását és megerősítését: társastánc oktatással! Azért is nagyon tetszik nekem a tánc és párkapcsolat összekötésének ötlete, mert saját tapasztalatból tudom, hogy a tánc milyen jó hatással lehet a párkapcsolatra. Én is jártam társastáncra iskolás koromban >>>, és a férjemet is elvittem az esküvőnk előtt, mert ő előtte nem járt. Jól elfáradtunk mindketten a táncórákon, de ő otthon utána mindig egy órát gyakorolt. 🙂 És mostanában is szeretünk táncolni.

Hogy Csaba pontosan miért és hogyan oktatja a táncot, és milyen is a tánc és párkapcsolat viszony, erről írt nekünk:

Hogyan is tudna a férfi és a nő egyetérteni, hisz “mindkettő mást akar, a férfi a nőt, a nő férfit“?
Mégis vannak olyan területek az életben, ahol megkapják ami akarnak és közben önmagukat adhatják. Mitől válik a nő vonzóvá a férfi számára és mitől vonzódik a nő a férfihoz? Mindkettő mással varázsolja el partnerét, mégis a kapcsolatban van némi “egymásra utaltság”. Mindegyik ad magából és kap a másikból. Azt adja, ami hiányzik a másikból és azt kapja, ami hiányzik önmagából (ideális esetben, ettől lesz egy a pár).

“Ha egyedül vagyok egy szobában, akkor ember vagyok. Ha bejön egy nő, akkor férfi lettem. És annyira vagyok férfi, amennyire nő az, aki bejött a szobába.”
Karinthy Frigyes

Ez természetesen fordítva is igaz! Járuljunk hozzá a párunknak és önmagunknak is, hogy Férfiak és Nők lehessünk!

Jelen korunkban amikor a nők „túlságosan” önállósodtak különböző okokból, a párkapcsolatban már nem tudnak nővé válni. Ezt érezve a férfiak vagy túlkompenzálva (a tiszteletet mellőzve) erőszakossá válnak, vagy szerényen visszahúzódva átadják az irányítást a nőnek. A nő és a férfi mindkét esetben szenved. Csökken az önbecsülés, bűntudat alakul ki, a nemi szerepek felcserélődnek…stb. Odavész a harmónia!

A klasszikus példa, amelyben az odaadó nő vágyik a határozott férfira, nagyon jól megtanulható a társastáncból.

  • A férfi szerepe tudni, hogy mit akar, határozottan, tisztelettel vezetni a hölgyet, elnyerve a bizalmát. 
  • Míg a nő mindezt érezve átadja az irányítást a férfinek és rábízza magát.
Tánc és párkapcsolat: ellentétek meghitt harmóniája (freeimages / waltz-712117-m)
Tánc és párkapcsolat: ellentétek meghitt harmóniája (freeimages / waltz-712117-m)

A társastánc lehetőséget ad megtanulni (természetesen akkor, ha kiemelten foglalkoznak e területtel,) hogyan viselkedjünk nőként és hogyan férfiként. Ha sikerül a táncban elsajátítani ezeket a mintákat, azt alkalmazhatjuk a mindennapi életünkben is. Támogatja mindenkinek a saját szerepét jobban megélni és ezáltal harmonikus párkapcsolatot létrehozni.
Mióta az emberi lélekkel foglalkozom nem találtam olyan területet, amin keresztül ezt a tudást elméletben és gyakorlatban jobban át tudtam volna adni (mindkét félnek) mint a társastánc.
A vezetéstechnikán, a stílusgyakorlatokon keresztül nemcsak elméleti, hanem gyakorlati tudást adok át. A férfi önállóságot, határozottságot, helyzetfelismerést, tiszteletet tanul, ami által nő az önbizalma; a nő megtanul bízni a férfiban, tisztelni őt, elengedni és odaadni magát.
Mindehhez megtanulnak kommunikálni szóban és testtel, tettekkel. Ezáltal javul az összhang a párkapcsolatban, felnéznek egymásra, mindenki a saját szerepébe kerül és élvezi azt.

Már 7 éve tanítok táncot és több száz párnak sikerült hozzájárulnom, miközben én is egyre több tapasztalatot gyűjtöttem és tudok átadni. Nagyon szívesen hozzájárulok olyan csoportoknak, ahol a párok a kapcsolatukat szeretnék elmélyíteni a partnerükkel, saját szerepüket jobban megélni, jobban kommunikálni, mindezt laza, oldott légkörben, miközben táncolni is megtanulnak. 🙂

Amennyiben igény van rá, kellő létszámú csoport esetén szívesen tartok tanfolyamokat. (jelszó: Lelkirendrakás!)

Tisztelettel és szeretettel: Gál Csaba
70/314-07-85
abaxabax-kukac-gmail.com
http://tancesparkapcs.atw.hu/