Sajátos nevelési igény, SNI típusok: tényleg bele kell törődni?

SNI típusok: nem hétköznapi gyerekek (freeimages / mario-potter-1316653)
SNI típusok: nem hétköznapi gyerekek (freeimages / mario-potter-1316653)

Az elmúlt hetekben, mint egy Sajátos Nevelési Igényben saját jogon és szülőként is (volt) érintett ember, részt vettem egy országos SNI munkában. Ennek során sok SNI érintettel beszélgettem. (Hogy mi az a Sajátos Nevelési Igény, SNI: dióhéjban: minden gyereknevelés-gyerekgondozás, ami nem hétköznapi, nem “neurotipikus”, az sajátos.) Az ott hallottakból kiindulva, a teljesség igénye nélkül írok néhány szót a sajátos nevelési igény fajtákról (az SNI típusokról). Valamint az SNI gyerekek-emberek olyan, nem hétköznapi lehetőségeiről is, amiket Magyarországon még csak kevesen ismernek és használnak napi szinten! Azért, hogy megmutassam: a megfelelő holisztikus, (“alternatív”) eszközökkel (például a stresszoldó (ön)kezelés) igenis lehet az SNI tulajdonságok egyes részein egészségbarát módon és eredményesen változtatni, kiegyensúlyozni azt – szerintem! Hogy a “kakukktojás, ufó, sorból kilógó, szokatlan, színes kocka,” stb. ki hogy nevezi emberek is jobban önmaguk lehessenek, hogy jobban tudják magukat érezni a bőrükben!

Az SNI típusok nagyrészt közös átka vagy áldása

Ez a szuperérzékenység, ami egy alkati adottság. Nem nagyon tudunk, és nem is kell rajta változtatni. Viszont meg tudjuk tanulni jól használni az előnyeit és kiküszöbölni a hátrányait! Az erről szóló összefoglalómat olvasd el itt: Borsószem királykisasszony >>>

“Könnyen” kiegyensúlyozható SNI típusok: a pszichés vakfoltok

A szimpla tanulási nehézségek, “disz-ek” mindenképpen ide sorolhatók! Ahogy már írtam Hát ez nekem nem fog menni >>> címmel, a “disz” állapot nem más, mint “minden valamire való képtelenség“. Az, ha bizonyos témájú feladatot rendszeresen sehogyan sem (vagy csak kínok kínja árán) tudunk elvégezni… Mert leblokkolunk, vagy esetleg kórosan félünk is tőle (a kóros félelem már a fóbia). Bármilyen témában lehetünk disz-esek! Ezek közül az iskolai tanulási nehézségeknek saját nevet is adtak: diszlexia (olvasási nehézség), diszgráfia (írási nehézség), diszkalkulia (számolási nehézség), stb. A disz-ek kialakulásának lehetséges okairól itt írtam: A (nyelv)tanulás, mint mumus >>>

SNI típusok: a "diszek": amikor a tanulás egy része "túl magas" (freeiamges / library-1441756)
SNI típusok: a “diszek”: amikor a tanulás egy része “túl magas” (freeimages / library-1441756)

Vajon az én (volt) autóvezetési nehézségemet-diszemet-fóbiámat hogyan neveznék el hivatalosan? Diszdrájviának (drive = vezetni, angol)? 🙂 Mindegy, a lényeg, hogy ezekbe a pszichés vakfoltokba, blokkokba lehetőleg ne ragadjunk bele örökre! Inkább kezeljük őket a megfelelő mikro-elektromágneses blokkoldó eszközökkel (ami többnyire NEM a hivatalos fejlesztés)! Ugyanis viszonylag könnyen, bár olykor munkásan, de igenis LEHET rajtuk változtatni, fel lehet őket oldani! Ha nem lehetne változtatni rajtuk, én most nem vezetnék (biztonságosan) autót a diszdrájviám után már 3,5 éve! Le is írtam egy-két példával, hogy nálam hogyan “győztük le” (valósághűbben megfogalmazva: oldottuk fel) az én blokkomat, olvasd el itt >>>.

Nehezebben kiegyensúlyozható SNI típusok: az idegrendszeri toxinterheltség

Én ide sorolom az ADHD-t (figyelem- és/vagy magatartászavart) és az alacsonyan funkcionáló autizmust. Utóbbinak állítólag a(z “összetett”) genetikai hátterét is feltárni vélik mostanában, de még senki nem tud semmi biztosat, tehát még bármi lehetséges. 🙂 Nekünk, témában holisztikusan járatos érintetteknek már erről is van gyanúnk: a természetes testi toxinkiürítési folyamatok elégtelen működésével lehet kapcsolatos a genetikai háttér. Ebből kifolyólag az ilyen érintettek 80-90%-ának idegrendszere az emberi testbe nem való dolgokkal, energiatoxinokkal terhelt. Amik megfelelő vizsgálattal ki is mutathatók! Az egyre szennyezettebb környezetünket nézve sajnos ebben a tényben nincs túl sok csodálkozni való. 🙁 (Az ilyen érintetteknek ráadásul többnyire nemcsak pszichés tüneteik vannak, hanem, jobban megvizsgálva őket, testi autoimmunok is.)

Ezért a kezelés elsősorban NEM pszichiátriai feladat (lenne) – itt sem, sokkal inkább detoxikáló jellegű! Mielőtt bármit tudnánk velük eredményesen kezdeni mikro-elektromágneses blokkoldó eszközökkel, és nemcsak falra hányni akarjuk náluk a borsót, az energiatoxinokat mindenképpen érdemes kitisztítani belőlük, pl. megfelelő életmód váltással.

Nehezebben kiegyensúlyozható SNI típusok: szervi zavarok

Amely toxinokkal mi élünk, kihat a gyerekeinkre (freeimages / manipulator-1241423)
Amely toxinokkal mi élünk, kihat a gyerekeinkre (freeimages / manipulator-1241423)

Ilyen például a gyerekkori cukorfeldolgozási zavar (“cukorbetegség”). Ezeknél én elsőként két kérdést tennék fel: Vajon milyen tényező blokkolhatta le, terelhette félre az ilyen gyerekek anyagcseréjének egészséges működését – az esetleges genetikán túl? (Epigenetika? Stressz? Traumatikus élmények? Életmód?) Vajon mennyire visszafordítható a folyamat, megváltoztatható-e, javítható-e az állapotuk? Ha igen, az előző két pont tartalma megfontolandó itt is.

Veleszületett SNI típusok – ami tényleg a genetikán múlik

Ilyen például a Down-szindróma. Mindazonáltal láttam már videókat több, a társadalomba szépen beintegrálódott Down-szindrómás emberről… Tehát nem reménytelen a téma, bár kétségtelenül extra erőfeszítéseket kíván. Amiben egészen biztos vagyok: stressz nélkül, általános szellemi-lelki-testi egyensúlyban, a megfelelő holisztikus eszközöket használva a Down-szindrómások élete, helyzete sem lesz nehezebb!

Te miben vagy SNI (sajátos nevelési igényű)?