Segítség, nem tudok nemet mondani… így tudhatsz!

Nem tudok nemet mondani: a lelki terhek (freeimages / carrying-the-load-722292-m)
Nem tudok nemet mondani: a lelki terhek (freeimages / carrying-the-load-722292-m)

Az Online Önsegítő Klub >>> egyik tagjától kaptam a “nem tudok nemet mondani” ötletet mint témát,  köszönöm neki! Megírom, mert újévi fogadalom gyanánt lehet, hogy sokan azt tűzték ki célul, hogy mostantól nem fognak mások minden kérésére igent mondani, ahogy eddig tették, hogy többet fognak magukkal foglalkozni. Aztán pedig valószínűleg szembesülnek vele, hogy nem sikerül betartani a fogadalmukat, mert valami titokzatos erő mindig legyűri és arra kényszeríti őket, hogy újra és újra belemenjenek számukra előnytelen dolgokba. Itt sokszor hiába a józan paraszti ész meg a tudatosság, meg az arany középút keresése, meg a jelenben élés, ezek a dicséretes tulajdonságok elvéreznek a titokzatos erő csábítása mellett.

Nem tudok nemet mondani: rossz szokás, vagy valami más?

A jelenség nagyon sok embert érinthet, ha ezt a honlapot olvasod, akkor valószínűleg  Téged is. De van ám rá valódi megoldás, amit valószínűleg még kevesen ismernek.

Ha feliratkoztál már a hír-emilre, szembetalálhattad benne magadat egy mondással, éspedig:

A stressz az, amikor a gyomrod azt mondja: soha; a szád pedig: persze, azonnal. (Ismeretlen)

Ha nem tudok nemet mondani, az stresszt, feszültséget, nyugtalanságot okoz bennünk. Itt tudjuk megfogni. Hogy megkeressük eme stressz gyökerét, sokszor egészen a gyerekkorunkig kell visszamenni (meglepő, ugye? 🙂 ) Már volt szó a blogon a poroszos oktatási rendszerről, amiben nevelkedtünk (például ebben a cikkben: Tökéletes akarsz lenni, vagy… >>>). Meglátásom szerint itt van a kutya elásva.

Nem tudok nemet mondani: forrás a katonás nevelés?

Ha úgy neveltek a rokonságodban és/vagy az iskolában, hogy az engedetlenségért, ellenszegülésért (az együtt nem működésért) húzós büntetés, elutasítás, elítélés, szeretetmegvonás járt, akkor nem volt biztonságos nemet mondani számodra. Így megtanultál a rokonaidnak és a tanáraidnak katonásan mindig igent mondani, és teljesíteni az összes óhajukat és parancsukat. Aztán ezt később kiterjesztetted a többi emberre is.
Ha csak akkor értékeltek és vettek észre téged, amikor “jó kislány” voltál, netán a rokonok is ezt a szabályt követték a saját viselkedésükkel, akkor szintén ez a helyzet. Ha nem volt szerető, a csintalanságokat is feltétel nélkül elfogadó biztonsági háttered, akkor bizony nincs alap biztonságérzeted arra, hogy olykor a saját fejed után menj, a saját belső hangodat és szükségeidet kövesd, és nemet is mondj. Mindenféle lelkiismeret furdalás és bűntudat nélkül.

Nem tudok nemet mondani, mert akkor nem fognak szeretni?

Mindezzel arra a hiedelemre tanítottak, hogy csak akkor vagy jó és értékes, ha folyamatosan és örökké mások kedvében jársz. Ha mindent megcsinálsz helyettük, még akkor is, ha túlvállalod magadat. Ilyenkor nem szívből mondasz igent, hanem rossz szájízzel. De igent mondasz. Aztán meg fájhat a fejed, hogy hogyan teljesíted mindazt, amit bevállaltál, mert utólag már olyan kínos visszamondani. Jön a tehetetlenség, a vádaskodás, önmagadat szidod azért, mert már megint nem tudtad visszautasítani a kérést, a másikat meg azért, mert nem volt rád tekintettel. Vagy pedig megpróbálod elsunnyogni a dolgot, elbújsz számonkérések elől. 🙂

Nem tudok nemet mondani, mert elítélnek?

Sajnos, ahogy észrevettem, a mostani társadalom nagy része azokat tartja nagyra, akik mindent megtesznek másokért (gyerekükért, rokonaikért, közösségért). Még az ételt is megrágják helyettük. Azokra pedig, akik magukkal (is) foglalkoznak (másoknak való károkozás nélkül), talán ferde szemmel néznek. De itt az ideje, hogy ezen változtassunk, hogy levessük ezeket a gyerekkori rossz beidegződéseket. Mert a kevesebb bizony sokszor több.

Nem tudok nemet mondani, inkább éhezek

Nem tudok nemet mondani a vendégnek, mert ő fontosabb? (freeimages / vip-access-1058532-m)
Nem tudok nemet mondani a vendégnek, mert ő fontosabb? (freeimages / vip-access-1058532-m)

Mielőtt elárulnám, hogy ezt a jelenség pontosan micsoda is, és hogyan is lehet eredményesen oldani (mondjuk valamilyen stresszoldó kezeléssel >>>), az érzékeltetés és a fűszer kedvéért egy megtörtént eset.

Karácsonykor a depi rokonaimnál ebédeltünk (itt írtam már róluk: Hogyan sodorhat bajba… >>> már róluk). Ebédidő előtt nem sokkal betoppant hozzánk egy vendég, egy volt kollégájuk. Beszélgettünk. Közben elérkezett az ebédidő, amikor is a gyerekek, a fiatalok (akik viszonylag ritkán jönnek el) megéheztek. Így elkezdték odakészíteni az ebédet az asztalra. Ekkor a vendég zavarba jött és elment. Az egyik depi rokonomtól kaptam a fejemre, hogy “ezt nem kellett volna, mert nem illik elzavarni a vendéget“. Magyarul: inkább maradjunk éhesek, és várjunk (talán estig is), amíg észre nem veszi magát.
Namármost. Ebédidő van. Éhesek vagyunk. Akkor ebédeljünk! A vendéget pedig meg kell hívni ebédre, és nem az éhes fiatallal balhézni, hogy úgymond tapintatlan, mert elzavarta. Lehet a vendégnek is választási lehetőséget felkínálni vagy nemet mondani, ha arra van szükség, majd megemészti. Felnőtt ember.

Nem tudok nemet mondani: függő vagyok!

Tehát, ha valaki folyamatosan az ön-szükségletei ellen cselekszik, és másoknak mond igent, azt lehet megfelelési kényszernek >>> is hívni, de energetikailag nézve FÜGGŐSÉG! Ha valamit nem tudunk abbahagyni, folyamatosan, és egészségtelen mértékben ismétlünk, az mindig függőség. Teljesen mindegy, hogy mi az ismételt cselekvés: dohányzás, számítógépezés, szex, munka vagy egyéb. Esetünkben függőség attól, hogy igent mondjunk. Ennek megfelelően lehet oldani, a stresszoldó kezeléssel is.

A függőségről és alapszintű ÉFT-s oldásáról voltak cikkek a weboldalon: például itt: Amikor nem megy az elengedés >>> és itt: Egy kis cigarettaszünet >>>.

Kérem az ajándék alap információkat a stresszoldó (ön)kezelésről >>>               Időpontot kérek stresszoldó kezelésre >>>