Stressz- és szorongásgeneráló szavak: a szorongás lelki okai

Van a magyar nyelvben (legalább) egy nagyon káros szó, amely kerülendő a kommunikációnkban. Miért? Mert irtózatos stresszt és szorongásokat tud generálni, ha sokat használjuk. Én igencsak a szorongás lelki okai között tartom számon. Egészségtelen elváltozásokat generálhat a torkunk körül is – és rendszerint meg is teszi.

Játék!

Tippeld meg a bejegyzés alatt a hozzászólásokban, hogy melyik magyar szóra gondolok. Az első három helyes tippelő megnyeri a “Holisztikus megoldások torokbántalmakra” című e-bookot 3900 Ft értékben, amelyikben részletesen kifejtem ezt a témát. A tippek leadásának határideje: 2011. május 31.24 óra Eredményhirdetés: 2011. június 1-jén a kora délutáni órákban.

Nos, szerinted melyik az a stressz- és szorongásgeneráló szó, amelyet jobb kerülni a kommunikációban?

————————————————————————————————

Eredményhirdetés, frissítés:

Nagyon szépen köszönöm a sok-sok megfejtést a stressz- és szorongásgeneráló szavakra. Nagyon jókat írtatok, teljesen le voltam nyűgözve. Egyik szemem sír, a másik meg nevet, mert a sok megfejtés egyrészt azt jelenti, hogy sokan küzdenek torok környéki zavarokkal, másrészt pedig azt, hogy keresik a megváltoztatási lehetőségeket.

A szorongás lelki okai: a túl sok kényszer

A szorongás lelki okai: a túl sok kényszer, jókatonaság (freeimages / blackberry-guardsman-1152716-m)
A szorongás lelki okai: a túl sok kényszer, jókatonaság (freeimages / blackberry-guardsman-1152716-m)

Ugye itt az volt a feladat, hogy azt találjátok ki, amire én gondolok. Azaz tulajdonképpen boszorkányságra, gondolatolvasásra kértelek Titeket. Ez nem volt szép tőlem… 🙂 Nem mertem túl sok konkrétumot írni a szóról (pl. hogy a kényszertünetek, a kényszeres cselekvések egyik kísérőjele), mert akkor túl könnyű lett volna megfejteni. Viszont így sokan sok irányú megfejtést adtatok, amiből sokat lehet tanulni. És egyébként is le voltam döbbenve, hogy már a legelső megfejtő kitalálta.

Mert az a szó, amire én gondoltam, a “kell – és természetesen a szinonimái, pl. a “muszáj“. (Személyes véleményem a dologról az, hogy a többi szó talán nem annyira frusztráló. Fontos például, hogy kimondjuk, ha félünk valamitől, mert akkor megváltozhat a félelem. De ha folyton azt hangoztatjuk, hogy ezt kell, meg azt kell megcsinálni, akkor egy idő után becsavarodunk. 🙂 )

A sok ragyogó megfejtésre való tekintettel az első három helyesen tippelő e-mailben megkapta az e-bookot. A többiek közül pedig kisorsoltam még két főt, akik ajándékként szintén megkapták. A sorsolást ebben a videóban nézhetitek meg:

Akik nem nyernek, azok se keseredjenek el, mert a szorongás lelki okai ellen is készült “Holisztikus megoldások torokbántalmakra” című e-book folyamatosan kapható kétféle formátumban: elektronikusan és színesen kinyomtatva, lespirálozva. Amellett, hogy a változásotok érdekében apait-anyait-nagymamait, az összes tudásomat és tapasztalatomat beleadtam a tartalmába. Igyekeztem hozzá olyan ajándékokat is kitalálni, amelyek igazán feszültségoldó hatásúak. Továbbiakhoz katt a linkre:
http://www.lelkirendrakas.hu/gyakorlatok/stresszoldo-konyvek/holisz_torok/

És mostantól az a feladat, hogy tudatosan figyeljétek a gondolataitokat és szavaitokat. Ha azon kapjátok magatokat, hogy túl sok stressz- és szorongásgeneráló szót emlegettek (amiket a hozzászólásokban leírtatok), akkor keressétek meg valahogyan és söpörjétek ki magatokból (például kopogtassátok ki ÉFT-vel >>>, mert ezt lehet) azt a rossz érzést, azt a mikro-elektromágneses energetikai akadályt, ami erre visz titeket…

Idéznék egy idevágó bölcsességet (egy kis saját szájíz szerinti módosítással, a szorongás lelki okai ellen pontosítva):

Ügyelj gondolataidra, mert azok szabják meg érzéseidet (és fordítva)!
Ügyelj érzéseidre és gondolataidra, mert azok szabják meg szavaidat!
Ügyelj szavaidra, mert azok szabják meg tetteidet!
Ügyelj tetteidre, mert azok szabják meg szokásaidat!
Ügyelj szokásaidra, mert azok szabják meg jellemedet!
S ügyelj jellemedre, mert az szabja meg sorsodat!

Köszönöm szépen mindenkinek a játékot!