Szorító döntések: érzelmi zsarolás a családban

Döntés: mérlegelni kell (freeimages / scales-art-1208570-m)
Döntés: mérlegelni kell (freeimages / scales-art-1208570-m)

Gabriellától kaptam nemrég emailben egy nagyon jó témát, köszönöm! A felvetése a döntésképtelenségről, mint érzelmi zavarról szólt. Olyan vonatkozásban, hogy sokan lehetünk olyanok, akik minden egyes döntés előtt nagyon belemegyünk a legapróbb részletekbe, és molekulárisan megvizsgáljuk, hogy mi lenne a jó döntés. És kinek árthatunk, ha így döntünk, és kinek, ha máshogy. Hogy sokszor mintha más agyán és szívén keresztül gondolkoznánk, és ettől borzasztóan rosszul tudjuk érezni magunkat.

Érzelmi zsarolás a családban: kinek mi a hasfájása?

Ha ennyire kielemezzük minden egyes döntésünket, az lehet személyiségi jegy is. De talán az is, hogy sok játszmázás, manipuláció, érzelmi zsarolás érhetett minket az eddigi életünk során, a környezetünkben, a családunkban. Ezekben az érzelmi zsarolásokban olyanok, akikre felnéztünk (például a szüleink) hosszasan ecsetelték, hogy az egyes lépéseinkkel nekik milyen károkat “okozunk” (még akkor is, ha nem is okoztunk, csak egészségtelenül túlreagálták). És hogy kinek milyen hasfájása lett a tevékenységünktől. És ez nálunk bűntudatot idézett elő, ami nagyon beleivódott a lelkünkbe, nem tudunk szabadulni tőle.

Írok egy példát.

Érzelmi zsarolás a családban: elrontani a nagy napot?

Amikor szerveztük az esküvőnket, mint mindenhol, nálunk is szépen előjöttek a rokonságunkban az elfojtott, ki nem beszélt, meg nem oldott konfliktusok. Volt két ember (nevezzük őket zsémbelőknek), akik kijelentették, hogy ha XY-t, illetve ZA-t meghívom az esküvőre, akkor ők nem jönnek el. Gondolhatod, hogy egy menyasszonynak milyen érzés, ha a rokonságának még az ő nagy napja sem szent. Ha ilyenkor is manipulálni próbálnak, és szekálnak, és nem tudják félretenni a hasfájásukat, még egy kis időre sem. Most akkor hogyan döntsek, kit hívjak meg? Elkeseredtem. De aztán az élet is közbeszólt, és én is betettem a füldugómat és elkezdtem gondolkodni. Az alábbiakra jutottam.

  • Érzelmi zsarolás a családban: óvodás játék (freeimages / feuding-cups-1-536729-m)
    Érzelmi zsarolás a családban: óvodás játék (freeimages / feuding-cups-1-536729-m)

    Tudtam, hogy az ő konfliktusukhoz nekem semmi közöm az égvilágon. Csupán csak annyi, hogy ebbe a családba születtem meg. Mert ők már a születésem előtt sem voltak jóban egymással. Nem én ugrasztottam össze őket, úgyhogy emiatt nem kell aggódnom. Talán nem kellene magamra vennem a zavaraikat. Hagyjam meg nekik, próbálják meg megoldani önállóan, felnőtt emberek. Ez az ő ügyük!!!

  • Voltak támogatóim. Például a vőfélyünk valószínűleg észrevette, hogy az egyes számú zsémbelő ok nélkül is milyen morcos az esküvőn és a lakodalmon is. Ugyanis a zenekartól kért egy dalt, amit személy szerint neki ajánlott egy pohárköszöntőben: “Szeressük egymást gyerekek”. (Az más kérdés, hogy a párom közben elővette az akasztófa humorát, és a fülembe súgta, hogy ő nem azt a dalt kérte volna, hanem azt, hogy: “Jó éjt gyerekek, búcsúzik a füles mára, dedósokat be az ágyba!”)

Érzelmi zsarolás a családban: kezeld!

Tehát, neked is többek között ilyen manipuláció elleni védekezési, manipuláció kezelési módszereket tudok javasolni.

  • Gondolkodj el, hogy mennyire jogos a manipuláció. Ha nem jogos, akkor a bűntudatodnak nem lesz alapja, és kevésbé gyötörhet miatta a bűntudat.
  • Kérj érzelmi támogatást olyanoktól, akikben meg lehet bízni, és akik esetleg humorosan is képesek látni a helyzetet.

(A “Hogyan dobj vissza kenyérrel?” című könyv >>> – sok további tippet tartalmaz, amiknek a tudatában jobban felismerheted a manipulációt, és jobban biztonságban érezheted magadat.)

Te milyen hasonló, érzelmi zsarolás a családban típusú helyzetekben voltál már, és hogyan kezelted őket? Tudtad kezelni?