Munkahelyi gondok témájú cikkek:

Odaért már a vírus? Avagy az influenza lelki oka

Influenza oka: tényleg vírus? (freeimages / bug-pc-virus-1242774)

Influenza oka: tényleg egyedül a vírus? (freeimages / bug-pc-virus-1242774)

Ezen blog egy influenzaszezonban íródik. Ennek megfelelően, a címben említetthez hasonló kérdést kaptam egy rokonomtól a napokban… Egész pontosan: “Titeket nem ért el a vírus még? Mert körülöttünk mindenki beteg, az óvodai csoportba 5 gyerek jár jelenleg.” Visszakérdeztem: “Vírus? 10 ezer féle mikroba is lehet a szervezetünk belső mikrobiomjában, melyikre gondolsz pontosan? 😀” Ő: “Fluenza.” Én: “Biztosan az is van bennünk, sok másik kártékony mikroorganizmussal egyetemben, de a jótékonyak kordában tartják. HA egyensúlyban vagyunk.” Mégpedig testi (vitaminokkal és ásványi anyagokkal telített) és lelki (kóros hipochondria nélküli) egyensúlyban. Mert ha kiesünk ebből az egyensúlyból, akkor megmutatkozik az influenza lelki oka és ágynak esünk. Méghozzá önként és dalolva.

Mit is “kapunk el”? Vírust, vagy stresszt?

Munkára vágysz? Adj neki helyet! Karrier feng shui

Miután megnéztük az otthon északi részét a Vaszati szerint >>>, nézzük meg a Feng Shui szerint is, karrier feng shui szempontjából, érdekes lehet!

Álláskeresési tippek: próba, szerencse! (freeimages / meeting-room-934454-m)

Álláskeresési tippek: próba, szerencse! (freeimages / meeting-room-934454-m)

Olykor úgy hozza az Élet, hogy május eleje környékén a munka, mint téma előkerül nálunk. 🙂 Idén is ez lesz. Ennek a blognak a munkára vágyók, munkát keresők fogják hasznát venni, és a lényegét a Munkahelytaláló Tréningből >>> hozom ki, némi aktualizálás után. Mert ugyan volt már szó régebben arról, hogy a sikeres munkahelytalálás érdekében hogyan érdemes fejlesztened saját magadat (pl. itt: 3 súlyos hiba… >>> és itt: Jó tanácsok… >>>), de arról még nem, hogy milyen hozzájárulást alkothatsz, “hátszeleket” csaphatsz hozzá saját magadnak az otthonodban, és hogy ezek hogyan és miért működnek.

Tehát, az első részlet a tréningből: a karrier feng shui

Segítség, nem tudok fogalmazást írni – stressz az iskolában

Nem tudok fogalmazást írni - stressz az iskolában (freeimages / student-1-1361797-m)

Nem tudok fogalmazást írni – stressz az iskolában (freeimages / student-1-1361797-m)

És most fogalmazást írunk… Kivert a víz a ettől a kijelentéstől? Ha igen, ez például azért is lehet, mert talán Téged sem egészségesen tanítottak az írás tudományára az iskolában. Lehet, hogy ugyanolyan stresszelő, poroszos módszerrel próbáltak fogalmazásra buzdítani, mint amit már a nyelvtanulásról szóló bejegyzésben >>> is megemlítettem. Lehet, hogy a Te tanárod sem ismert agyműködést igazán serkentő-javító praktikákat. És lehet, hogy nem is az volt a célja, hogy mindenkiből kihozza a lehető legjobbat, hanem az, hogy leosztályozzon, mert erre kötelezték. Nem törődve azzal, hogy ez a Beléd rögzült írás-blokk, önbizalomhiány aláássa az egész életedet, és örökös sikertelenségre ítél. Hogy hogyan?

Néhány napja megkértek, hogy nézzem meg egy ember önéletrajzát, aki már 1 éve nem talál munkát magának. Hogy látok-e benne valamit, ami okozhatja a sikertelenségét. Elég volt rápillantanom, már szemet is szúrt, hogy többek között mik lehetnek a hiábavaló próbálkozás hátterében!

A hivatásod a gonoszkópodban: csillagjegyek és munka

Nemrégiben, számomra kicsit furcsán meghívtak egy webkonferenciára, amin internetes munkáról, hálózatépítésről volt szó. Ott az előadó többek között arról is beszélt, hogy erre a típusú munkára fiatal, huszonéves emberek nem nagyon alkalmasak, mert nem tudnak hozzájuk csatlakozó idősebbeket támogatni…

Lehet, hogy ez csak önkorlátozó hiedelem?

Nem tudom, honnan vette ezt a kijelentését, de eléggé megbotránkoztam rajta. Sokat dolgoztam magamon stresszoldó kezeléssel >>> utána, hogy újra rendet rakjak a lelkemben. 😉 Véleményem szerint ez egy csúnya sztereotípia, hátrányos megkülönböztetés a fiatalok felé. (Az ilyeneket és miattuk kialakult önbizalomhiányt oszlatjuk a Munkahelytaláló Tréningen >>> is.) Merthogy az életkor igencsak mellékes, ha arról van szó, hogy ki milyen munkát képes jól elvégezni (és szeretni).

Fiatal és idős sztereotípia

Nekem legalábbis kapásból két olyan példa is eszembe jutott a közvetlen környezetemből, amiben fiatal emberek, főleg nők, pályakezdőként is igen talpraesettek és rátermettek, és nagyon jól megállják a helyüket akár emberek irányításában is. És minél többet gondolkodok, annál több ilyen példa jut az eszembe. Többek között 30 év alatti volt életem egyik legjobb főnöknője (akinek nagyon sokat köszönhetek) a munkahelyemen, amikor odakerültem hozzá. És jelen pillanatban a 33 évemmel 5 embert támogatok a “lélek-multivitamin” virág-homeo étrendkiegészítő Moksa Cseppnél >>>, közülük mindegyik idősebb nálam. A legidősebbek potom 70 év felettiek. Egyikük néhány éve már mondogatja, hogy sokat tanul tőlem (én is tőle). 😉

Hab a tortán, hogy ismerek sok olyan idős embert, akik nemhogy másokat irányítani nem képesek, de még a saját életükkel is hadilábon állnak sajnos. Ha nem lennének ilyen emberek, nem létezne ez a weboldal sem. 😉

De akkor most beszéljünk arról, hogy mi az, ami igazán meghatározza azt, hogy ki milyen munkára alkalmas.

Jó tanácsok munkára vágyóknak 2: álláskeresési tanácsok

Az előző bejegyzésben (Jó tanácsok munkára vágyóknak 1 >>>) arról volt szó, hogy mire érdemes figyelni munkahelykereséskor, hogy könnyű legyen a dolgod. Itt a kibővített javaslatok, álláskeresési tanácsok folytatása, befejezése…

Álláskeresési tanácsok 3: tanulj lazán és örömmel!

Álláskeresési tanácsok: tanulj lazán és örömmel! (freeimages / reading-752651-m)

Álláskeresési tanácsok: tanulj lazán és örömmel! (freeimages / reading-752651-m)

Ez tudás oldal, kapcsolódva az előzőekhez: ne ragaszkodj nagyon a tanult szakmádhoz és a mostani munkádhoz. Illetve törekedj a folyamatos fejlődésre az aktuális fizetőképes piaci keresletnek megfelelően.

Az iskolapadból való kiszállás nem ok arra, hogy azt higgyük, hogy mindent tudunk, és az nekünk elég lesz egészen a nyugdíjig (ha lesz egyáltalán nyugdíj…). Egyszer a legtöbb tudás elavul. Tudom, hogy ezzel is sokszor nehéz szembesülni, de… Egy ideig ringathatjuk magunkat abban az illúzióban, hogy nem kell, nem érdemes és nem élvezhető dolog folyamatosan fejlődni és tanulni, és több mindenben otthonosan mozogni. Mint ahogy sokan teszik is. De ennek előbb-utóbb súlyos ára lesz, amit az fog megfizetni, aki nem a földön jár… Tisztában vagyok vele, hogy az iskolában a poroszos oktatási rendszerrel sok embernek elvették a kedvét a tanulástól (erről például A nyelvtanulás mint mumus… >>> blogban írtam), de a tanulási kedv visszahozható (hogy hogyan, a Munkahelytaláló Tréningen >>> elárulom).

Jó tanácsok munkára vágyóknak 1: álláskeresési tippek

Álláskeresési tippek: próba, szerencse! (freeimages / meeting-room-934454-m)

Álláskeresési tippek: próba, szerencse! (freeimages / meeting-room-934454-m)

Úgy látom, nem nagyon tudok megszabadulni a munka témától. Így kénytelen vagyok újabb és újabb bőrt lehúzni róla… 🙂 Van rajta jó sok. Ugyanis kaptam a Facebookon a Lelkirendrakas.hu oldalon >>> egy olyan észrevételt, amely szerint túl szigorú volt az előző blogbejegyzés (3 súlyos álláskeresés hiba… >>>) hangneme. Az, hogy megváltoztatni valókra világítottam rá. És hogy miért nem kérdeztem meg például az ismerőseimet, hogy keresnek-e munkaerőt.

Álláskeresési tippek: a hibákat érdemes kijavítani

A kritika megfogalmazója valószínűleg a munkaadók leg-leg-leg krémjébe tartozik, nagyon jó pszichológus, és szívből örülök, hogy vannak ilyenek is. És köszönöm neki az észrevételt. Ennek ellenére továbbra is azt szorgalmazom, hogy az érzelmi rendrakás alapvető dolog ilyenkor. Valamint, hogy a komoly baklövésekre való rávilágítás és a megváltoztatásuk is nagyon fontos. Mindenki jól jár vele! Hiszen hiába javasolok bármit a munkahely keresőnek. Ha az illető nagyon rossz állapotban van érzelmileg, ha sokat aggódik, kesereg és kevés az önbizalma, akkor sokkal nehezebben fog neki menni a munkahelytalálás. Tudom, miről beszélek. Van például egy rokonom, aki különféle, félelmekből és önbizalomhiányból származó kifogások miatt (hogy úgyse őt fogják felvenni, stb. stb.) nem ment el egy állásinterjúra, pedig behívták. És még csak oda sem szólt telefonon, hogy ne várják.

Márpedig ha meg sem próbálja, nem sikerülhet, és ha nem kommunikál, a hírnevét is aláássa!!! És arra is tisztán emlékszem, hogy én anno mennyit tanultam nemhivatalos forrásokból a munkahelytalálás előtt, hogy megkönnyítsem a dolgomat. Többek között ezek késztetettek arra, hogy összeállítsam az álláskeresési tippek lelki tárházát, a Munkahelytaláló Tréninget >>>.

És ahogy érzem, lassan felcsaphatok állásközvetítő irodának. 🙂 Előbb-utóbb lehet, hogy itt fogok kikötni, de egyelőre még csak a tudáspótló státuszt vállalom. És mivel két hasonló jellegű támogatáskérést is kaptam a közelmúltban (a második sokkal kevesebb komoly hibát tartalmazott), közkincsé teszem és ki is bővítem a nekik adott válaszokban leírt javaslataimat.

3 súlyos álláskeresés hiba, amit dugába dönti a munkatalálást

Az írás készülésének időpontjában május elseje van, a munka ünnepe. Kapok az alkalmon, hogy néhány hete kaptam egy témába vágó emailt egy kedves Olvasótól. Ezzel kapcsolatban sok kikívánkozó gondolatom támadt, ezért megírom őket a blogon.

A levél tartalma egy erőteljesen kétségbeesett kérés volt. Az első felében anyagi jellegű támogatást is kért tőlem (a cégünktől), mert jelenleg nincs munkája. A második felében pedig felajánlotta, hogy közreműködik nálam a honlapszerkesztésben, ha igénylem.

Álláskeresés hiba: az is az, ha nem nézünk körül, mit adnak (ajándékba)

Álláskeresés hiba: nézd meg, mi akad a horgodra (freeimages / fishing-1179644-m)

Álláskeresés hiba: nézd meg, mi akad a horgodra (freeimages / fishing-1179644-m)

Ha már egy ideje velünk tartasz, akkor talán már észrevehetővé vált, hogy a Lelkirendrakás weboldalon rengeteg ajándék, gyakorlatias önfejlesztő hozzájárulást kap mindenki. Feltéve, ha nyitott rá, hogy változtasson az életén, s ezáltal minden változzon körülötte. Folyamatosan bajt megelőzni és halat fogni mutatok lehetőségeket. Mert nem sok értelme van, hogy halat adjak. Hiszen ma talán változtat valamit, de holnap már nem. Mert ha nem tanuljuk meg a megfelelő életjavító praktikákat, nem lesz jobb nekünk.

Ha nem elegek az információk az ajándék hír-emilekekben >>>, lehet vásárolni könyvet >>>, hosszabb távon szedni “lélek-multivitamin”  virág-homeo étrendkiegészítő Moksa Cseppet >>>, vagy végig lehet dolgozni a tréningeket >>>. Ezektől megint csak gyakorlatias, mélyebb hozzájárulások kaphatók. De ez utóbbiaknak bizony feltételei vannak, és a jelentkezőknek vállalniuk kell a saját sorsukért a felelősséget, némi áldozatot és a vele járó sokszor nem kevés munkát. Én pedig adom hozzá a mentorálást és a tudást.

Kérem az ajándék alap információkat a stresszoldó (ön)kezelésről >>>               Időpontot kérek stresszoldó kezelésre >>>

Az email második fele még akár nagyjából rendben is lenne, ha munkaadó lennék. De egyelőre nem vagyok. Viszont leírom munkaadó gondolkodásmóddal, hogy szerintem mi a súlyos álláskeresés hiba – az egész kérést tekintve.

Tehát, mi az a 3 súlyos álláskeresés hiba, amit nem kellene elkövetned, ha jót akarsz magadnak?

Ezen oldal böngészésével elfogadod a cookie-k használatát. Több infó

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát. Erről bővebben érdemes elolvasni az Adatvédelmi tájékoztatót

Bezárom