Párkapcsolati gondok témájú cikkek:

Júlia beájulna, avagy szellemes humoros társkeresés

Fiatal koromban, a 1990-es évek vége felé (hú, de régen volt), a gyerekkori barátnőimmel olvastunk és csereberéltünk egymással mindenféle könyveket, füzeteket. Kaptam egy rakat könyvet iskolai jutalomként is, azokat is bújtam – már amelyiket érdemes volt. Amikor pedig elkezdtem párkapcsolatot keresni magamnak, nőtt az olvasottak között a szerelmesregények aránya. Először természetesen a tinédzsereknek, fiataloknak szólók érdekeltek. Ezeket szerettem, a mai napig akad belőlük itthon, mert jól szórakoztam a kalandjaikon, humoros társkeresés poénjaikon. Egy idő után a felnőtteknek szóló “társkereső” szerelmesregényeket is megnéztem (főleg amiket az újságárusoknál lehet megvásárolni). De nagyon hamar rájuk untam… Hogy miért?

Mert – bocsánat a szerzőktől – eléggé egy kaptafára íródtak. Egyrészt szinte mindegyikben önmarcangoló, szenvedő, vívódó, gyötrődő, tipródó, mártírkodó, agyaló a főhős, és a vége természetesen mégis mindig hepi end lett… ki érti ezt az ellentétet? Másrészt pedig több, mint regények fele ágyjelenetek részletes leírásából állt… Oké, hogy a nőknél el vannak nyomva a női kreatív teremtő (ha úgy tetszik, szexuális) energiák, és valahol ki kell végre jönniük, és valamiből meg kell tanulni, hogy hogyan lehet őket egészségesen működtetni… Na de ha a működtetés szenvedéssel, a partnerre való gyanakodással, veszekedésekkel, válással, tehetetlen sodródással, rokonsági ármánykodással és áskálódással van fűszerezve, az nekem nem szerencsés párosítás. Ezek után felmerült bennem a kérdés, hogy lehetséges-e a társkeresés itt is másképp, például humorosan, vagy muszáj végigcsinálni előtte ezt a szenvedéssorozatot?

Párkapcsolat klinika: szerelmi bánat ellen EFT-vel

Szerelmi bánat ellen: tegyük tisztába az érzéseket! (freeimages / labyrinths-of-love-1-1420592-m)

Szerelmi bánat ellen: tegyük tisztába az érzéseket! (freeimages / labyrinths-of-love-1-1420592-m)

Bár vele le tudnám élni az életemet, mégsem lehetünk együtt… Folytatva (illetve lehet, hogy egyelőre befejezve) a párkapcsolati gondok >>> sorozatot itt a blogon, most arról lesz szó, (például) hogyan lehet enyhíteni, oldani a szerelmi csalódás miatt érzett nagy bánatot és hogyan lehet továbblépni az ÉFT >>> támogatásával. Mert ilyenre is használható a technika, hiszen a túl nagy, emésztő jellegű szerelmi bánat is stressznek, méghozzá (partner)függőségnek tekinthető… Erről a témáról még egy kis bevezető “előélet” érdekességképpen:

Szerelmi bánat ellen: ne vegyél be mindent, amit látsz!

A kultúránk tele van olyan alkotásokkal, amelyek a beteljesületlen szerelmekről, a szerelmi csalódásokról szólnak. Ezekből jóóóóóól megtanuljuk, hogyan kell a szerelem miatt szenvedni, és arra nem alkalmas emberektől kórosan függni. 😉 A kóros szerelmi bánat ellen pedig semmit sem tudnak tenni. És ahogy észreveszem, mi magyarok valamiért különösen szeretjük az ilyeneket hallgatni és nézni. Különben nem lenne például olyan nagy keletje a latin szappanoperáknak a televízióban.

Kóros szerelmi bánat ellen: egészséges, harmonikus párkapcsolati minta!

Nekem egy bajom van a szappanoperákkal: hogy a bennük bemutatott szenvedésnél sokkal jobban szeretem és egészségesebbnek tartom a harmonikus párkapcsolatot. Mert az ilyenekben nincs sok huzavona, nincs nagy érzelmi hullámvasút, a felek egyszerűen csak jól érzik magukat együtt, egymás társaságában. 😉 Ezért a most következő ÉFT gyakorlat azzal a szándékkal készült, hogy a túlzott szerelmi bánatot okozó belső hiányérzet oldódhasson, és hozzájáruljon a lelki béke visszanyeréséhez, a történtek könnyebben viseléséhez, ha szerelmi csalódás ér. (Egyébként egy stresszoldó kezelés sorozat ihlette – köszönöm szépen a témát a konzultációt kérő Olvasónak.)

Párkapcsolat klinika ellentétek vonzása: tánc és párkapcsolat

Tánc és párkapcsolat: kikapcsolódás és szeretet (freeimages / tango-dance-314305-m)

Tánc és párkapcsolat: kikapcsolódás és szeretet (freeimages / tango-dance-314305-m)

A múltkori bejegyzésemben (… megcsalás lelki okai >>>) említettem, hogy 2013 június a párkapcsolat hónapja is lehet itt a blogon, és a jelek szerint az is lesz. 🙂 Ismét egy vendégszerzőt üdvözölhetünk Gál Csaba transzperszonális pszichológiával foglalkozó oktató személyében, aki egy nagyon izgalmas és különleges módszerrel támogatja a párkapcsolatok harmóniájának kialakítását és megerősítését: társastánc oktatással! Azért is nagyon tetszik nekem a tánc és párkapcsolat összekötésének ötlete, mert saját tapasztalatból tudom, hogy a tánc milyen jó hatással lehet a párkapcsolatra. Én is jártam társastáncra iskolás koromban >>>, és a férjemet is elvittem az esküvőnk előtt, mert ő előtte nem járt. Jól elfáradtunk mindketten a táncórákon, de ő otthon utána mindig egy órát gyakorolt. 🙂 És mostanában is szeretünk táncolni.

Hogy Csaba pontosan miért és hogyan oktatja a táncot, és milyen is a tánc és párkapcsolat viszony, erről írt nekünk:

Hogyan is tudna a férfi és a nő egyetérteni, hisz “mindkettő mást akar, a férfi a nőt, a nő férfit“?
Mégis vannak olyan területek az életben, ahol megkapják ami akarnak és közben önmagukat adhatják. Mitől válik a nő vonzóvá a férfi számára és mitől vonzódik a nő a férfihoz? Mindkettő mással varázsolja el partnerét, mégis a kapcsolatban van némi “egymásra utaltság”. Mindegyik ad magából és kap a másikból. Azt adja, ami hiányzik a másikból és azt kapja, ami hiányzik önmagából (ideális esetben, ettől lesz egy a pár).

“Ha egyedül vagyok egy szobában, akkor ember vagyok. Ha bejön egy nő, akkor férfi lettem. És annyira vagyok férfi, amennyire nő az, aki bejött a szobába.”
Karinthy Frigyes

Párkapcsolat klinika – becsapás, megcsalás lelki okai

Ha a május a szerelem hónapja, a június legyen a párkapcsolaté. 🙂 Legalábbis itt a blogon a jelek szerint az is lehet belőle, mert most vendégszerzőt üdvözölhetünk Kolozsi Mariann hivatalos Théta Healing tanár és konzulens személyében. Mariann egy nagyon érdekes eseten keresztül fogja szemléltetni, hogy milyen gyerekkori neveltetés áshatja alá a párkapcsolatunkat, és azt hogyan lehet az ő módszerével, a Theta Healinggel (amely egy meditációs stresszoldó technika) rendezni, megszüntetni, gyógyítani.

Mariann az alábbit írta:

Megcsalás lelki okai: nem vagyok jó az anyámnak (freeimages / broken-heart-975584-m)

Megcsalás lelki okai: nem vagyok jó az anyámnak (freeimages / broken-heart-975584-m)

Sok szeretettel üdvözöllek! Kolozsi Mariann vagyok, hivatalos Theta Healing tanár és konzulens. Engedd meg, hogy egy igen tanulságos esetet osszak meg Veled:

Kliensem, egy negyvenes férfi a párkapcsolati nehézsége miatt keresett meg. A párkapcsolatai kudarcára szeretett volna dolgozni, de mint hamar kiderült, a nehézség teljesen máshol gyökerezett. Kliensemnek a párkapcsolatai nem voltak hosszú életűek – megcsalták, becsapták, kihasználták több alkalommal. Kliensem sportos, jóképű, jó állással rendelkezik. Egyedül a megbízható, kedves társ hiányzik az életéből.

Párkapcsolat terápia: “én szeretni akarlak téged”

Párkapcsolat terápia: szeretet (freeimages / frozen-rose-1327493-m)

Párkapcsolat terápia: szeretet (freeimages / frozen-rose-1327493-m)

Ez az írás ismét egy olvasói emailt megválaszolva született, amit a minap kaptam. Köszönöm az írójának, örültem a felvetésének, mert a munka >>> alapos kivesézése után végre ismét inspirációt adott egy másik fontos témáról való értekezéshez is, mint amilyen a párkapcsolat. (Habár a párkapcsolat szakértő nálam igazából P. Annus Rita >>> kolléganőm-barátnőm, én is otthonosan járok a témában, mert sikerült megszakítanom az őseim civakodási és válási hagyományát: a bejegyzés írásának időpontjában immár 10 éve élek összhangban és megértésben a férjemmel, amire nem nagyon volt még példa a rokonságunkban. Eredményes volt a “párkapcsolat terápia”, amit magamon alkalmaztam!)

Az emailben az az észrevétel szerepelt, hogy az alap Lelkirendrakás hír-emilsorozatban >>> nem talál megoldást a párkapcsolati zavaraira. Nem tudja, milyen szöveggel kopogtasson >>> magán. Mert hogy szereti (a valószínűleg elvesztett párját) és vissza szeretné kapni. És hogy emiatt egyre kevesebb az energiája és az önbizalma, és rosszul érzi magát, mert nem sikerül semmi.

Párkapcsolat terápia: eddig ezeket írtam róla általánosságban

Való igaz, a hír-emilsorozat a stressz és a szorongás általános oldásáról szól, a párkapcsolati zavarokról nem kifejezetten (azért nem, mert a párkapcsolati stressz nem nagyon különbözik a többi fajta szorongástól). De a Lelkirendrakás weboldalon vannak párkapcsolati tanácsok is, pl. ezekben az írásokban:

És boldogan éltek… párkapcsolati problémák okai

Vendégbloggert köszöntünk a www.lelkirendrakas.hu-n!

Pintérné Annus Rita Székesfehérváron dolgozó ÉFT kezelő arról mesél, hogy miért van napjainkban annyi magányos ember, és hogyan tudnak társra lelni az ÉFT hozzájárulásával.

Párkapcsolati problémák okai: negatív minták

Párkapcsolati problémák okai: negatív minták

Nagyon komoly szorongáskeltő és önbizalom gyengítő tényező tud lenni, ha valaki – különböző okokból – nem talál társra. vagy éppen ha egy rossz kapcsolatban sínylődik. (Ez utóbbi esetnek egyik oka lehet a társfüggőség, amely igen komoly “káros szenvedély”, de szerencsére az EFT technikával ez is megoldható.)

Pedig manapság már se szeri, se száma a társkeresésre szakosodott vállalkozásoknak és netes oldalaknak. A társkeresés napjainkra nagyrészt felkötözött a világhálóra, alig néhány kattintás után már mehetünk is randizni.

Úgy tűnik, soha ilyen könnyen nem lehetett még rátalálni az ideális társra.

Akkor miért van mégis annyi magányos ember és rossz párkapcsolat? A párkapcsolati problémák okai

Önbizalom romboló feltételezések 2 – naivitás ellen óvatosság

Naivitás ellen: kifelé a rózsaszín ködből! (freeimages / white-ocean-sailboat-in-fog-1303640-m)

Naivitás ellen: kifelé a rózsaszín ködből! (freeimages / white-ocean-sailboat-in-fog-1303640-m)

Olvastam a napokban egy lányról, aki kitartóan küzd az előbbre jutásért, de sajnos csöbörből vödörbe esik. Hogy a fiatal pár, akivel kiadáscsökkentés végett az albérletét megosztotta, pár hónap együttélés után eltűnt és üres lakást hagytak maguk után… És hogy ugyanezen lány jóhiszeműen bevállalt egy autóhitelt egy fiúval közösen, amit most neki kell fizetnie, sőt egy gyorshajtásért kiszabott büntetést is, mert a fiú eltűnt az autóval. A kiadásai fedezésére kénytelen volt néhány hónapra olyan munkát is elvállalni, ahol nem jelentették be… A túlóráért és az üzletvezetésért pedig kevesebbet keresett, mint korábban.

Ezen oldal böngészésével elfogadod a cookie-k használatát. Több infó

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát. Erről bővebben érdemes elolvasni az Adatvédelmi tájékoztatót

Bezárom