Könyvajánló témájú cikkek:

A tartós fogyókúra titka: az élettani táplálkozás!

Az utóbbi években úgy hozza az Élet, hogy karácsony, a nagy eszemiszomok ideje előtt kerül elő nálam a fogyókúra téma. Tavaly például a túlsúly lelki okaira, a csokoládéfüggőségre készítettem egy kopogtatós gyakorlatot. Ez most is aktuális. Ismétlés a tudás anyja, nézd meg újra itt: Gombóc Artúr és az édes, olvadós csábítás >>>. Idén pedig a Facebookon láttam néhány napja egy zseniális képet egy nagyon igaz üzenettel, amit meg is osztottam, oldalt láthatod:

“Nem attól hízol el, amit Karácsony és Szilveszter között eszel, hanem attól, amit Szilveszter és Karácsony között!”

A tartós fogyókúra titka!

A tartós fogyókúra titka!

És mostanában több, jelentős túlsúllyal küzdő pártfogoltam is van, akiknek a súlya is komoly lelki zavarokat okoz. Ezért foglalkozzunk a tartós fogyókúra titka témával!

Az utóbbi években, egészen mostanáig nem éreztem magamat hitelesnek abban, hogy támogassak lefogyni vágyó embereket… Mire föl? Én 2 gyerekszülés után is vékony vagyok. Mindig is vékony voltam, soha nem kellett fogyókúráznom. Nem tudom, milyen lehet nekik… Aztán egyszer csak végignéztem a túlsúlyos rokonaimon, és visszaemlékeztem egy döntésre, amit kb. főiskolás koromban hoztam meg. Igen, azért nem kellett soha fogyókúráznom, mert nem híztam el! Mert többek között szakítottam az otthoni táplálkozási hagyományokkal (butaságokkal). Olyan táplálkozási formát követek tizenvalahány éve Szilveszter és Karácsony között, legalább nagyjából, ami nagyon nincs benne a köztudatban. Ami kicsit idegen a magyar mentalitástól, és amiről sok dietetikus le akarna beszélni. De én nem hagyom magamat, mert egészséges, jól érzem magamat tőle, és még fogyni is lehet vele!

És hogy szerintem mi a tartós fogyókúra titka, a karcsúság receptje?

Értelmező zsebszótár, útmutatás az Élethez

Értelmező zsebszótár, útmutatás az Élethez

Értelmező zsebszótár, útmutatás az Élethez

A “véletlen” úgy hozta, hogy mostanában könyvekről írok ízelítőt… Ez a blog is az lesz.
Már régen megkaptam olvasásra Sulymosi Laurától a “Zsebszótár a 21. századhoz” című művét feldolgozásra (köszönöm neki), de eddig a szellemi-lelki-testi rendrakás programba nem illett bele, hogy írjak róla. Most viszont az egyensúly van terítéken… És, mivel csak akkor tudunk egyensúlyban lenni szellemileg-lelkileg-testileg, ha ismerjük és jól tudjuk kezelni a körülöttünk levő aktuális világot, ha nem aggódunk miatta folyamatosan (mert mondjuk a környezetünk az aggódásra tanított), ha nem leszünk rosszul a jelenségeitől, ezért most sort kerítettem rá.

Útmutatás az Élethez

Maga a könyvecske csupa definíció, az Élet értékeinek egyszerű és érthető meghatározása, hozzájárulhat a fogalmak fejünkben való helyretételéhez. A címéből én kivenném a 21. századra való lekorlátozást, hiszen a benne levő meghatározások 80-90%-ka örök érvényű, amiket bármilyen korban élve ha betartunk, élhetőbb és jobb lesz az élet. Bár kétségtelenül akadnak benne csak a mostra érvényes bölcsességek is.

Hogy megmutassam, pontosan milyen definíciók olvashatók a könyvben, elkezdtem mazsolázni közülük, a kedvenc meghatározásaimat kigyűjteni, és végül 3 idézetre szűkítettem le a kört, de még sok olyat találtam, ami tetszik.

Tehát ezek lettek a nyertesek:

Kopogtató megoldások a jó közérzetért (EFT könyv)

EFT könyv: Nick Ortner: EFT- a kopogtató módszer

EFT könyv: Nick Ortner: EFT- a kopogtató módszer

Az előző írásom arról szólt, hogy miért érdemes minden ÉFT-vel kapcsolatos anyagot és írást elolvasni és tanulmányozni, ami a kezünk ügyébe kerül, ha aktívan használjuk a módszert. Következzen egy újabb ÉFT könyv: Nick Ortner: EFT- a kopogtató módszer >>> című művének leírása.

Mi rejt ez az EFT könyv, ami pluszt jelenthet?

Először is: Az EFT dokumentumfilm DVD-t!

  • Engem lenyűgözött. Mindenki láthatja rajta, hogyan zajlik egy csoportos ÉFT kopogtatás, foglalkozás bárhol a világon, és milyen eredményei lehetnek. Szándékosan nem nevezem “terápiának”, mert hivatalosan (még) nem lehet így hívni, bár az eredményei alapján nagyon megérdemelné. Ezen felül vagy két tucat elgondolkodtató kijelentés elhangzik rajta tapasztalt ÉFT használóktól és bölcs “életművészektől”.

És még: minden mást, ami egy EFT könyv javára válhat! Például:

A testeden kopogtat a javuló közérzet (EFT módszer könyv)

EFT módszer könyv: Horst Benesch: Kopogtass az egészségedért!

EFT módszer könyv: Horst Benesch: Kopogtass az egészségedért!

Bár az EFT >>> még mindig viszonylag új és kevésbé ismert stresszoldó eszköz Magyarországon, a kedveltségét és a terjedését jelzi, hogy egyre több EFT módszer könyv jelenik meg magyarul is. A technika maga nagyon egyszerű az egészségbarát stresszoldásban jártas embereknek. Meg is megkérdezték tőlem, hogy “ha 5 perc a használata, akkor minek ennyit beszélni róla, minek ennyi szófüzér?“, tapasztalataim szerint igenis sok embernek mégsem annyira egyszerű. Ezért aki használni szeretné, annak érdemes minden ÉFT anyagot elolvasnia és tanulmányoznia, ami a keze ügyébe kerül. Mert tényleg gyakorlat teszi a mestert. Főleg akkor, ha szokatlan dolgokat kell megtanulni! Így van ez az ÉFT-vel is.

Én eddig még minden egyes ÉFT könyvből, tanfolyamról, kezelőtől, stb. tanultam használható dolgokat. Úgy, hogy a magyarországi “hivatalos” központi ÉFT tanfolyamoknak igen magas szintjét is megjártam már! Mégpedig azért, mert az ÉFT-t nagyon sokféle élettémára lehet használni nagyon sokféleképpen. Más módszerekkel kombinálva is. És ez a sokszínűséget, ezeket az ötleteket és tapasztalatokat rögzítik írásban a használói, ahogy kísérleteznek és próbálkoznak. És minél több ötletünk és tapasztalatunk van, annál eredményesebbek leszünk! Nem érdemes bedőlni a kisördög egónak, és azt gondolni, hogy én már mindent tudok róla, és nálam van a bölcsek köve, ha elolvastam az alapkönyvet. Mert soha nem lehet eleget tudni!

EFT módszer könyv: Horst Benesch: Kopogtass az egészségedért!

Miért érdemes elolvasni ezt a könyvet, mit ad? Mi van benne, ami pluszt jelenthet?

Mesés wellness (nem csak) gyerekeknek: stresszoldó mesék

Anya mesélj, én meg gyógyulok: stresszoldó mesék

Anya mesélj, én meg gyógyulok: stresszoldó mesék

Már volt szó a Lelki rendrakás honlapon a megfelelő stresszoldó mesék jótékony hatásáról (pl. itt: Agyféltekék összehangolása >>>). És a Lelki rendrakás alap stresszoldó hír-emilsorozatban az egyik hír-emil lecke arról szól, hogy a mesének nagyon jó stresszoldó, ellazító, közérzet- és egészségjavító hatása van, lehet – de csak akkor, ha az ÉLET igazi mivoltáról tanít, józan paraszti ésszel és szeretettel. Ha arról szól, hogy hogyan kell / lehet megoldani az ÉLET feladatait ügyesen, furfangosan, lehetőleg úgy, hogy mindenkinek jó legyen. Hogy hogyan tudod megtalálni a számodra rendeltetett munkákat, hogyan tudsz kreatív lenni és szépeket alkotni, hogyan tudsz jó kapcsolatot kialakítani a többi emberrel, és így tovább. Ha ilyen meséket olvasunk / hallgatunk, az kedvező hatással szokott lenni az általános jóllétünkre, az egészségünkre is, mert ellazít minket, és laza állapotban jobban működik az emberi test. Ellenben sajnos vannak egészségre nagyon káros, ijesztú mesék is, amiktől összeszorul a gyomrunk, megfájdul a fejünk és rémálmaink vannak. Az ilyeneket érdemes kerülni!

A mesék egy különleges kategóriája az, amiket kifejezetten felépülést támogató, ellazító szándékkal, különféle szellemi-lelki-testi zavarok kezelésére írtak. Néhány hónapja a kezembe került egy ilyen típusú mesekönyv: az “Anya mesélj, én meg gyógyulok” című bájos alkotás, a szerzője, Mercedes Sloan jóvoltából (köszönöm neki). Mivel a tartalma igen jó hatással lehet gyerekekre és mesehiányban szenvedő gyereklelkű felnőttekre is, már egy ideje készülök rá, hogy röviden bemutassam itt a blogon.

Borsószem királykisasszony: a szuperérzékenység

Borsószem királykisasszony: a szuperérzékenység népmeséje (freeimages / pea-907357-m)

Borsószem királykisasszony: a szuperérzékenység népmeséje (freeimages / pea-907357-m)

Emlékszel még arra a mesére, amiben a királykisasszonyt próbára akarták tenni, ezért az ágyába az X db derékalj alá egy szem borsót raktak, és ő még azokon keresztül is megérezte, hogy a borsó ott van? No, a királykisasszonynál tapasztalt érzékenységre egy pszichológus kutatásai alapján már van egy “szakszó”:

Szuperérzékenység!

És ezt azért írom, mert volt már szó a blogon a “túlérzékenységről” – ebben a bejegyzésben: Kimászás a kátyúból… >>> is jeleztétek, hogy sokatoknak nehézség a saját érzékenysége, és hogy foglalkozni kellene vele. Régebben egy videót is beágyaztam ebbe a bejegyzésbe: Ha kinevetnek az álmaidért… >>>, ami dióhéjban kifejezve arról szólt, hogy a többiekhez képest máshogy gondolkodó kollégát a munkahelyen kicikizték, és neki ez nagyon rosszul esett, szomorúan elvonult, de közben feltalált valami teljesen új dolgot… Azóta örömmel jelentem, hogy vannak érzékenység ügyben további megnyugtató hírek egy könyvsorozat formájában, ezek következnek most. 😉

Testem, testem, mondd meg nékem. Mit? Intuíció fejlesztése

Intuíció fejlesztése: angyali sugallatok (freeimages.com/ angel-711375-m)

Intuíció fejlesztése: angyali sugallatok (freeimages.com/ angel-711375-m)

Sokszor sugalltam már az eddigi írásaimban, hogy leginkább a belső hangunkra (más néven intuíció, megérzés) és a testünk jelzéseire érdemes hallgatni az életünk könnyebbé tételéhez, megváltoztatásához. Mert ő mindig tudja az igazságot – a mi igazságunkat. Most arról fogok egy pontosabb iránymutatást, lehetőséget mutatni, hogy napjaink harsogó világában hogyan is tudjuk meghallani a halkan suttogó belső hangunkat. Ez még nagyon hiányzik a repertoáromból.

Intuíció fejlesztése: neked hol jelez?

Belső hangja mindenkinek van, hiszen jobb agyféltekéje is mindenkinek van (különben halott az ember). Márpedig a megérzés a jobb agyféltekéből jön, ez a tudattalan elme hangja. Ez a hang sokféleképpen szólhat hozzánk. Vannak, akiknek látomásaik vannak. Mások hangokat, angyali sugallatokat hallanak intuícióként. Megint mások a testükben tapasztalják a megérzést különféle érzetek, tünetek (fejfájás, gyomorszorítás és hasonlók) formájában. Soros György például saját bevallása szerint a hátában érzi, ha el kell adnia a részvényeit. 🙂 Aztán sajnos a taníttatásainkból kifolyólag sokan megijedünk a megérzés által keltett testi jelzésektől, tünetektől, és hibás reflexként elmegyünk allopata kezelőhöz. Hogy adjon a félelmetes tüneteikre tünetelnyomó veszélyes hulladékot. Erről például itt írtam: A testünk mint mérőműszer >>>. De nem muszáj így tenni, sőt, ez nem a legegészségesebb út!

Mert ha helyesen értelmezzük a testünk megérzéseit, jelzéseit, meg tudják könnyíteni az életünket. És ilyenkor kevesebbszer fog előfordulni, hogy, amikor valami nem sikerül, a homlokunkra csapunk. Hogy: “A csuda vigye el, éreztem előre, hogy baj lesz, miért nem hallgattam a belső hangomra, az ösztönömre?

Ezen oldal böngészésével elfogadod a cookie-k használatát. Több infó

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát. Erről bővebben érdemes elolvasni az Adatvédelmi tájékoztatót

Bezárom