Tíz dolog, amit nem utálok benned: önbizalom erősítés

Tíz értékes tulajdonság: önbizalom erősítés (freeimages / ten-935144-m)
Tíz értékes tulajdonság: önbizalom erősítés (freeimages / ten-935144-m)

Az egyik ÉFT tanfolyamon kaptunk egy olyan feladatot, hogy (a maradék stresszünk további oldására, önbizalom erősítés, önbecsülés növelés céljára) kérjük meg a körülöttünk élőket egy játékra. Ez pedig az lenne, hogy soroljanak fel tíz olyan dolgot, amit értékelnek bennünk. Teljesen mindegy, hogy ez a szemünk színe, valamilyen képességünk, vagy éppen tevékenységünk. Az volt a lényeg, hogy értékelni lehessen, mert jobbak, gyakorlottabbak vagyunk benne az átlagnál. A körülöttünk élő leendő “interjúalanyok” kiválasztására is voltak iránymutatások, hogy kiket kell megkérni az “értékelésre”: a szüleinket, a párunkat, a gyerekeinket, a barátainkat, a kutyánkat, a macskánkat, a szomszédainkat. 🙂

A feladat rögtön két villámcsapás-szerű felismerést is hozott a számomra.

Önbizalom erősítés: a rokonság nagyon alá tudja ásni!

Az egyik felismerésem az volt, hogy halvány fogalmam sincs, hogy a gyerekkori környezetem mit értékel bennem. Mert szinte SOHA nem közölték velem. Igazi, gyerek-rémálom generáló, tekintélyelvű rokonok voltak, amilyenekről itt már írtam: Amíg az én házamban laksz… >>>. Például folyamatosan nagyítóval keresték a kákán (illetve a gyerekeiken) a csomót (vagyis a hibákat). Nagyrészt ők voltak azok, akik miatt az azonnali védekezési-távoltartási módszereimet végül is kitaláltam.

A másik felismerésem az volt, hogy a mostani környezetem viszont elkényeztet a pozitív értékelésben, kérés nélkül is. Mert amikor összeköltöztem az akkor még leendő férjemmel (akitől a tekintélyelvű szüleim nagyon féltettek… :-D), és az első közös hétvégén elvégeztem a jól megszokott rendrakó-takarító munkáimat, meg lettem dicsérve: “Nagyon ügyesen elpakoltál“. Ez természetesen jól mellbevágott, mert nem voltam hozzászokva. Utána pedig további furcsaságok történtek. Mert ha keresztbe raktam két szalmaszálat, az is meg lett dicsérve. Sőt, még az is, hogy “milyen szép 27,5 fokos szöget zárnak be egymással a szalmaszálak.” 😀

Visszatérve a jelenbe, természetesen elvégeztem a tanfolyami feladatot. Azaz megkérdeztem a 10 értékelni való dolgot a környezetemtől, mert kíváncsi voltam az eredményekre.

Önbizalom erősítés: realista és depressziós hozzáállás

A férjem a kérdés után rögtön elkezdte sorolni, hogy miket értékel bennem. Szerinte jól nevelem a lányunkat, jó feleség vagyok, szép tisztán tartom a lakásunkat, jól tudok vele együttműködni, jól dolgozok… És meg lett említve a lepedőakrobata tevékenységem is. 😀

Önbizalom erősítés: depressziós kaktusz ember nem erősíti (freeimages / arizona-cactus-2-1155075-m)
Önbizalom erősítés: depressziós kaktusz ember nem erősíti (freeimages / arizona-cactus-2-1155075-m)

Második interjúalanyként alkalomadtán próbáltam faggatni az egyik, kórosan tekintélyelvű >>> szülőmet. Szerinted milyen eredménnyel? Még most sem tudott értékelni való dolgot mondani. Egyet sem! Nesze neked önbizalom erősítés, pozitív hozzáállás. 😀 Kapott egy nap gondolkodási időt, de az sem volt elég. Az Istenszerűen kórosan tekintélyelvű (depressziós) szülőknek nem szokása a gyereküket dicsérni. Mert juj mi lesz, ha lerombolódik a szülői tekintély, és a gyerek el lesz kényeztetve… Akkor világvége lesz! Még akkor sem szokásuk, ha NEM LÉTEZIK olyan ember, akiben nincs értékelni való dolog! Ellenben én elmondtam neki, hogy értékelem benne, hogy fejlődőképes. 😀 Mert nem kezdte el kapásból a fejemhez vágni a gyerekkoromban jól megszokott 100 dolgot, amiket mindig is utált bennem. Nem kaptam meg az ilyenkor szokásos további goromba, mogorva, depressziós letolást sem, hogy: “Már megint hülyeségekkel foglalkozol“, “Minek az neked“, “Túl nagy a szád“, “Túlságosan követelőző vagy“, és így tovább.

A fentiek alapján stressz- és szorongásoldó házi feladat Neked önbizalom erősítés céljából:

  • Keress magadon legalább 5 értékelni való dolgot. Írd le egy papírra és olvasgasd.
  • Kérd meg a környezetedet (lehetőleg a pozitívabb részét, ha van ilyen), hogy mondjanak legalább 5 olyan dolgot, amiket értékelnek Benned. A hallottakat írd le egy papírra és olvasgasd.
  • A környezetedben élő embereken (főleg, akikre könnyebb ezt megtenni, de különösen a gyerekeiden) Te is keress legalább 5 értékelni való dolgot. Írd le egy papírra és akár oda is adhatod nekik ajándékba.

Az eredményt (akár álnévvel is) szeretettel várom a hozzászólások közé!