A válság legjobb ellenszere: a kreativitás fejlesztése

Stresszoldás természetesen: kreativitás fejlesztése! (freeimages / question-mark-902879-m)
Stresszoldás természetesen: kreativitás fejlesztése! (freeimages / question-mark-902879-m)

Régebben már írtam arról itt: Bátorságpróba… >>>, hogy amikor főiskolás voltam, milyen életrevalóság növelő, rátermettség erősítő, természetes stresszoldó és szorongáscsökkentő “terápiában” részesítettek minket a felsőbb évfolyamos hallgatók. Az ő nyíltan vállalt céljuk a kreativitás fejlesztése volt. Most, ahogy nézem Európa pénzügyi eseményeit, a válságot, nem állhatom meg, hogy újra elő ne vegyem ezt a témát, és ne húzzak le róla még egy jó vastag bőrt. Mert nagyon aktuális a dolog!

A már említett felsőoktatási nem hagyományos, természetes stresszoldó és szorongáscsökkentő oktatásunkban volt egy nagyon emlékezetes eset is. Figyelem, pikáns történet következik, kéretik ennek megfelelően kezelni! Az eset keretében egy gátlásos, kicsit molett lány azt a feladatot kapta, hogy “sztriptízeljen”, jó sok ember előtt. Érthetően bestresszelt a feladattól, kétségbeesett, nem tudta, mit tegyen. De mivel volt felkészülési ideje, és voltak ott kreatív támogatói, összedugták a fejüket és kitaláltak egy briliáns produkciót. Hogy meg is legyen a feladat, de ne is adja ki magát túlságosan.

Kreativitás fejlesztése: új lehetőségek kitalálása

A produkció pedig az lett, hogy úgymond kéznél volt a főiskolai mosdó temérdek mennyiségű, rossz minőségű toalettpapírral. Ruhástul betekerték vele a lányt, és a feladat végrehajtása közben ezt a WC papírt tépkedte le magáról, miközben kacéran táncolt. Óriási sikere volt, mindenkinek csorgott a könnye a röhögéstől, hatalmas dübörgést kapott. (Taps helyett az volt a szokás, hogy a tetszésnyilvánítók a padot verték a kezükkel). Sajnálom, hogy ez nem a mi szakunkon történt, mert így nem láthattam…

Tehát, mi az egyéni és a közösségi válság legjobb ellenszere?

Az, ha megdolgoztatjuk az agysejtjeinket, és újfajta megoldásokat keresünk az ügyes-bajos dolgainkra. Azaz, a kreativitás fejlesztése! (Magyarul ezt nevezhetjük furfangnak vagy találékonyságnak…) Ezért ugyanarra biztatlak, ami folyamatosan elhangzott az életrevalóság “terápiánkban” is: légy kreatív! Például, ha megdobnak (ló)citrommal, csinálj belőle limonádét (akarom mondani, szárított tüzelőanyagot)!

Kreativitás fejlesztése: toalettpapírból tánckellék (alfahir.hu/.../wc_1)
Kreativitás fejlesztése: toalettpapírból tánckellék (alfahir.hu/…/wc_1)

Tisztában vagyok vele, hogy a mi kulturális hátterünkkel kreatívnak lenni nem egyszerű dolog. A szülőknél, de az iskolában is sokszor jelenlevő poroszos oktatási rendszer arról szól(t), hogy bestresszeljék a gyerekeket, rövidzárlatot idézzenek elő az agysejtjeikben. Ezáltal pedig elnyomják bennük a természetes kíváncsiságot, a tudásszomjat és a kreativitást (Itt: A nyelvtanulás, mint mumus… >>> írtam rá egy konkrét példát is). Ez pedig azért sikerült így a tudatlan nevelőinknek, mert nem ismerték az agyunk működését. Így nem tudták, hogy ha valaki veszélyben érzi magát (mint ahogy sokan eleve pánikolnak a válság miatt), akkor nem tud gondolkodni. A testünk ugyanis úgy működik, hogy veszélyhelyzetben nem gondolkodunk, nincs lélekjelenlétünk, hanem elfutunk. Ezt szaknyelven “üss, vagy fuss” reakciónak hívják.

Kreativitás fejlesztése a közös nehézségeink megváltozatásáért

A kollektív nehézségek elől való elfutáson viszont jó lenne változtatni, hiszen a történteknek most közösen isszuk a levét. Ezért van sz@rban Európa, Görögország, Magyarország és mindenki más, mert az emberek nagy része a saját ügyeit sem tudja kreatívan megváltoztatni, nemhogy a közösségért tenni tudjon valamit… Azonban vannak lehetőségek! Ha megtanuljuk levinni a stressz-szintünket, akkor a kreativitásunk mindenképpen változni fog. Hiszen a stresszhormonok mennyiségének megváltozása serkentheti az agysejtek működését. (Ehhez, megfelelően alkalmazva hozzájárulhat például a streszoldó kezelés >>> és a “lélek-multivitamin” étrendkiegészítő virág-homeo Moksa Csepp >>> is? Nem tudjuk előre, ez mindenkinél egyedi.)

Kérem az ajándék alap információkat a stresszoldó (ön)kezelésről >>>               Időpontot kérek stresszoldó kezelésre >>>

Kreativitás fejlesztése: áramtermelés biciklikkel? (freeimages / bicing-en-barcelona-767113-m)
Kreativitás fejlesztése: áramtermelés biciklikkel? (freeimages / bicing-en-barcelona-767113-m)

Közös kreativitás fejlesztése

Az európai ügyekre a fő feladat szerintem az lenne, hogy mindenkit, akit csak lehet, be kellene vonni a közös, igazi értékteremtő munkába. A felesleges, idejétmúlt, értéket nem termelő tevékenységektől pedig mielőbb meg kellene szabadulni. Csak két példa, amik nekem személy szerint eszembe jutottak stresszoldó önkezelés közben. Hogy milyen, válságból kilábaltató munkákat lehetne végeznünk (az ötletek kopirájt nekem :-)):

  • Az energiaárak és az energiahiány csökkentéséhez hozzájárulhatna, ha kreatív utakat keresnénk áramtermelésre. Például, akinek nincs munkája, de szeret biciklizni, kerékpáros tekeréssel termelhetne villamos áramot. Ehhez természetesen ki kell alakítani a helyet, a feltételeket, de abban legyenek kreatívak a villamosmérnökök. 🙂
  • A jelenlegi magyarországi óvodahiány megváltoztatására az arra képes és vállalkozó szellemű idős embereket, nyugdíjasokat lehetne gyereknevelő gyorstalpaló képzésben részesíteni. Ennek folytán vállalhatnának hivatalos gyerekfelügyeletet, dajkaságot. Ezzel is több legyet ütnénk egy csapásra. Az idős emberek újra hasznosnak érezhetnék magukat és még akár pénzt is kereshetnének. A gyerekek jó helyen lennének. A szülők pedig tudnának dolgozni.

Kreativitás fejlesztése: ötletbörze

JÁTÉK!

Szerinted milyen munkák lennének azok, amelyek hozzájárulnának a válság megoldásához? Brainsotrmingot (ötletbörzét) tartunk, kreatív ötleteket várok a hozzászólásokba! Köszönöm! A legabszurdabbnak és legmorbidabbnak tűnő ötleteket is kérem leírni! Pláne azért, mert nyerhetsz vele! Ugyanis két ötletet díjazni fogok: az összes közül kisorsolok egy ötletet, valamint a nekem leginkább tetsző ötletet is jutalomban részesítem: a gazdájuk kéthavi ajándék tagságot nyer az Online Önsegítő Klubba >>>Az ötletek beírási határieje: 2011. november 29. kedd 12 óra. Sorsolás: 2011. november 29-én az esti órákban.